Kezdőlap Régió Kutatók éjszakája a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

Kutatók éjszakája a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

Jöttek, láttak, kipróbálták

– Avagy hogy kerül egy vulkán, elefántfogkrém és sertésvese az asztalra? –

Kutatók éjszakája a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

Többek között a fenti kérdésre is választ kaphattak azok a természettudományok iránt érdeklődő felnőttek és gyermekek, akik szeptember 26-án, péntek este ellátogattak a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumba. A „Kutatók éjszakája 2014” országos rendezvénysorozat keretében bemutatkozott a gimnázium új, uniós támogatással 215 millió forintból megvalósult természettudományi laboratóriuma, ahol a hétköznapokban az iskola és további 18 partnerintézmény tanulói a legmodernebb eszközök segítségével testközelben ismerkedhetnek a természet csodáival és törvényeivel.

Az est folyamán a látogatók interaktív kísérleteket, bemutatókat csodálhattak meg a fizika, kémia, biológia és robotika témaköréből.

Hétköznapi anyagokkal történő látványos kémiai kísérlet eredménye volt az „elefántfogkrém”. Megtudhattuk, kik és miért alkalmazták először a kuktát, és hogyan lehetséges egy-egy pohár víz és vörösbor kicserélése öntögetés nélkül.

„Darwin szemüvegén” keresztül választ kaphattunk a kérdésre, mi rejtőzik az élet vizében, és mi szerepel a bagoly étlapján. Lehetőség nyílt többek között ujjlenyomat vizsgálatára és sertésvese illetve sertésszív anatómiai elemzésére.

Az érdeklődők Robotika – a XXI. század tudománya címmel tartott előadás keretében bányais diákok által hazai és nemzetközi versenyekre tervezett és programozott (többszörös díjnyertes) robotkonstrukciókon keresztül ismerhették meg az eszközben megnyilvánuló kreativitást, illetve tehetséges bányaisok segítségével próbálhatták ki a LEGO cég által gyártott MINDSTORMS NXT robotok programozásának egyszerűségét.

Megismerkedhettünk a tudományok határterületeivel is: megvizsgálhattuk a matematika olyan materializált csodáit is, mint az ördöglakatok, rabkeresztek és más térbeli összerakó játékok.

A kísérletek látványossága lebilincselő volt az érdeklődők szerint. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt lenyűgözte a robotok programozása, a körülöttünk lévő világ megannyi csodája. A nagy sikert aratott este folytatásra vár.

Img_3681kicsi Ako_4378kicsi