Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Nagy sikerrel zárult a XVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás Kecskeméten a 80. Hírös Hét Fesztivál keretében

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a 80. Hírös Hét Fesztivál egyik fő attrakciójaként idén 17. alkalommal szervezte meg a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást. A leglátványosabb térségi seregszemle ez évben június 23-29. között várta látogatóit a kecskeméti Kossuth téren.
A térségi kiállítással párhuzamosan az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén másod ízben „Háztájit az asztalra!” Helyi Termék Vásárt is szervezett.
A rendezvény szervezésével az Egyesület célul tűzte ki, hogy ráirányítsa a fogyasztók figyelmét a Kecskeméti Kistérségben előállított biztonságos, minőségi, fogyasztóvédelmi szempontból megfelelő és sok esetben egyedi termékekre. További törekvése, hogy megfelelő segítséget kapjanak a fogyasztók a mindennapi vásárláshoz, a tudatos választáshoz és kialakuljon egy személyes, bizalmi kapcsolat a termelő és a vásárló között.
A kistérségi települések bemutatkozásából álló kiállítást 2014. június 23-án (hétfő) 20:00 órakor Dr. Zombor Gábor , Kecskemét megyei jogú város polgármestere nyitotta meg.
A térségi kiállításon minden nap más-más település mutatkozott be, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megízlelhették a települések különleges és egyedi finomságait.
A kiállításon a térség 14 településéről 80 gazda terményeit ismerhették meg, 70 kézműves munkájába tehettek betekintést, 13 kulturális csoport produkcióját láthatták és számos különböző terméket kóstolhattak meg a látogatók.
A térségi kiállítás idén két különlegességgel bővült. Egyik újdonság, hogy a házigazdák külön faházban Kecskeméti Hírös Mustrát szerveztek, melynek keretében bemutatásra kerültek a települési értéktárakba felvett gazdák és kézművesek termékei, munkássága.
A rendezvény másik újdonsága a Hírös Riport volt. Egy moderátor segítségével főtéri beszélgetés keretében, nyilvános interjún belül ismerkedhettek meg a jelenlévők az adott gazdálkodó és kézműves életútjával, munkásságával. 2014. június 25-én szerdán a Rendek Ökogazdaság, Rimóczi László, Gulyás Géza és Lakó Pál mutatkozott be. 2014. június 27-én pénteken a Pilze Nagy Kft, Nagy Ervinné, a Dimenzió Borászat Kft., illetve Kujáni László munkásságát ismerhették meg a kedves érdeklődők. Míg 2014. június 28-án szombaton Kovács Miklós, Kökény Sándor, a Gyenes Kertészet, Gulyás Zoltán, Lovász Ibolya, Takács István, és ifj. Polyák Imre mesélt életútjáról.
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének társrendezésével 2014. június 25-én a Kecskeméti Városháza Dísztermében szervezte meg a XV. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. Az idei tanácskozás fő témája a 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései, és a tanyagazdaságok jövője volt. A magas szakmai színvonalú eseményen közel 145 fő vett részt. A fórumon – a teljesség igénye nélkül – olyan neves előadókat hallhattunk, mint Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Jakab István az Országgyűlés alelnöke, vagy Dr. Feldmann Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

A fórum fővédnöke: Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke volt. Levezető elnök: Szabó Gellért, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tagja, Szentkirály község polgármestere volt.
2014. június 26-án csütörtökön került megrendezésre a Turisztikai Fórum a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben. Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntőjét követően a hungarikum törvényhez és a turizmusfejlesztéshez kapcsolódó előadások hangzottak el. Szó volt többek között a Dél-alföldi régió hungarikum alapú turizmus fejlesztéséről, a FATOSZ tevékenységének aktualitásairól, a magyar nemzeti értékekben és hungarikumokban rejlő lehetőségekről. Bemutatásra került a Kecskeméti és a Bács-Kiskun megyei értéktár, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület tevékenysége, a Geréby Kúria Kft, valamint a tiszakécskei új Barack Thermal Hotel & Spa is. A jelenlevők a vidéki turizmus fejlesztésében betöltött helyi termékek szerepéről is halhattak előadást, végül pedig tárlatvezetéssel megtekinthették a Gyűjtemények Házát.
Idén immáron második alkalommal június 28-án, szombaton került sor a térségi gyümölcsből készült hagyományos lekvárfőzésre. Összesen 40 kiló barackból, melyet a jakabszállási Nedel-Market Kft ajánlott fel, három óra alatt főztek lekvárt Kerekegyháza és Nyárlőrinc aktív nyugdíjasai a közönség nagy örömére. Ezúton is köszönjük Kohut Sándorné Ida néni, Kisné Erika és Zoboky Károly lelkes közreműködését.
A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás elmaradhatatlan része minden évben a zsűrizés, amely idén augusztus 24-én folyt. A zsűri elnöke Domján Gergely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke volt, további zsűritagok pedig Dr. Horváth Zsuzsanna a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének felügyelőség vezetője, Trencsényi Gizella a Kecskeméti Gazdakör elnöke,
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának részéről Szabó Ágnes turisztikai szakreferens, Nyitray András a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, Szalay Gábor Kecskemét Megyei Jogú Város Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottságának elnöke, önkormányzati képviselő, valamint Imre Károly a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának igazgatója. Június 29-én 14 órakor került sor az egész héten át zajló XVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás ünnepélyes díjkiosztójára. A ceremónián 9 díj talált gazdára. Kecskemét Megyei Jogú Város Nagydíjának nyertesei alkotói munkásságukkal Nagy Mária és Vidák István textil- és nemezművészek – népi iparművészek – lettek. Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Különdíját a Pilze Nagy Kft vehette át a laskagomba pástétomért. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének egyik különdíját Szentkirály község, míg a másikat Kerekegyháza városa kapta. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Különdíját Nyitray András alelnöktől Jakabszállás polgármestere vehette át, míg a Kecskeméti Gazdakör Különdíját Trencsényi Gizella elnök adata át Nemes Mátyás biogazdának. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának Különdíjában Kovács Zsolt bőrdíszműves, nyeregkészítő részesült. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága Hörcsög Gáborné kistermelőnek ítélte oda a különdíját. Nagy verseny folyt a kiállítás Közönségdíjáért is, melyet az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ajánlott fel. Összesen 1803 db szavazat érkezett a településekre, melyből 798 vokssal Lajosmizse Város Önkormányzata nyerte el. A XVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás Közönségdíját Hamzáné Lakó Judit titkár adta át.

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

A díjak kiosztását követően minden kiállító oklevelet vehetett át a kiállításon nyújtott színvonalas szereplésért.
A látogatóktól pozitív visszajelzéseket kaptak mind a szervezők, mind pedig a kiállítók és számos érdeklődő rácsodálkozott, hogy milyen színes és egyedi kincseket is rejt a Kecskeméti kistérség. További részletek, képek a www.aranyhomok.hu, valamint a www.haztajitazasztalon.hu weboldalon.
Minden kedves résztvevőnek ezúton köszönjük az aktív közreműködést, és gratulálunk a rendezvény sikeréhez!

a Szervezők
hhzáró