Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

kajakSchmidt Gábor: Jól vizsgáztak az új helyszínek

Elégedett a felnőtt válogatott kerettagok aktuális formájával a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai alelnöke. Schmidt Gábor szerint az elmúlt hetekben az edzőtábor helyszíneken minden adott volt ahhoz, hogy a sportolók elvégezzék a megfelelő minőségű edzésmunkát.

Túl vagyunk az első tavaszi felmérésen, milyen tapasztalatokat szerzett a szakmai csapat a felnőtt válogatott kerettagok időre menésein?

Elégedettek lehetünk, a sportolók a felkészüli időszaknak megfelelő formában vannak. Nagyon jó volt látni Dunavarsányban, hogy a sztárok mellett az utánpótlás korból éppen kilépett versenyzők is felkészülten álltak oda a felmérésre. Az eredményeket ismerve biztosan vagyok benne, hogy a legnagyobb neveknek is komoly riválisai lesznek az idén a válogatott kereten belül.

A sportolók az elmúlt napokban tértek haza a melegvízi táborokból, hogy vizsgáztak az új helyszínek?

Régóta húzódott, hogy találjunk olyan új helyszíneket, ahol jobb körülményeket tudnak biztosítani a versenyzőinknek, mint a hagyományos melegvízi táborokban, amelyek ma már sok esetben rendkívül zsúfoltak. Ezért mértük fel előre, hogy milyenek a lehetőségek Floridában illetve Abu-Dhabiban. A csapatok az elmúlt hetekben élesben tesztelték ezeket a helyszíneket, szerencsére mindenki elégedett a tapasztaltakkal. Abu-Dhabiról például egyértelműen kimondható, hogy hosszú távon is stabil helyszíne lehet a válogatott versenyzők tavaszi felkészülésének. A tábor megszervezéséért sokat tett Bártfai Krisztián, amit külön köszönök neki. Rengeteget segített az is, hogy Hüttner Csaba és Storcz Botond kapcsolatai révén nagyon előnyös megállapodást tudtunk kötni a Wizzair-el, így jóval olcsóbb volt a csapat utaztatása. A táborokkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy minden eddiginél több sportolónak tudtuk biztosítani a színvonalas felkészülést, mert a kormány által biztosított pluszforrások lehetőséget adtak arra, hogy a legoptimálisabb felkészülési programot valósíthassuk meg.

Az utóbbinak köszönhető az is, hogy a válogatott keret tagjai tavasszal több világkupa-futamon is részt vehetnek?

Egyértelműen igen. A szakmai igazgató által beterjesztett felkészülési program egyik fő eleme volt, hogy az eddigi évektől eltérően minél több világkupa versenyen legyünk jelen, szerencsére ehhez idén a pénz is rendelkezésre áll. Így a kevésbé rutinos, vagy fiatal versenyzők is tapasztalatokat szerezhetnek a nemzetközi mezőnyben. Másrészt a világkupa futamokon új egységeket is ki tudunk próbálni, így növelni lehet a válogatotton belül a belső rivalizációt, a női szakág esetében pedig biztosított a folyamatos átmenetet a kieső versenyzők pótlására. Természetesen, ahogy már korábban is nyilatkozott erről a szövetség, Kovács Katalint és Fazekas Krisztinát visszavárjuk, amennyiben anyai teendőik mellett ismét kajakozni szeretnének, és persze visszavárjuk Douchev-Janics Natasát is, bízom benne, hogy ő már ebben szezonban versenyezni tud. Ha már a hölgyeknél tartunk, annak viszont nagyon örülök, hogy Csipes Tamara Magyarországon folytatja a pályafutását. A versenyző a hírek szerint már most jó formában, ő még hosszú évekig erőssége lehet a magyar válogatottnak.

A közvetlen élvonal mellett sűrű szezon vár a fiatalokra is, számukra melyek idén a legfontosabb megmérettetések?

Az utánpótlásra idén két nagy megmérettetés vár. Augusztusban Nanjingban lesz a második ifjúsági olimpia, júliusban a szegedi világbajnokságon pedig hazai közönség előtt is bemutatkozhatnak az U23-as és az ifjúsági korosztály legjobbjai, amelynél talán kevés nagyobb élménye lehet egy versenyzőnek. Fontos, hogy a megnövekedett forrásoknak köszönhetően a fiataloknak is plusz lehetőségeket tudtunk teremteni. Az dunavarsányi felmérővel egy időben többek között a kölyök válogatott is megkezdte edzőtáborait, valamint nagy számban készültek melegvízi helyszíneken az ifjúsági korosztály tagjai is.

A válogatott kerettagok felkészülésén és versenyeztetésén kívül milyen feladatokra jut még forrás az állami támogatásból?

A plusz pénz segíti a sportág erősödését. Rendkívül örömteli, hogy szinte hetente csatlakoznak új tagszervezetek a szövetséghez. Többek között Nagykállón, Sárospatakon, Dunavarsányban, Mohácson, Dunaharasztiban, Hatvanban ás Törökbálinton is egyesület alakul. Van olyan klub, ahol az utánpótlás nevelés élvez prioritást, máshol kifejezetten a szabadidősport-szakágakat, különösen a sárkányhajót tekintik fő profiljuknak. Az utóbbi is fontos, hasznos és támogatandó törekvés, de a sportág sikerességének kulcsa az utánpótlás- és gyereksport ösztönzése. Ezért az MKKSZ az idei költségvetéséből tovább növeli az edzők támogatására fordított forrásokat, így további szakemberek kapcsolódhattak be az edzői patrónus- és utánpótlásprogramokba. Fontos törekvésünk, hogy egyre vonzóbbá tegyük az edzői pályát, hiszen a szakemberek által elvégzett munka a sportág folyamatos megújulásának záloga.

További információ: www.kajakkenusport.hu