Kezdőlap Régió CSIPERÓ 2014

CSIPERÓ 2014

Immár három éve hagyomány, hogy Kecskeméten a Város Napja alkalmából ünnepi koncertet adnak Kodály Zoltán tiszteletére a három Kodály-város: Kecskemét, Debrecen és Galánta kórusai. Az ünnepi hangverseny helyszíne mindig a Nagytemplom. A program Kecskemét és Debrecen kulturális együttműködéséből nőtt ki. Galánta Kecskemét testvérvárosaként, és mint Kodály Zoltán életművének egyik fontos helyszíneként csatlakozott a programhoz.

Idén október 3-án 18 órakor kerül sor az ünnepi hangversenyre, amelyen Kodály Zoltán Budavári Te Deum című csodálatos művét adják elő a közreműködők. A debreceni Kodály Kórust, a debreceni Kodály Filharmonikusokat, a galántai Kodály Zoltán Daloskört és a kecskeméti Cantus Nobilis énekkart Pad Zoltán vezényli. A koncert külön érdekessége, hogy Pad Zoltán 2014. július 31.-ig a debreceni Kodály Kórus vezető karnagya, 2014. augusztus 1-jétől (tehát a koncert időpontjában) mát a Magyar Rádió Énekkarának vezetője.

Hagyományos a koncert bevételét jótékonysági célra fordítja a koncertet szervező Európa Jövője Egyesület. Ebben az évben a Boldogasszony Iskolanővérek szovátai-felsőnyárádmenti énekes missziója, a Marianum Egyesület által létrehozandó Kodály Zoltán Népfőiskola létesítését segítjük.

A Három Város Koncertjének megtartását a három önkormányzat együttműködése és civil szervezetek közreműködése teszi lehetővé. A debreceni résztvevők közreműködésének költségeit Debrecen városa, a galántai Daloskör útiköltségét Galánta városa, a koncert egyéb költségeit (próbák, tiszteletdíjak, szállás, étkezés stb.) pedig Kecskemét városa támogatja a költségvetésében szereplő 1, 5 millió forinttal.
A Római Katolikus Főplébánia szokás szerint térítés nélkül bocsátja rendelkezésre a Nagytemplomot.