Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Hibátlan szereplés 200 méteren

A 200 méteres előfutamokkal folytatódott pénteken délután az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság Szegeden, ahol fiataljaink nem álltak meg, tovább folytatták a remek szereplést.

Újpesti versenyzők nyitották a péntek délutáni programot: férfi ifjúsági K-1 200 méteren Nádas Bence, a hölgyeknél Piller Szabina szállt vízre. Bence délelőtt már a fiú négyes tagjaként is szerepelt, de sikerült tartalékolnia a délutáni egyéni számra, és futamát megnyerve lépett tovább a szombat délutáni középfutamba. A középfutamban folytathatja Homoki Tamás tanítványa Piller Szabina is, aki futamában a második helyen zárt. Szabina a tavalyi wellandi világbajnokságon a női négyes tagjaként lett világbajnok, ezúttal 200 egyesben kísérelheti meg az éremszerzést. Az ifjúsági kenusok között Hajdu Jonatán C-1 200 méteren orvosolta a csütörtöki megingását 1000 méteren, a dunaújvárosiak nagy tehetsége magabiztosan lapátolt be a szombati középfutamba. Női C-1-ben Molnár Rebeka is ott lehet majd a folytatásban, hiszen futamában a harmadik helyet szerezte meg.

Az U23-as versenyzők között egyesben Dudás Miklós és Kárász Anna is győzelemmel mutatkozott be a sprinttávon, igaz, a FÉMALK Bomba-AVSE legjobbjának, Dudásnak tartalékolnia kellett, hiszen Tótka Sándorral egy hajóban, párosban is vízre szállt a délutáni program során.

„Olyan nyolcvan százalékos volt a futamom, maradt bennem, mert spórolnom kellett a párosra” – magyarázta Dudás Miklós, aki érezte, hogy a végén jön fel francia riválisa, de uralni tudta a pályát.

C-1 200 méteren Korisánszky Dávid harmadik hellyel lépett tovább, ahogy mondja, amolyan tipikus első pályás produkció volt az övé.

„A rajtot rosszul kaptam el, mert a nemzetközi rajtbírók nem vártak ki, szinte azonnal elindították a mezőnyt. Hetven méternél pedig volt egy kis baki a hátszeles, hullámos vízen, és ez pont azt eredményezte, hogy a harmadik helyen értem célba. Komolyabban egy hónapja foglalkozom a kétszáz méterrel, de ez nem jelent semmit. A célom, hogy bejussak az A-döntőbe” – magyarázta Korisánszky Dávid, aki után a győriek felnőtt Európa-bajnoka, Lakatos Zsanett következett, és mint a női kenu egyik legeredményesebb versenyzője, természetesen futamgyőzelemmel kvalifikált a fináléra.

A párosoknál (csak a férfi K-2 200 méter szerepel a programban, mert az az olimpiai szám) az ifjúságiak között a Balaska Márk, Birkás Balázs összetételű duó több mint fél hajós fölénnyel nyerte meg futamát, pedig náluk sem ment minden tökéletesen.

„Sajnos a táv elején kicsavarta a szél a lapátomat, de sikerült gyorsan korrigálni, így nem történt nagyobb baj. Bízom benne, hogy a középfutamban, majd a döntőben nem lesznek ilyen meglepetések, meg tudjuk mutatni, hogy igazából mire vagyunk képesek. Szerintem nagy segítségünkre lesznek majd a magyar szurkolók, akik előtt le a kalappal, hihetetlen sokat jelent a buzdításuk” – mondta Balaska Márk.

A nagyobbaknál, az U23-as korosztályban Dudás Miklós és Tótka Sándor is győzelemmel nyitott, ráadásul közös pályafutásuk eddigi legjobb rajtját produkálták.

„Ez a hetedik alkalom, hogy Sanyival egy hajóban eveztünk az idén és szinte tökéletes volt a rajtunk. A táv során egy pici hibát azért éreztem, a jobb oldali húzásoknál olykor-olykor megbillent a hajó, ezzel valamit kezdenem kell” – magyarázta Dudás Miklós.

„Szerintem is nagyon jól mentünk, bár a végén én egy kicsit erőtlennek éreztem magam. A nagy hátszél miatt lehet, nem tolok össze a lapátomon, talán így eredményesebb tudok lenni” – mondta Tótka Sándor.

A pénteki versenynapon száz százalékos teljesítmény nyújtott a magyar válogatott, ennek megfelelően Hüttner Csaba elégedetten értékelte a látottakat.

„Mindenki továbbjutott, nagyon pozitív a mai nap képe – mondta az utánpótlás szövetségi vezetőedző. – Holnap a 200-as középfutamokból is esélyes, hogy minden versenyzőnk a döntőbe kerül. Azt gondolom, hogy a négyesek is nagyon jól szerepeltek mindkét távon. Egyelőre szerencsére nincsen lyukas pontja a válogatottnak.”

A világbajnokság holnap délelőtt az 1000-, valamint a női K-4 500 méteres döntőkkel folytatódik.

További információ: www.kajakkenusport.hukajak