Kezdőlap Régió KAJAK

KAJAK

Húsz érem Szegeden

Húsz érmet nyertek legjobb kajakosaink és kenusaink a hétvégi szegedi világkupán, amelyen hét arany-, hat ezüst- és hét bronzérem lett a mieink mérlege. Az olimpiai számok tekintetében is kitűnő a statisztikánk: négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárt a csapat.

Vannak dolgok, amelyek eleve elrendeltek. Példának okáért az, hogy a magyar női négyes bármilyen összetételben is áll rajthoz, mindig nyeri a világversenyeken a K-4 500 méter fináléját. Ezúttal Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna és Vad Ninetta futott ki a vízre, mindhármójuknak voltak már négyes élményei a másikkal – kinek ezzel, kinek azzal… – , de így együtt még sosem. Ehhez képest fantasztikus fölénnyel nyert a magyar hajó.

„Közös munka nem volt bennünk, hiszen itt a világkupán ültünk össze, teljes pályát nem is mentünk a lányokkal.

Ennek ellenére olyan érzés volt a hajóban ülni, mintha mindig is ezt csináltuk volna” – mondta Szabó Gabriella.

„Jó volt a pálya, amit jöttünk, nem éreztem, hogy a többiek a közelünkben lettek volna. Talán a rajt után egy rövid ideig még együtt mentünk a többiekkel, de utána szépen elléptünk és egyáltalán nem volt szükség nagy indításokra, mert nem volt szoros a verseny” – mondta Kárász Anna.

„Nagyon erős ez a négyes, engem is meglepett, hogy ennyire egymásra voltunk hangolódva. Örülök nagyon ennek a sikernek” – tette hozzá Vad Ninetta, aki nem sokkal később K-1 200 méter fináléjában is rajthoz állt, amelyben a negyedik helyet szerezte meg.

A férfiaknál Dudás Miklós sporttörténelmi sikert aratott ugyanebben a számban, hiszen amióta az olimpiai programon szerepel a 200 méter nem nyert magyar sprinter világversenyt.

„Elmondhatatlan érzés ez, mert az olimpiai hatodik helyem után egy kéztörés miatt elég mélyről kellett visszakapaszkodnom. A 2013-as évem rá is ment erre a sérülésre, és nagyon szerettem volna bebizonyítani, hogy nem a véletlen műve volt az olimpiai hatodik helyem, hogy igenis képes vagyok nagy eredményre” – mondta Dudás Miklós.

Kenuban fantasztikus éremkollekcióval térhet haza a győri kenusiskola, hiszen Szabados Krisztián tanítványai majd minden számban a dobogóra állhattak. Női C-1 200 méteren nyert Lakatos Zsanett és harmadik lett Balla Virág, C-2 200 méteren ezüstérmet vehetett át Lantos Ádám és Nagy Péter, míg C-1 500 méteren Sebastian Brendel és Mark Oldershaw mellé a dobogó harmadik fokára állhatott fel a tavaly még ifjúsági világbajnoki címet szerző Khaut Kristóf.

„Kiadtam mindent magamból, a célom az volt, hogy a dobogóra kerüljek, és ez sikerült is. Jó volt a pálya, az erőmet be tudtam osztani, a végén még egy kis tartalékot sikerült elővennem” – mondta Khaut Kristóf.

Nagy Péterék úgy végeztek a második helyen, hogy Lantos Ádám néhány perccel korábban még egyesben szerepelt.

„Pontosan ezért örülünk nagyon ennek az eredménynek. A világversenyen más lesz az időrend, így ott akár meg is tudjuk fogni a németeket” – magyarázta Nagy Péter.

Lakatos Zsanett is rendkívül büszke a győzelmére, bár ez a világkupa számára egy kicsit tesztverseny is volt.

„Bizony, tegnap kaptam egy új lapátot, most próbáltam ki először, és egyből nyertem is vele. Délután pedig Takács Kincsővel új hajóban indulunk ötszáz méteren. Nagyon szeretem ezt a világkupát, és boldog vagyok, hogy ennyi néző előtt tudtam nyerni. Remélem ugyanilyen lesz a délutáni folytatás…”

Minden szempontból az lett!

A vasárnap délutáni programot egy ezüstéremmel nyitották a magyarok: a K-2 1000 méteren Kökény Rolanddal olimpiai bajnok Dombi Rudolf most Boros Gergellyel szállt harcba a rövidebbik távon. És noha mindössze négy közös edzés van a fiúk mögött, így is ezüstérmet tudtak nyerni a szerb egység mögött.

„Egy kicsit billegős volt ez a döntő, nem tudjuk, hogy miért. Talán meglehetett volna az aranyérem is, ha végén nem billenünk meg, de igazából nagyon örülünk ennek az ezüstéremnek. Gerivel megbeszéltük, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk erre a számra, jövő héten rendelünk is egy hajót, mert bár jó ez a hétéves kajak, de ha valamit szeretnénk, akkor jobbra lenne szükségünk” – mondta Dombi Rudolf.

Az éremgyártást a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros folytatta C-2 500 méteren, Oláh Tamás versenyzői az 1000 méteren nyert aranyérem mellé ezúttal egy bronzot tettek hozzá, a hölgyek versenyében pedig Lakatos Zsanett és Takács Kincső arany-, Balla Virág és Kovács Dorottya ezüstérmet vehetett át.

A délutáni 5000 méterek során Vajda Attila nagy küzdelmet folytatott a Szegeden végül triplázó Sebastian Brendellel és a kanadai Mark Oldershaw-val és bár olykor-olykor fel tudott zárkózni riválisaikra, végül a bronzérmet szerezte meg. Ahogyan női K-1 5000 méteren Nagy Flóra is, aki kitartóan vezetett a versenyben, ám a britek két versenyzője az utolsó körben jól taktikázva megelőzte a magyar kajakost. Nagy Flóra nagyot hajrázott a finisben, és a milánói világkupához hasonlóan a bronzérmes pozícióban zárt.

„Izgultam a verseny alatt, mert voltak csaták a fordulókban és nem akartam beborulni. Úgy érzem, hogy jól bírtam a távot, de a brit lányok jobban tudtak robbantani, vagyis a végén még van mit javítanom. Megtetszett ez a táv, szóval biztos, hogy elindulok ötezer méteren a válogatón” – mondta Nagy Flóra, akinek bronzérmével a magyar csapat húszra növelte érmeinek számát.

Magyar szempontból összességében 7 arany-, 6 ezüst- és 7 bronzérem lett a világkupa mérlege.

További információ: www.kajakkenusport.hukajak