Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Együttműködési megállapodást írt alá az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. (AIPA) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA)

Budapest, 2014. április 15. – A kis és középvállalkozások fejlesztésére irányuló együttműködési megállapodást kötött a mai napon a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. (AIPA). A megállapodást a HITA részéről Berényi János elnök, az AIPA képviseletében Lepsényi István, az AIPA Klaszter elnöke, a Knorr-Bremse vezérigazgatója írta alá.

A HITA és az AIPA által a mai napon aláírt együttműködési megállapodás elsődleges célja – a magyar kormány kiemelt törekvésével összhangban – a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, annak érdekében, hogy azok minél versenyképesebben tudjanak bekapcsolódni a hazánkban gyártókapacitással rendelkező, elsősorban járműipari nagyvállalatok beszállítási láncába és a Magyarországon letelepedett nemzetközi cégek minél szélesebb körben vegyék igénybe a hazai beszállítók szolgáltatásait.

Az együttműködés keretében meghatározott szakmai feladatvállalás a járműiparba történő új befektetéseket, beruházásokat szorgalmazza, a hazai járműipar beszállítói háttéripara további fejlődését mozdítja elő beleértve a szakemberek képzését, valamint új beszállítói kapcsolatok és új kapacitások létrejöttét segíti elő.

Berényi János a HITA elnöke örömét fejezte, ki, hogy az AIPA képviseletében olyan nagynevű beszállítók osztják meg tapasztalataikat a hazai kkv-kal, mint például a Knorr-Bremse. „Amellett, hogy a HITA a szakmai tudását és a külföldi befektetők számára létrehozott beszállítói adatbázisa által a maximális háttértámogatást nyújtja a hazai beszállítóknak, elengedhetetlenül szükséges az is, hogy a már tapasztalt, integrátori szerepet vállaló nagyvállalatok tapasztalat cserével, gyakorlati útmutatással segítsék a kisebb vállalkozásokat” – mondta Berényi.

Lepsényi István kifejtette, hogy óriási lehetőség előtt állnak a hazai beszállítók, köszönhetően annak, hogy a járműipar, mint a gazdaság húzóágazata rendkívül sok vállalatot integrál. „Nagyon nagy kihívás beszállítóvá válni, ezért az ezt az utat választó cégeknek sok segítségre van szükségük. Ennek a közös segítségadásnak az alapjait tettük le ma, ami azért is kifejezetten fontos, mert elengedhetetlenül szükséges, hogy ezek a cégek, mint beszállítók, a kutatási-, fejlesztési folyamatokban is részt vegyenek. Ez pedig azt is jelenti, hogy úgy járulnak hozzá a tudásalapú magyar gazdaság fejlesztéséhez, hogy a tudást beépítik a jól eladható termékbe” – hangsúlyozta Lepsényi.

Budapest, 2014. április 15.aipa

Nemzeti Külgazdasági Hivatal
Sajtó és Kommunikációs Osztály
Tel: 06 1 872 6512
[email protected]