Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Közel 1000 versenyző a felnőtt ob-n

A hétvégén rendezik a felnőtt gyorsasági és parakenu magyar bajnokságot. Szolnokon 47 egyesület, 925 versenyzője áll majd rajthoz.

Idén is az év legfontosabb gyorsasági versenye, vagyis a felnőtt világbajnokság után egy héttel, ezen a hétvégén rendezik meg a sportág felnőtt országos bajnokságát. A regattára ezúttal is benevezett a vb-n érmet szerző sportolók nagy része, így a szolnoki Holt-Tiszára kilátogató szurkolók láthatják versenyezni többek között Kozák Danutát, Szabó Gabriellát, Kárász Annát, Csipes Tamarát, az olimpiai ezüstérmes férfi kajaknégyest, a világbajnok férfi kajakváltó tagjait, valamint a kenus Vajda Attilát, Vasbányai Henriket és Mike Róbertet is.

A klubok közötti pontverseny miatt a versenyzők nem feltétlenül a megszokott egységekben indulnak, így például az ország legeredményesebb sportolónője, Kozák Danuta fiatal újpesti klubtársaival: Braun Borókával, Malcsiner Eszterrel és az alig 17 esztendős Piller Szabinával áll rajthoz K-4 500 méteren, nem a világbajnok női négyessel.

Az országos bajnokság érdekessége az is, hogy a világversenyekkel ellentétben itt 200 méteren megrendezik a leglátványosabb versenyszámokat, vagyis a férfi- és női kajaknégyesek, valamint a férfi kenunégyesek küzdelmeit is.

A férfi kajak párosok és négyesek 200 méteres versenyszámainak presztízsét növeli, hogy a döntő futamok egyben Séra Miklós Emlékfutamnak is számítanak. A K-2 200 méter döntőjének győztesei vehetik át a fődíjat, vagyis 100 ezer Forint készpénzt és a Séra-kupát, amelyre a legendás edző arcképét gravírozzák. A K-4 200 méter nyerteseinek egy ugyanilyen kupát-, valamint 80 ezer Forint készpénzt ajánlott fel a Séra Miklós Baráti Kör.

A szolnoki versenyen pénteken az 1000, szombaton az 500, vasárnap pedig a 200 és 5000 méteres versenyszámokat rendezik. A döntők az első két napon 15 órakor, a zárónapon pedig 12 és 15 órakor kezdődnek.

További információ: www.kajakkenusport.hu