Kezdőlap Régió KULTÚRA

KULTÚRA

Kultúra-művészet-díjak
Ábrahám Rafael grafikusművész kapta idén a Koller-díjat

Budapest, 2014. július 9., szerda (MTI) – Ábrahám Rafael grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja érdemelte ki az idei Koller-díjat. Az elismerést az alapító, Koller Edit adta át szerdán Budapesten a Vigadó Galériában, ahol a grafikusművész munkáiból kiállítás is nyílt.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az akadémia, amely a Koller-díj alapításakor még egyesületként működött, hagyományok gyűjtésével is foglalkozik. Ezt bizonyítja, hogy az MMA állami intézményként befogadta a magánalapítvány kezdeményezését, valamint Ábrahám Rafael most nyíló kiállítása a Vigadó épületében.
Az elnök hangsúlyozta: reméli, hogy ilyen és hasonló hagyományok teremtésében az akadémia a kultúrával foglalkozó civil szférának is segítséget tud majd nyújtani.
Feledy Balázs művészeti író a grafikust méltatva felidézte, hogy Ábrahám Rafael festményeiből 1993-ban összefoglaló kiállítást rendeztek. A most nyíló tárlat alkotásai a művész grafikai pályáját és annak legfontosabb állomásait mutatják be.
Feledy Balázs szerint a kiállított munkákon érződik az az emelkedett értelmiségi szellemiség, amely Ábrahám egész pályáját és életútját kíséri.
A szombathelyi születésű művész apja kívánságára szerzett diplomát angol szakon. Évekig dolgozott a Széchényi Könyvtárban Budapesten, majd hosszú idő után, húszas évei végén vették fel a Képzőművészeti Főiskola grafika szakára, ahol mások mellett Ék Sándor és Kádár György növendéke volt, de művészetének alakulására leginkább Barcsay Jenő hatott. És Barcsay szakmai segítségével lett például a Koller Galéria tagja 1965-ben – tette hozzá.
A Diktatúrák, az Eszmék és emberek című sorozatok miatt, és amikor munkáiban Jézussal, Mózessel, Buddhával vagy Leninnel foglalkozott, 1976-ban betiltották a Csók Galériabeli kiállítását, és karrierje egy időre megakadt.
A Vigadó Galériában szeptember 20-ig látható kiállítás a Kecskeméten készült litográfiasorozatával indul. A tárlaton láthatók Dürer-parafrázisok és James Joyce Ulysses című pikareszkéhez fűződő asszociációk. A művész zenei vonzalmát mutatja a Händel-nyomat, de bemutatják az Egy volt könyvtáros című grafikát is.
Látható Az öreg zenész, nem vén zenész című, kollázs és akvarell technikával készült munkája, valamint a Sárkány legyőzése című grafika, amely az 1956 alcímet kapta.
Koller György (1923-1996) galerista és mecénás emlékére felesége, Koller Edit alapított díjat 1997-ben. Az elmúlt esztendőkben rangos művészek sora érdemelte ki az elismerést, mások mellett Szkok Iván, Orosz István, Tenk László, Filep Sándor, Péterfy Gizella, Kárpáti Tamás és Incze Mózes.

MTI 2014. július 9., szerda 20:58