Kezdőlap Régió CIFRA PALOTA-KECSKEMÉT

CIFRA PALOTA-KECSKEMÉT

cifraCifra foglalatban: avarok aranyai és a kecskeméti szecesszió kincsei

2013 első felében a Kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei nagyszabású fejlesztési programtervet dolgoztak ki. A cél az volt, hogy a fenntartó Kecskemét Megyei Jogú Város minél nagyobb eséllyel pályázzon a Cifrapalota technikai és tartalmi megújítására. Az épület jellegéhez igazodó belső terek kialakításával és egy új régészeti állandó kiállítással többfunkciós, európai szintű, modern és elegáns kiállítóhely jön létre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által gondozott ún. múzeumszakmai pályázat múlt évi keretéből 15 millió forint támogatást nyert el a „Nagyurak és vezérek. Híres avar leletek Kecskemét környékéről” című állandó kiállítás elkészítése. A forgatókönyv és a látványterv Wicker Erika PhD. régész munkája. Az előkészítő munkálatokban a Katona József Múzeum több munkatársa is részt vesz. A leletek elegáns kivitelezésű bemutatására a tervek szerint június közepétől kerül sor. Helyszínül a Cifrapalota első emeletének délnyugati szárnyán lévő termet választották, melyet a látványtervnek megfelelően fognak speciálisan átalakítani.
Az ázsiai eredetű, még ma is számos ponton ismeretlen történelmű avarok vezető rétegének aranyleletes sírjai elsősorban a legeltetésre akkoriban is alkalmas kiskunsági területen kerültek elő. Kecel és a kunszentmiklósi határban levő Kunbábony, valamint a Duna és Tisza között jelenleg négy, feltehetően uralkodócsaládi központot rajzolnak ki a régészeti leletek.
A Kárpát-medencében Krisztus utáni 568-tól csaknem háromszáz éven át itt élt, lassan elszegényedő, belháborúkkal is sújtott avarság maradéka talán túlélte Nagy Károly hódítását, és megélte a magyar honfoglalást…
A kiállításhoz gazdagon illusztrált, nyomtatott kiadvány készül és színes múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati program várja a látogatókat.

Az elmúlt hetekben megszületett újabb döntés értelmében az EMMI 10.160.000 forint összegben támogatja az emblematikus „pávás” díszterem megújítását. Az Alföld szecessziós építkezésének egyik jellegzetes épülete a kecskeméti Cifrapalota. Az igen népszerű és világszerte egyre kedveltebb szecesszió helyben megőrzött értékeit hivatott bemutatni a „Kecskemét a szecesszió városa” című projekt. A díszteremben a jelenlegi paravánok lebontásra kerülnek, így a terem teljes szépségében tárul majd a látogatók elé. Alkalmassá válik – korszerű hang- és vetítéstechnika segítségével – konferenciák, tanácskozások megrendezésére. Ezzel együtt mobil vitrinek készülnek, amelyekbe a Kecskemét első urbanizációs csúcspontja idején alkotott, és a Cifrapalota gyűjteményében található becses iparművészeti remekekből kerül válogatás. Ezek a munkálatok – a támogatási szerződés aláírását követően – 2014 második felében kezdődnek meg.

Pályázó és egyben az önrész, mint saját forrás biztosítója: Kecskemét Megyei Jogú Város
Szakmai lebonyolító: Kecskeméti Katona József Múzeum
Felelős: Rosta Szabolcs múzeumigazgató, Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin múzeumigazgató-helyettes, Dr. Wicker Erika régész-főmuzeológus és Szabóné Bognár Anikó, a Cifrapalota vezetője.