Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Szolfézssiker az Éziben

2014. május 28. 18:15
Zsámbóki Dóra

Kiválóan szerepeltek a kecskeméti Kodály-iskola diákjai az országos szolfézsversenyen.

A napokban rendezték meg Debrecenben a XI. Kodály Zoltán Országos Szolfézs- és Népdaléneklési versenyt. A Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola három tanulója vehetett részt a döntőben, mindhárman kiválóan szerepeltek. Az ötödik osztályos Szabó Patrícia írásbeli munkájáért, valamint a hetedik évfolyamos Halupa Lili a szóbeli, lapról olvasási feladatáért a zsűri különdíjában részesült, míg az ötödikes Mashaei Leila a daléneklési verseny első helyezettje lett.

A rendkívül nehéz, összetett feladatokból álló országos versenyre a területi versenyekről összesen 86 diák jutott be. A kecskeméti tanulók Szegedi Ildikó tanárnő vezetésével hónapokon át készültek a megméretésre. Mashaei Leila érdeklődésünkre elmondta, a felkészülés során mindig azokra a feladatokra helyezték a fő hangsúlyt, melyekről úgy érezték, hogy gyengébben megy, a legnagyobb „problémát” azonban a lámpaláz leküzdése okozta. A verseny kicsit sem könnyű szóbeli részét ugyanis színpadon, sok ember előtt kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Szabó Patrícia elmondásából megtudtuk: a diákok a szóbelin kaptak egy ismeretlen népdalt amit át kellett nézniük, majd le kellett szolmizálniuk. Ez után egy perc alatt memorizálniuk kellett a szöveget, majd elénekelni a dalt. Újabb egy perc alatt néztek át a gyerekek egy számukra teljesen ismeretlen, klasszikus idézetet, amit utána szintén el kellett énekelniük.

Mashaei Leila egy rosszabbul sikerült szóbeli után nyerte meg a daléneklési versenyt. Egy kora barokk dalt és egy romantikus dalt énekelt, egyiket olaszul, a másikat magyarul. Leila egyébként nem csupán éneklésben jeleskedik. Korábban a megyei zongoristák találkozóján kiemelt nívódíjat kapott és a korcsoport különdíját is kiérdemelte. Az áprilisban Törökszentmiklóson, hét ország részvételével megrendezett Nemzetközi Zongorafesztiválon korcsoportjának 28 versenyzője közül másodmagával arany minősítést szerzett. Felkészítő tanárát, Madarász Évát akkor különdíjban részesítette a zsűri.
FORRÁS: BAON