Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

1 év alatt látványos a fejlődés

A hétvégi szolnoki országos bajnoksággal lezárult az idei parakenu szezon is. A versenyzők jóval eredményesebb évet zártak a tavalyinál, összesen négy érmet szereztek a világversenyeken, ráadásul Rozbora Andrásnak köszönhetően Moszkvában paralimpiai számban lett Magyarország aranyérmes.

2013-ban nem szerzett érmet a parakenu válogatott a világbajnokságon. Akkor Magyarország a 16. helyet szerezte meg az éremtáblázaton, idén viszont 1 arany- és 1 bronzéremmel az ötödiket lettek a mieink összesítésben.

„Tavaly összesen két bronzérmet szereztünk az Európa-bajnokságon, a vb-n pedig nem állhattunk fel a dobogóra – mondja Weisz Róbert, parakenu szövetségi vezetőedző. Idén Brandenburgban is összejött két ezüst, a világbajnokságon pedig paralimpiai számban szereztünk aranyérmet, ami óriási fegyvertény. Szintén örömteli, hogy a világbajnokságon már eleve több versenyszámban tudtunk rajthoz állni.”

Az dobogós helyezéseket Rozbora Andráson kívül Suba Róbert szállította, aki V-1 A kategóriában szerzett ezüstérmet az Európa-bajnokságon és bronzérmet a világbajnokságon. Az érmes versenyzőkön kívül jól szerepelt Váczi Anita is, aki hosszú sérülés után lett ötödik K-1 A kategóriában 200 méteren, ami egy kvalifikációs versenyen már paralimpiai kvótát ért volna. Juhász Tamás is olimpiai számban lett hetedik a vb-n, ami szintén bíztató a jövő évi kvalifikációs világbajnokság előtt.

„Az érmeseket és a helyezetteket mindenképpen dicséret illeti, a legnagyobb természetesen Rozbora Andrást, aki hihetetlen sokat fejlődött egy év alatt. Az említett versenyzőkön kívül ki kell emelnem Geri Dánielt is, aki csak néhány tizeddel maradt le a dobogóról Moszkvában. A világbajnokságon talán egyedül Bencze János szerepelt kissé gyengébben, de ő a felkészülés hajrájában ínhüvelygyulladás miatt nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni” – tette hozzá Weisz Róbert.

A nemzetközi eredmények mellett bíztató az a tendencia is, hogy a hétvégi magyar bajnokságon minden eddiginél több parás versenyző szállt vízre. Majdnem mindegyik versenyszámban tudtak kilences döntőket rendezni Szolnokon, ráadásul volt olyan kategória is, ahol már előfutamokra is sor került. Weisz Róbert szerint a versenyzők és edzők kimagasló munkájának és az egy év alatt kapott többlettámogatásnak köszönhető a fejlődés.

„Az edzők, Pruzsina Istvánnal az élen, fantasztikus munkát végeztek, pedig jóval több energiát és törődést igényel a parások felkészítése és versenyeztetése, mint az ép versenyzőké. István ráadásul már szinte csak parakenus sportolókkal foglalkozik klubszinten és a válogatottnál is, nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire sokat köszönhet neki ez a szakág. A tavaly ősszel és az idén kapott többlettámogatások miatt pedig sokkal jobb körülmények között tudott a csapat felkészülni, mint korábban, valamint fontos, hogy a versenyzőknek így meg tudtuk venni a világszínvonalú hajókat. A plusz források hatása már egy év után látszik, bízom benne, hogy ezekhez a pénzekhez a jövőben is hozzá fogunk jutni. Mindenképpen meg kell említeni a világversenyeken szerepelt versenyzők mellett azokat is, akik a hazai versenyeken, edzőtáborokban edzőpartnerként segítették a felkészülést, tanácsaikkal, tapasztalataik átadásával járultak hozzá ezévi sikereinkhez” – tette hozzá a vezetőedző.

A parakenus kerettagok már októberben szeretnék folytatni a közös felkészülést, az MKKSZ-nek pedig középtávú célja, hogy a jelenlegi három helyett mind a hat paralimpiai számban legyen ütőképes versenyzője. További előrelépésre adhat lehetőséget, hogy magyar kezdeményezésre a jövő évi győri maratoni világbajnokságon bemutató szám lesz a parakenu, ott 5 és 10 kilométeren mérhetik majd össze erejüket a sportolók.

További információ: www.kajakkenusport.hu