Kezdőlap Régió KAJAK

KAJAK

kajak
Verhetetlen Danuta

3 olimpiai számban állt rajthoz és mindhárom számban legyőzhetetlen volt a kétszeres olimpiai bajnoknő, Kozák Danuta. Vasárnap a 200 méteres egyes után K-1 500-on is „agyonverte” a mezőnyt az UTE klasszisa. Az újraegyesülése után fantasztikusan teljesített a Szabó-Csipes páros is K-2 500 méteren, vagyis szintén olimpiai távon szereztek aranyérmet.

Tulajdonképpen már a rajt után 50 méterrel eldőlt a női kajak egyesek 500 méteres versenyszáma. Kozák Danuta elképesztő magabiztossággal haladt a cél felé, úgy tűnt az ellenfelek is érzik, hogy a magyar versenyzővel szemben gyakorlatilag esélytelenek. Danuta végül úgy nyert egy hajóval, hogy az utolsó 50 méteren már kiengedett, mögötte a német Franziska Weber lett a második, a portugál Portela pedig bronzérmet szerzett.

„Különösen nehéz volt a kétszáz után az ötszázhoz odaállni, mert edzésen ezt külön nem tudtam begyakorolni. Azért volt három órám a regenerálódásra, ez elég volt. A világbajnokságon kicsit szorosabb lesz a program, de megpróbálok úgy készülni, úgy koncentrálni, hogy ez ne jelentsen problémát” – nyilatkozta az MTI-nek Kozák Danuta.

Kozák teljesítményéhez hasonlóan nehéz szavakat találni az 500 méteres női kajakpáros produkciójára is, annyira jól szerepeltek a honvédos hölgyek, vagyis Szabó Gabriella és Csipes Tamara. Úgy tudtak nyerni, hogy 250 méternél még a középmezőnyben kajakoztak, azonban fantasztikus finist bemutatva végül jó fél hajóval verték meg a lengyeleket és a velük szinte egyszerre befutó szerbeket.

„Érdekes, hogy a célba érés után mindenki arról beszélt, hogy mennyire izgalmas csatát vívtunk, pedig belülről mi szinte már a rajt után éreztük, hogy meglesz a győzelem – mondta Szabó Gabriella. – Jól felépített pálya volt, nem zavart meg bennünket, hogy az ellenfelek az elején elmentek, nem akartunk loholni utánuk, mert tudtuk, hogy a végén jobban fogjuk bírni, boldog vagyok, hogy megcsináltuk, amit elterveztünk.”

Európa-bajnoki címet szereztek a magyar hölgyek női C-2 500 méteren is. Lakatos Zsanett és Takács Kincső hatalmas csatát vívott az aranyéremért a fehérorosz egységgel, de jobban bírták a végét az ellenfeleiknél és így megvédték címüket. A tavaly ezüstérmes oroszok ezúttal a harmadik helyet szerezték meg.

Érett, szép versenyzést mutatott be a férfi kajaknégyes is 1000 méteren. A Szalai Tamás, Schenk Áron, Kugler Attila, Kucsera Gábor összeállítású hajó jelenleg B-egységnek számít az olimpiai ezüstérmes és az idei világbajnokságon is rajthoz álló Kammerer Zoltán vezette négyes mögött, ennek ellenére egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet a rendkívül színvonalas döntőben. A számot egy leheletnyivel a cseh hajó nyerte meg a szlovákok előtt, a mieink pedig csak néhány századdal kaptak ki a harmadik helyezett portugáloktól, így lemaradtak a dobogóról.

C-1 500 méteren egy alig 22 esztendős kenus, Szabó Kristóf állt rajthoz magyar színekben. A fiatal versenyző teljesítményét már önmagában az A-döntőbe kerülés is dicséri. A bombaerős mezőnyben az UTE sportolója a hetedik helyen ért célba, a számot a címvédő cseh Fuksa nyerte meg Sebastian Brendel és fehérorosz Harazha előtt.

Az utolsó 500 méteres versenyszámban ötödik helyet szerzett a 2011-es szegedi világbajnokságon győztes Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros, úgy, hogy mindössze 1 másodpercet kaptak a győztes portugáloktól. A döntő színvonalára jellemző, hogy a tavalyi Eb dobogósai közül idén senki sem szerzett érmet.

A magyarok a záró, 5000 méteres finálék előtt 7 arany- és 5 ezüstéremmel álltak, de még ezzel sem volt vége. Női K-1 5000 méteren Medveczky Erika ugyanis remek versenyzéssel gyűjtötte be az elsőséget a fehérorosz Marina Litvincsuk előtt. A bolgár színekben versenyző Faldum Bereniké bronzérmes lett.

A magyar versenyzőnő előbb egy hat-, majd egy háromfős élboly tagjaként haladt és egészen a hajráig tartotta pozícióját. A célegyenesbe ő fordult elsőként, és mivel riválisainak már nem volt ereje újítani, a célba is ő ért be először.

„Először indultam a nemzetközi mezőnyben ezen a távon, Csipes Tamarától kaptam tanácsokat, hogy kire figyeljek, ki hogyan versenyez, ez nagyon hasznos volt. Alaposan elfáradtam a versenyben, a végére még tartalékoltam egy kis erőt, hátha szükség lesz rá, de szerencsére a többiek nem jöttek, így győzni tudtam” – mondta a parton az MTI-nek Medveczky Erika.

A férfi kenusoknál Vajda Attila végig vezetve lett második, a tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is a hazai pályán kenuzó Sebastian Brendel mögött, de olimpiai bajnokunkat utólag kizárták, mert a versenybíróság megítélése szerint kihagyott egy bóját, ettől függetlenül fantasztikusan versenyzett.

Bár vasárnap az 500 méteres döntők alatt végéig szinte szélmentes idő volt, estére azonban ismét hullámokkal lett teli a brandenburgi pálya. A zárószám, vagyis a férfi kajak 5000 méteres döntője előtt pedig akkora vihar volt, hogy a futam csak fél órával a tervezett rajtidőpont után indulhatott el.

K-1 5000 méteren Pauman Dániel végig a vezető, 4 fős bollyal haladt, amelyben rajta kívül ott volt a német Hoff, a dán Poulsen és a portugál Pimenta is, de a hajrában nem tudta megelőzni a sztárversenyzőket, így negyedik lett, a számot Max Hoff nyerte meg.

A gyorsasági kajak-kenu válogatott 8 arany- és 5 ezüstéremmel zárta az Európa-bajnokságot, így nyert az éremtáblázaton és jócskán túlszárnyalta a vezetőedző előzetes várakozásait.

„Nagyon szépen szerepelt a válogatott, csak úgy, mint tavalyi világbajnokságon, ezen az Európa-bajnokságon is a hazájában vertük meg nagy rivális német válogatottat, ez pedig önmagáért beszél – mondta a verseny zárásaként Storcz Botond felnőtt szövetségi vezetőedző. – Akiket a mai nap után ki kell emelnem, azok a női kajakosok, hiszen ebben a szakágban mind a négy olimpiai számban mi szereztük meg az aranyérmet. Kozák Danuta teljesítményére pedig szinte tényleg nincsenek szavak, a kétszeres olimpiai bajnoknő egyszerűen oktatta a mezőnyt, háromból hármat nyert, ebből kettőt K-1-ben, most már elmondhatja, hogy ő az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címvédő is 500 egyesben.”

A magyar parakenu válogatott is jól szerepelt ezen a viadalon, Suba Róbert, Geri Dániel és Rozbora András révén összesen három ezüstérmet szereztek a mieink.

A csapat holnap délelőtt 10 órakor érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre és ott egyből buszra száll. Az újságírók 11 órakor, a Városligeti Műjégpályán tartott sajtótájékoztatón kérdezhetik majd a hétvégi eredményekről sportolóinkat.

A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ.

További információ: www.kajakkenusport.hu