Kezdőlap Régió Kajak

Kajak

Németország a 200 párost is behúzta

A szombati 4 olimpiai számban elért győzelem után a világkupa zárónapján az ötödiket is behúzta a német válogatott férfi K-2 200 méteren Racicében, de jó formában vannak a lengyel hölgyek is, akik ma K-4 500 méteren éppen a német négyest tudták legyőzni. Meglátjuk, hogy a jövő héten, Szegeden mire mennek az olimpiai- és világbajnoki címvédő magyarokkal szemben.

A csapat egésze ugyan remekül teljesít, de a német női kajakosok egyelőre még nincsenek csúcsformában. Női négyesben rendszerint a magyarok mögé szorulnak, a mieink távollétében pedig most a lengyelektől kaptak ki. A fehéroroszok tegnap 500 női párosban nagyon jól teljesítettek, ma pedig egy négyes bronzéremmel bizonyították, hogy tényleg érdemes velük számolni.

Női K-1 200 méteren Lisa Carrington simán győzött. Az új-zélandi versenyzőnek tegnap nem kedvezett a hűvös idő, valószínűleg ennek is köze van ahhoz, hogy 500 egyesben „csak” harmadik lett. A rövidebb távon azonban simán, olimpiai- és világbajnoki címvédőhöz méltóan győzött a francia Guyot és a lengyel Naja előtt. 200 egyesben Carringtont Szegeden is nagyon nehéz lesz megállítani.

Férfi K-1 200 méteren két londoni bronzérmes csatázott a győzelemért. Nyert a kanadai De Jonge, mögötte 3 századdal végzett a brit Heath, aki párosban volt harmadik az olimpián, a mostani bronzérmes pedig a svéd Menning lett. A szegedi világkupán ebben a számban minden bizonnyal erősebb mezőny gyűlik majd össze.

C-1 200 méteren is egy olimpiai bronzérmes, korábbi világbajnok versenyző, Ivan Shtyl győzött. Az orosz mögött honfitársa, Kraitor lett a második és a portugál Silva a harmadik.

Férfi K-2 200 méteren a német Ronald Rauhe, Tom Liebscher páros győzött. Rauhe a németek egyik legrutinosabb kajakosa, 500 párosban olimpiai bajnok, jelenlegi társa pedig egy fiatal tehetség, aki 20 évesen világbajnok lett K-1 500 méteren. Mögöttük több mint 8 tized másodperccel lemaradva az orosz páros, Postrygay és Dyanchenko lett a második, a franciák pedig a harmadik helyet szerezték meg.

A magyar versenyzők ezúttal C- és B-döntőkben, valamint Gacsal Ákos és Ilyés Róbert révén a K-2 500 méter A-döntőjében képviseltették magukat. A K-1 200 méter C-döntőjében Németh Ádám az ötödik helyen zárt, a hölgyek C-fináléjában pedig a tavaly négyesben ifjúsági világbajnok Szabó Ágnes zárt a hatodik pozícióban. A férfi K-2 200 és 500 méter B-döntőjében Karakas Máté és Orlik Ádám szerepelt, és mindkét számban sikerült a dobogó harmadik fokára felkapaszkodni, míg a nagyfináléban U23-as világbajnoki érmeseink, Gacsal Ákos és Ilyés Róbert lettek a kilencedikek.

A délután folyamán rendezték meg az 5000 méteres küzdelmeket: a kenusoknál az orosz Pavel Petrov volt a leggyorsabb, férfi kajakban az élmezőny állandó részvevőiből, a Wallace-Hoff-Poulsen-Pimenta kvartettből az ausztrál Kenny Wallace került ki győztesen, míg a hölgyeknél Csay Renáta nagy riválisa, a világbajnoki címvédő új-zélandi Teneale Hatton szerezte meg az első helyet.

„Örülök, hogy újabb fiatal versenyzők számára tudtunk nemzetközi versenylehetőséget biztosítani, utánpótlás korosztályunk is beleszagolhatott egy világkupa légkörébe, láthatta, hogy milyen szinten vannak a világ élversenyzői. A mieink közül ezúttal két párost emelnék ki, Karakas Máté és Orlik Ádám kettőse két B-döntőben is dobogóra tudott állni és Gacsal Ákoséktól is nagyon jó eredmény az A-döntő kilencedik helye – értékelt Storcz Botond vezetőedző, aki természetesen a jövő hét végi szegedi világkupa szempontjából is feltérképezte a racicei mezőnyt. – Ahogy láttam a németek már túljutottak a válogatókon, jól felkészített, kiforrott egységek szálltak vízre Racicében. Mi még kvázi alapozunk, a világkupa után jönnek majd a világversenyek indulásáról döntő válogatók, de azt hiszem, így is fel tudjuk venni a versenyt a világ élvonalával.”

Folytatás a jövő hétvégén, a Maty-éren, ahol pénteken reggel 9 órakor kezdődik az idei utolsó- és egyben legnagyobb szabású világkupa. A szegedi regatta sajtóirodája felhívja a kollégák figyelmét, hogy az eseményre ma éjfélig lehet akkreditálni az alábbi felületen.

Fotó: sportschau.de

További információ: www.kajakkenusport.hu

Sajtókapcsolatok
Balogh Péter Dávid [email protected], +36-30-708-8099kajak