Kezdőlap Régió Október 23. – Rácz Sándorra emlékeztek Budapesten

Október 23. – Rácz Sándorra emlékeztek Budapesten


Ünnep-október23
Október 23. – Rácz Sándorra emlékeztek Budapesten

Budapest, 2014. október 21., kedd (MTI) – A munkával szerzett emberi méltóság fontosságáról beszélt Palkovics Imre kedden Budapesten, a Munkástanácsok Országos Szövetségének az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségén, amelyen Rácz Sándor, a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke sírján helyeztek el koszorút a Fiumei úti nemzeti sírkertben.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke beszédében kiemelte: „Sanyi bácsi” végig megtartotta azokat az értékeket, amelyeket a forradalom idején vallott, és amelyekkel a magyar munkásság élére állt a történelem nagyon fontos időszakában. Ezektől az értékektől,  a munkával megszerezhető emberi méltóság fontosságáról semmilyen körülmények között, semmilyen cél érdekében nem szabad eltávolodni – tette hozzá Rácz Sándorra hivatkozva Palkovics Imre.
Kitért arra, hogy a munkásság a történelem folyamán mindig sajátos helyzetben volt. Napjainkban azt tapasztalják, hogy hiába képezi kiállásuk „az új rend morális talapzatát”, megkerülhetetlen pillérét, a különböző állami ünnepségeken, megemlékezéseken csak „biodíszletként” jelennek meg ahelyett, hogy komoly megbecsülést vagy szerepet kapnának – hangoztatta a szakszervezeti vezető.
Azt mondta: a legújabb politikai célokkal, vagyis hogy a megélhetésért munkát kell adni az embereknek, nagyvonalakban egyetértenek. Ugyanakkor úgy érzik, hogy a „munka társadalma”, a „munka mindenek felett való célként kitűzése” mellett mintha a munkásembert elfejeltették volna.
A Munkástanácsok szerint a munka törvénykönyvének módosításával morális korlátokat léptek át, amikor azt mondják, hogy a munkásság jogai akadályát képezik az ország gazdasági növekedésének, s „ezért az a gazdaság jó, ahol a munkásoknak nincs joga”. Palkovics Imre azt mondta: a munkások ennél jobb világot képzeltek el, 1956-ban nem ezeket a célokat tűzték ki. Azt gondolja, korrigálni kell a mindenkori hatalom korlátait és figyelmeztetni kell, hogy egy valóban az ember méltóságát, keresztény értékrendszerét megtartó politikára van szükség.
A megemlékezésen Varga János személyes emlékeit idézte fel Rácz Sándorról. Varga János 16 évesen küzdött a szabadságért a Corvin közi barikádokon, 17 évesen a Markó utcai börtönben ismerkedett meg Rácz Sándorral.     Rácz Sándort 1956-os tevékenysége miatt 1958 márciusában életfogytiglani börtönre ítélték, 1963 márciusában amnesztiával szabadult. 1990-től a Munkástanácsok Országos Szövetségének munkavállalói szószólója volt. Rácz Sándor tavaly áprilisban hunyt el.     (FOTÓ)

bkdi \ gkp

MTI 2014. október 21., kedd 13:11

A KÉP CSAK ILLUSZTRÁCIÓ!

október-23