Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

A jövő technológiája a kajak-kenu sportban

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója Csabai Edvin és az EDF Démász SZVSE közösen mutatta be Szegeden azt az együttműködést, amelynek segítségével a legkorszerűbb technológiai fejlesztések segítik a versenyzők felkészülését. A Bezzeg Péter műszerfejlesztő mérnök által kidolgozott rendszer már a válogatott versenyzők és edzők rendelkezésére áll.

2010-ben kezdődött az együttműködés Bezzeg Péter mérnök és az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület versenyzői között. Az első években az EDF Démász SzVSE adta az erőforrásokat a fejlesztéshez, illetve az ott dolgozó szakemberek és versenyzők támogatták sportszakmailag a munkát. A kajakosok bevonásával meginduló fejlesztés célja annak vizsgálata volt, hogy lehet-e az élettani és technikai adatok folyamatos figyelésével segíteni az egyes sportolók edzésmenetének javítását.

A sportban általánosan elterjedt, hogy az edzők által előre megírt menetrend szerint dolgoznak a versenyzők, kevés lehetőség az aktuális fizikai és élettani állapot szerinti módosításokra. Ennek a problémának a megoldására dolgoztak ki egy eszközcsoportot, amely képes azonnali visszacsatolásra, és ezáltal az edzések hatékonyságának szoros felügyeletére.

A rendezvényen Bezzeg Péter és Sík Márton a szegediek szakmai igazgatója mutatta be részletesen a több fázisban megvalósuló programot. „Az első időszak a szegedi versenyzőkkel zajló közös munka volt, amelynek eredményeképpen 7 felszerelés került a sportolókhoz, ebből négy élsportolókat segít, három pedig pályafutások elején járó versenyzőkhöz került, hosszútávú sportág technológiai fejlesztési célból. A programban olyan rendszert terveztünk, fejlesztettünk és tesztelünk, amely többfajta élettani és technikai mutató alapján képes az edzéseket támogatni úgy, hogy jelen idejű információt kap a sportoló fülhallgatón, az edző tableten, illetve a fejlesztésbe bevont orvosok az Interneten. Második fázis a szövetség bekapcsolódása, ami jelentősen bővíti a résztvevő versenyzők számát, és a beérkező feldolgozandó adatok mennyiségét ” 2013 végéig közel 1000 edzés elemzésére volt lehetőség, idén januártól az adatmennyiség már havi 350-400 edzés dokumentálására nőtt.

A rendszer első eleme a sportoló mellkasára felerősített pánt, amely technikai (sebesség, gyorsulás, pozíció), és teljesítmény (evezési intenzitás, csapásszám, húzáserő) információk folyamatos elemzésével pontos adatokat ad a kajakozó állapotáról. Így a korábbiakkal ellentétben változtatható az edzésintenzitás és a pihenésre fordított idő is a tervezett edzéshatás elérése érdekében. Második elem az átalakított lapát, amely méri a csapásszámot és a teljesítményt. Ezt egészíti ki harmadik egységként a hajó modul, amely GPS és gyorsulási adatokat mér. A három egység egymással kommunikáló hálózatot képez, és képes a versenyzővel, illetve a közelben motorcsónakban tartózkodó edzővel is kommunikálni. Jelzi a különböző állapotváltozásokat a sportoló fülében lévő fülhallgatón, illetve az edző mobileszközei segítségével tudja folyamatosan követni a mért adatokat. Az eszköz SD kártyával is ellátott, így lehetőség van később offline módon idősoros elemzések elvégzésére is, mind az edző, mind a bekapcsolódó sportorvosok által.

Csabai Edvin a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója elmondta, hogy a sportág számára az egyik legfontosabb cél megőrizni pozíciónkat a világ élmezőnyében. Ehhez nagyon fontos felhasználni a telemedicina és e-Health kutatás-fejlesztések eredményeit a sportágban hatékonyan működő edzéssémák továbbfejlesztése céljából. A jövőben a versenyzők felkészítésében megjelennek a napi szintű „sportélettani vizsgálatok”, és az azok adataira épülő egyénre és az adott helyzetre szabott edzések. A rendszer kiemelkedő előnye, hogy valós idejű adatáramlást biztosít, így lehetőséget ad az azonnali változtatásra, beavatkozásra. A folyamatos elemzésben részt vesznek az edzők mellett sportorvosok és kardiológusok is. A szövetség a fejlesztőkkel történő együttműködésben a válogatott sportolókkal is kipróbálja az eszköz használatát, illetve célja az eszköz szervezeten belüli elterjesztése, ezért a közeljövőben újabb tesztnapokat tart Szegeden.

További információ:

Bezzeg Péter, Arguscan Kft. – 06-20-934-10-36 [email protected]
Csabai Edvin, MKKSZ – 06-30-894-55-51 [email protected]

További információ: www.kajakkenusport.hukajak