Kezdőlap Régió UTCA AVATÓ KECSKEMÉTEN

UTCA AVATÓ KECSKEMÉTEN

Wadowice utca: utcaavató ünnepség volt a Wojtyla Ház mellett

Utcaavatót volt ma Kecskemét belvárosában, a Karol Wojtyla Barátság Központ szomszédságában. A kisutca II. János Pál pápa előtt tisztelegve, szülővárosának nevét, a Wadowice nevet kapta. Külön erre az alkalomra jött el a lengyelországi Wadowicéből Ewa Filipiak polgármesterasszony, Stanislaw Kotarba Wadowice megyei elnöke, Jakub Gil prelátus apát –plébános és Henryk Młynarczyk apát-plébános.

A delegáció az ünnepség előtt „hazatértek” a lengyel-magyar barátság házába, ahol Farkas P. József a központ alapító-igazgatója és Molnár Zoltán intézményvezető képes beszámolót tartottak az elmúlt egy év eseményeiről. Ewa Filipiak polgármesterasszony kifejezte örömét és tiszteletét a házban folyó munka iránt. A beszélgetés során elmondta, hogy Wadowice nagyon sokat fejlődött az elmúlt két évben. A főtér építkezését befejezték, és a napokban nyitották meg János Pál pápa munkásságát bemutató múzeumot. A Wojtyla Ház kollektíváját pedig egy viszontlátogatásra is meghívta polgármesterasszony. Majd egy angyalt nyújtott át, mely igazgató úr egészségét hivatott őrizni. Farkas P. József igazgató pedig a hétfői lengyel-magyar barátság napján készült csoportképet, magyar specialitásokat és egy 5 literes Unicumot nyújtott át a vezetőségnek.

A beszélgetés után a delegáció, Kecskemét Város képviselői és a Wojtyla Ház Családja megkoszorúzta II. János Pál pápa kecskeméti szobrát.

Majd mindenki átsétált a Wadowice utcához, ahol hagyományos lengyel népdalokkal köszöntötték a vendégeket és a megjelenteket. Ewa Filipiak polgármesterasszony köszöntőjében elmondta, milyen nagy öröm ez számára, hogy Kecskeméten egy utcát neveznek el szeretett városáról. Először azt hitték, hogy egy külterületi utca kapja a nevet, de aztán hallották és látták, hogy a belvárosban van és ilyen közel a Wojtyla Házhoz, a lengyel-magyar barátság házához. Dr. Zombor Gábor Kecskemét polgármestere köszöntőjében kitért, hogy a barátság ápolása nagyon fontos mindkét népnek.

Az utcanévtábla leleplezése után Kecskemét felekezeteinek vezetői megáldották és megszentelték az utcát és lakóit.

Az utca II. János Pál pápa és egyben Wadowice város polgárai előtt is tisztelgés. Az ünnepségen jelen volt többek között a városvezetősége Nagypál Sándor alpolgármester és Mák Kornél alpolgármester is.WOJTILA