Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

kajak100 nap múlva újra világbajnokság Szegeden

Mindössze 100 nap választ el bennünket a július 17-20. szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság rajtjától. A szervezőbizottság már dolgozik, az esemény honlapja elindult, fiataljaink gőzerővel készülnek az előttük álló idényre, amelyben a cél a 2009-es moszkvai és 2013-as wellandi világbajnokság eredményeinek túlszárnyalása lesz.

U23-as versenyzőink európai helyszíneken, Sevillában Montebellóban és Sabaudiában készültek az idény legnagyobb versenyeire, az ifjúságiak – egy két versenyzőt, így példának okáért Hajdú Jonatánt, Birkás Balázst vagy Piller Szabinát és Malcsiner Esztert leszámítva – hazai vizeken, Szolnokon és a dunavarsányi táborban hangoltak és hangolnak még a májusi idénynyitóra.

„A táborok remekül sikerültek, nagyon jó körülmények között, kiváló időben tudtak edzeni legjobbjaink, akik számára a július közepi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság lesz az idény fő viadala – mondta Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző.

Érdekes idény elé néznek versenyzőink, a magyar válogatási rendszer hagyományait követve az ifjúságiaknál a két válogatóverseny eredményei alapján az Európa-bajnokságra a B egységek utaznak el, míg az A egységek a szegedi viadalon állhatnak majd rajthoz.

„Az eredményesség tekintetében a 2009-es moszkvai világbajnokság, amelyen hét aranyérmet nyertek ifjúsági versenyzőink, valamint a tavalyi wellandi világbajnokság jelenti az alapot. Jó lenne, ha a hazai közönség előtt a fiatalok rekordmennyiségű érmet szereznének, ám ennél is fontosabb, hogy jó benyomásokat, a pályafutásuk egészét meghatározó élményeket szerezzenek Szegeden. Csakúgy, mint a 2005-ös szegedi világbajnokság indulói, akik közül ma már van olyan versenyző is, aki olimpiai bajnoknak vallhatja magát. Az U23-asok számára nagyon összetett év lesz az idei, mert bár szerettük volna, ha legjobbjaink a felnőtt Európa-bajnokságot alárendelik az U23-as világbajnokságnak, mint kiderült a brandenburgi kontinensviadal ad kvalifikációt a jövő évi első bakui Európa Játékokra, amely kiemelkedő eseménye lesz a sportágnak. Így mondhatom azt is, Dudás Miklósnak, Dombvári Bencének, Kárász Annának vagy Vasbányai Henriknek elég sűrű szezonja lesz, mert szinte egymást érik a nagy világversenyek, amelyre minden bizonnyal kvalifikációt szereznek majd. Talán könnyebbség lesz számukra, hogy az U23-as korosztálynak nem lesz külön válogatóversenye, a felnőttekkel közösen válogatóznak majd.”

Bővebb információk magyar és angol nyelven a szegedi ifjúsági és U23-as gyorsasági világbajnokságáról: http://szeged2014.com/

További információ: www.kajakkenusport.hu