Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Éremeső Milánóban

Fantasztikus napot zárt a fiatal magyar kajak-kenu válogatott a milánói világkupa zárónapján. Szabó Gabriella és Vad Ninetta szombati K-2 500 méteren aratott győzelme után vasárnap két arany-, egy ezüst- és öt bronzérmet nyertek versenyzőink.

Dombvári Bence megadta az alaphangot a vasárnapi finálékhoz. Kiss István tanítványa szenzációs versenyzéssel nyerte meg a K-1 500 méter döntőjét, olyan világnagyságok végeztek mögötte, mint a cseh Josef Dostal, az ausztrál Ken Wallace, a dán Rene Holten Poulsen, a német Max Hoff vagy a kanadai Adam Van Koeverden. Ilyen skalpgyűjteményt felmutatni 22 esztendősen – óriási fegyvertényt!

„A szombati ezer méter gyengébb eredménye után volt mit szépíteni – mondta Dombvári Bence. – Sajnos szombaton nagyon lötyögős volt nekem a víz, ma jobb volt a pálya, jól ment az evezés is, de igazából még senki sem pörög a maximumon.”

A folytatásban sem unatkozhattunk. Előbb Mike Róbert gyűjtött be egy bronzérmet C-1 500 méteren, majd következtek a 200 méteres döntők, amelyekben három érmet nyertek versenyzőink, ráadásul a férfiaknál két olimpiai számban (férfi K-1 és C-1 200 m) is sikerült a dobogóra állni.

Tótka Sándor néhány napja még ballagott, vasárnap a világ legjobb sprintereivel vette fel a versenyt és lett ezüstérmes K-1 200 méteren.

„Molnár Péter 2011-es Európa-bajnoki ezüstérme óta nem volt ilyen eredmény ebben a versenyszámban. Már a szombati középfutamom alapján éreztem, hogy nagyon jól megy alattam a hajó, és bár a döntőben a rajtommal nem voltam annyira elégedett, sikerült a dobogóra küzdeni magam. A célban éreztem, hogy nagyon jó volt ez a futam, de csak akkor hittem el, hogy érmet nyertem, amikor a partról mutatták a második helyet. Megmondom őszintén, még mindig eksztázisban vagyok, annyira örülök ennek az eredménynek” – mondta Tótka Sándor, aki az idén a július közepi szegedi U23-as világbajnokság mellett természetesen a felnőtt világversenyeket is megcélozta magának.

C-1 200 méteren is bravúros eredmény született: a győriek fiatalja Lantos Ádám lett harmadik, és dobogóra állhatott ismét Szabó Gabriella és Vad Ninetta is, akik K-2 200 méteren zártak a bronzérmes pozícióban.

A délutáni 5000 méterek előtt még a férfi kenu és kajak párosok 500 méteres fináléját rendezték meg: előbbiben a C-2 1000 méter világbajnokai, Vasbányai Henrik és Mike Róbert bronzérmet szereztek, utóbbiban pedig hihetetlen csatában egy frissen alakult egység, Hufnágel Tibor és Boros Gergely győzött.

„Már az előfutam alapján éreztük, hogy meglehet az érem ebben a versenyszámban – mondta Hufnágel Tibor. – Gerivel a milánói világkupa előtt nem is mentünk pályát, de szinte elsőre éreztük az összhangot. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, bár azt egyelőre nem tudom, mit hoz a jövő. Én arra készülök, hogy a szegedi U23-as világbajnokság lesz az idei fő versenyem, a többit majd meglátjuk.”

És akkor csattanóként az 5000 méter sem múlt el magyar siker nélkül: a női mezőnyben Nagy Flóra lett bronzérmes, így összességében három arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel zárta a milánói versenyt a magyar csapat.

„Döcögősen indult ez a világkupa, a zárás azonban minden várakozásunkat felülmúlta – nyilatkozta Storcz Botond vezetőedző. – Bár furcsa, hogy azt mondom, ezen a világkupán nem az eredményesség volt a fő szempont, hanem az, hogy a fiatalok felmérjék magukat a felnőtt mezőnyben, tapasztalatot szerezzenek, megismerjék az olimpiai kvalifikációs pályát. Ehhez képest nagyszerű eredményekkel kényeztettek el bennünket, érmekkel, értékes helyezésekkel tud hazatérni a csapat. Volt, aki annyira meggyőzően szerepelt, olyan teljesítménnyel rukkolt elő, hogy véleményem szerint szóba jöhet az indulása a május 23. és 25. között megrendezésre kerülő szegedi világkupán is.”

További információ: www.kajakkenusport.hu