Kezdőlap Régió KULTÚRA

KULTÚRA

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Népi Iparművészeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

e-mail: [email protected]
web: www.nepiiparmuveszet.hu
tel:76/327-203

Nyitva tartás: III. 1 – X. 31-ig keddtől szombatig, 10–17 óráig
XI. 1 – II. 28-ig keddtől szombatig, 10–16 óráig

Zárva vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon, december 20-tól január 6-ig.

PROGRAMAJÁNLÓ
2014. szeptember

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

• „Se pompa, se cifraság” – hímzett feliratos falvédők

A falvédők bemutatják az asszony és a férfi dolgát a családban, súlyos sorsfordulókat, a kisvárosi társadalom elvárásainak megfelelő viselkedést. Tükröződik bennük a régi élet kötöttségeitől való szabadulás óhaja és a jobb, polgárosultabb életmód utáni vágy.
A kiállításon látható több mint félszáz falvédőt a Kecskeméti Katona József Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagából és egyéni gyűjtőktől válogattuk.
Látogatható szeptember 27-ig.

FINISSZÁZS

A kiállítás záró hetében szeptember 23-án (kedden) 14-kor A falvédők üzenete címmel Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus tárlatvezetéssel egybekötött előadást tart.

A kiállítás utolsó napján szeptember 27-én (szombaton) a kiállítás eddig még nem látott falvédőkkel kibővült anyaga ingyenesen látogatható. A Díszítőművész szakkör tagjai 14 16 óráig hímzésbemutatót tartanak.
A program a „Magyarország szeretlek” hétvégi rendezvényeihez kapcsolódik.

Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

Polyák Ferenc (1945–2013) földműves családból származott. Gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.
Látogatható október 31-ig.

• „Agyagból született”- örökség és újítás a fazekasságban

A közel kétszáz alkotás bemutatása nem a földrajzi tagolódás szerint történik, hanem a használat helye és az egyes tárgyak funkciója szerint. Bepillanthatunk többek között a tisztaszobák, a konyhák, a kamrák világába, de láthatunk példákat a fazekas munkák használatára a lakodalom, a vallásos élet vagy a gyerekjátékok területén is.

• Hagyományos parasztviseletek

A kiállításon Magyarország különböző tájegységeiből komplett, autentikus viseletek és azok szakszerű leírásai láthatók.
Látogatható október 31-ig.

A Hagyományos parasztviseletek című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozások igényelhetők További részletekről a honlapunkon tájékozódhat (www.nepiiparmuveszet.hu).

ELŐZETES:

„Kézzelfogható művészet mindenkinek” – országos vándorkiállítás

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény a Kézzelfogható Alapítvánnyal közös szervezésben minden látássérült számára akadálymentesen élvezhető, tapintható tárlatnak ad otthont. Az országos vándorkiállítás a látogatók számára olyan válogatást nyújt, ahol képző- és iparművészek közösen állítanak ki különböző fogyatékossággal élő társaikkal.
A kiállítás a megnyitó ideje alatt látássérült tárlatvezetők segítségével fedett szemmel is végig járható.

Megnyitó október 3. (péntek) 15 órakor, látogatható október 18-ig.

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 között dr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

BELÉPŐDÍJ: 500,- Ft, Kecskemét Kártyával 400,- Ft, kedvezményes: 250,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.