Kezdőlap Régió Világgazdaság-Németország-Aldi

Világgazdaság-Németország-Aldi

Világgazdaság-Németország-Aldi
Elhunyt az Aldi alapítója

Frankfurt, 2014. július 21., hétfő (MTI) – Kilencvennégy éves korában elhunyt Karl Albrecht, a németországi központú Aldi üzletlánc egyik alapítója – adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap hétfőn a honlapján.

A diszkont élelmiszeráruház-modell egyik kidolgozóját esseni otthonában érte a halál még szerdán. A milliárdost – aki a Forbes magazin számításai szerint Németország leggazdagabb embere volt – hétfőn temették el szűk családi körben. Halálának okát nem közölték.
A FAZ a németországi üzletemberek második világháború utáni nemzedékének egyik legnagyobb alakjaként jellemezte Karl Albrechtet. Az Aldi-alapító a nyilvánosság teljes kizárásával élte életét, nem adott interjúkat, nem jelent meg nyilvánosan, fotó sem készült róla, és még az egyik legnagyobb állami kitüntetést, a szövetségi érdemkeresztet sem vette át személyesen.
A háború után, 1948-ban vette át fivérével, a négy évvel ezelőtt, 88 éves korában elhunyt Theo Albrechttel szüleik kisboltját Essenben. Ebből nőtt ki 1961-re az „Albrechts Discount” elnevezésű vállalkozás, amely Aldi néven vált ismertté világszerte. A társaságot idővel kétfelé bontották, az Aldi Nord Theo Albrecht, az Aldi Süd Karl Albrecht irányítása alá került.
Az Albrecht-fivérek sikerének receptje egyszerűen hangzott: szűk kínálat, gyors árucsere, megfelelő minőségű termékek olyan áron, amin a konkurencia rosszabb minőséget kínált.
Az Aldinak jelenleg összesen csaknem 10 ezer üzlete van 18 országban – köztük Magyarországon -, az áruházlánc becsült forgalma évi több mint 40 milliárd euró (12 ezer 400 milliárd forint).

MTI 2014. július 21., hétfő 15:58