Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Parádés vasárnap délelőtt: négy arany, három ezüst, egy bronz!

Négy arany-, három ezüst- és egy bronzérem lett a magyarok vasárnap délelőtti mérlege. Győzött Kozák Danuta, a Szabó Gabriella, Csipes Tamara páros és Lakatos Zsanett is 500 méteren, míg K-2 200 méteren a dobogó tetejére állhatott fel Kárász Anna és Vad Ninetta. Az olimpiai számok tekintetében már mérleget is vonhatunk: három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet lapátoltak össze a mieink. Délután a váltóversenyekkel folytatódik a világbajnokság.

Parádésan kezdődött a magyarok számára a moszkvai világbajnokság utolsó napja, női C-2 500 méteren Lakatos Zsanett és Takács Kincső szenzációs második 250 méterének köszönhetően megnyerte az aranyérmet. Szabados Krisztián versenyzői a táv első felében még két másodperces hátrányban voltak fehérorosz riválisaikhoz képest, aztán hatalmasat indítottak és fölényesen nyerték meg a számot.

„Készültünk rá, hogy a fehéroroszok nagyon bekezdenek, de nem féltünk, mert tudtuk, hogy erős a finisünk. Nem nézelődtünk, azt hoztuk, amit tudtunk, és erre még a versenydrukk is rásegített” – magyarázta Takács Kincső.

„Hihetetlenül boldogak vagyunk, mert ez az első világbajnoki címünk. Nagyot hajtottunk a végén, nem is éreztük, hogy ekkora erő van bennünk” – tette hozzá Lakatos Zsanett, akire még a 200 egyes is várt a nap folyamán.

A magyar csapatra pedig a következő siker, hiszen jött K-1 500 méteren az olimpia, világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő Kozák Danuta, aki ezúttal sem talált legyőzőre. Német riválisa, Franziska Weber közvetlenül a rajt után rontott, Danutával csak az új-zélandi Lisa Carrington próbálta meg tartani a lépést, de a második 250 méteren ő is elfogyott versenyzőnk mellett, aki újabb világbajnoki címmel örvendeztette meg a szurkolókat.

„Nagyon jól elkaptam a rajtot, talán most sikerült a világbajnokságon a legjobban. A verseny előtt nagyon izgultam, alig aludtam az éjszaka, de a pályán végig higgadtnak éreztem magam. Az első száz méteren hallottam az edzőm hangját, kiabált, hogy ne engedjem el Lisa Carringtont. Amikor indítottam éreztem, hogy legalább fél hajót adtam, de végig támadott. Sokat erősödött tavalyhoz képest, nagyot lépett előre, de én még többet, és remélem ez hosszú távon így is marad” – magyarázta Somogyi Béla versenyzője a döntőt követően, és ahogyan Lakatos Zsanettra, rá is várt még a 200 egyes fináléja.

Férfi K-1 500 méteren magára talált Dombvári Bence, a szegedi U23-as világbajnokság győztese ugyanis a nagyágyúkkal teletűzdelt mezőnyben a második helyet szerezte meg. Bencét csak a dán Rene Holten Poulsen tudta megelőzni, és sikeréről mindent elmond, hogy a kanadai Adam Van Koeverden az ötödik, a német Max Hoff a nyolcadik, az ausztrál Kenny Wallace a kilencedik helyen zárt.

„Sajnálom, hogy nem jött össze az első hely, mert ebben a döntőben az is benne lehetett volna, mondom ezt úgy is, hogy a felkészülésem nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Óriási ellenfeleket győztem le ezen a napon, de a fő cél az ezer méter lett volna. És hát tudjuk, hogy az nem úgy sikerült, ahogyan kellett volna. Jövőre mindenképpen javítani fogok” – mondta Dombvári Bence.

És akkor folytassuk a sort Dombi Rudolf és Boros Gergely párosával, akik nagyszerűen versenyeztek K-2 500 méteren, újabb ezüstéremmel gazdagították a magyar csapat éremgyűjteményét. Szilárdi Katalin és Hüvös Viktor tanítványai az utolsó métereken kaptak ki a szlovákoktól, minimális, kevesebb két századnyi volt a különbség a két egység között. Hogy min múlott?

„Sajnos már a kétszázas váltóverseny miatt bekerült egy plusz bójasor, és én ezt elnéztem, korábban tettem le a lapátot. Ha nincs ez, akkor most aranyérmünk lenne, de a bosszúság ellenére is nagyon örülünk ennek az eredménynek, látjuk, hogy vannak esélyeink a jövőt illetően” – mondta Dombi Rudolf.

Női K-2 500 méteren a szerb Moldovan testvérek ezúttal kamikaze taktikát választottak Szabó Gabriella és Csipes Tamara párosa ellen. Fél távnál több mint egy hajóval vezettek már a mezőny előtt, de elfogyott az erő, míg a mieink brutális 250 méterüknek köszönhetően nyertek.

„Hosszú volt ez az év, sokat küzdöttünk ezért az eredményért, és ennek a párosnak múltja is van, így nagyon örülök ennek az eredménynek – pityeregte el magát Szabó Gabriella. – Kétszáznál eltemettem magunkat, majd valahol százötvennél elindultunk és az utolsó ötven méteren nyertük meg a versenyt. Tizedre két egyforma kétszázötvenet mentünk, az edzőink mindig erről beszéltek nekünk, és ezt most meg is valósítottuk.”

A szerb lányok kamikaze taktikáját rántotta elő szintén férfi C-2 1000 méteren a román egység, fél távnál már két hajóval is vezettek, és hiába hozta a szokásos hajráját Vasbányai Henrik és Mike Róbert, hiába jöttek fel méterről méterre, Dumitrescu Lazarék egyszerűen nem akartak elfáradni, így a duisburgi arany után most egy szép ezüstéremmel térhetnek haza Oláh Tamás fiai.

„Mondanám, hogy száz százalékig elégedett vagyok az ötszáz méter után, és tényleg örülök ennek az ezüstéremnek is. Amikor eveztünk fel a rajthoz volt némi reményünk arra, hogy szembe szeles pályánk lesz, de sajnos megfordult, és így a románok kibírták ezt az őrült menetet. Robi 250 méterrel a cél előtt hoppolt, de én még korainak tartottam, nem mertem bevállalni. Lehet, hogy ha rászánom magam, most aranyunk lenne. De a lényeg, hogy nem most, majd Rióban kell nyerni” – magyarázta Vasbányai Henrik.

A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta férfi négyesünk is folytatta a magyar csapat sorozatát. Fábiánné Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes versenyzői bronzérmesek lettek a cseh és a portugál egység mögött.

„Három boldog négyes állt fel a dobogóra, mindannyian örültünk az éremnek, nagy fegyvertény, hogy már három éve folyamatosan ott tudunk lenni a döntőben. Ez egy megnyert bronzérem volt, és hiszem, hogy ha így együtt tudunk dolgozni, jövőre még fényesebb érmet hozhatunk” – mondta Pauman Dániel.

A délelőtt folyamán férfi C-1 500 méteren egy újonc is vízre szállt, és a győriek fiatalja, Khaut Kristóf nem is vallott szégyent, a hatodik helyen zárt.

A 200 méteres finálékban még egy magyar aranyérem született: Kárász Anna és Vad Ninetta a német párossal nagyot csatázva az első helyen ért célba.

„Anna iszonyúan berajtolt, én pedig lemaradtam. A rajtunk nagyon rossz volt, de hamar behoztuk őket. Igaz, az elején egy kicsit kételkedtem, hogy ebből mi lesz” – mondta Vad Ninetta.

„Száz méternél nagyon jó volt a hopp, éreztem, hogy elöl vagyunk, csak a végén bizonytalanodtam el egy kicsit, hogy végül is hányadik helyen zártunk. Nagyon boldogok vagyunk, de majd a váltó után tudunk igazán leengedni, addig még koncentrálni kell” – mondta Kárász Anna.

Női duónk mellett férfi kenu párosban Lantos Ádám és Nagy Péter az ötödik helyet szerezte meg, kajak egyesben Kozák Danuta (a rajtját rontotta el az Európa-bajnoki címvédő) és kenu egyesben Lakatos Zsanett a hatodik lett, míg férfi kajakpárosban Molnár Péter és Bán Kristóf kilencedikként zárt.

A világbajnokság délután a 4×200 méteres váltóversenyekkel zárul, a magyar csapat eddig öt arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet szerzett.

További információ: www.kajakkenusport.hu