Kezdőlap Régió KECSKEMÉTEN KÍVÜL

KECSKEMÉTEN KÍVÜL

Kultúra-fesztivál-hagyomány
Hagyományőrző rendezvényt tartanak a Nógrád megyei Szentén

Salgótarján, 2014. július 17., csütörtök (MTI) – A népi mesterségeknek és művészeteknek ad teret a Hagyományok útján elnevezésű rendezvény szombaton Szentén; a látogatók kipróbálhatják a csuhéfonást vagy a kovácsmesterséget, de íjászverseny is lesz a Nógrád megyei faluban – tájékoztatta az MTI-t a program sajtófelelőse.

Szaniszló Hajnalka elmondta: a helyi mesterembereket és mesterségeket, a vidék specialitásait, népművészetét helyezik középpontba és mindazoknak lehetőséget adnak a bemutatkozásra, akik részt vesznek a helyi hagyományok ápolásában.
A programot a balassagyarmati Ipoly Hagyományőrző Egylet szervezi.
A Hagyományok útja rendezvény reggel íjászversennyel kezdődik, erre előzetesen már csaknem százan jelezték részvételüket. Ebédidőben egy ízletes, hagyományos palóc specialitást kóstolhatnak meg a vendégek. Bemutatót tartanak az ilinyi íjászok, a csesztvei csikósok, a Börzsöny Nehézgyalogság és Kelemen Zsolt lovas íjász.
A hollókői Szent László Vitézei Egyesület a középkort, azon belül az Árpád-házi időszakot idézi meg korabeli viseletben és fegyverekkel, láthatja a közönség Csernik Szende székely lábbábos műsorát, koncertet ad a Dobroda Zenekar, a napot nemzetközi táncház zárja.
A rendezvény otthont ad az I. Nemzetközi Ifjúsági Néptánc Fórumnak is, amelyen több mint 150 táncos lép fel, a magyarok mellett szlovákok, lengyelek és csehek.
A nap során a gyerekek népi játékokkal játszhatnak, a felnőttek kipróbálhatják a nemezelést, csuhéfonást, kosárfonást, az íjászatot és a kovácsmesterséget. Lesz kézműves vásár és kocsizási lehetőség, lovagoltatás, vásárt tartanak a kistermelők, és mindenki megkóstolhatja a kemencében sült finomságokat Szentén.

MTI 2014. július 17., csütörtök 7:07