Kezdőlap Régió Infopont segíti a vonuló darvak megfigyelését a kardoskúti Fehér-tónál

Infopont segíti a vonuló darvak megfigyelését a kardoskúti Fehér-tónál

Színes-természetvédelem-állatok
Infopont segíti a vonuló darvak megfigyelését a kardoskúti Fehér-tónál

 

Békéscsaba, 2014. október 22., szerda (MTI) – A darvak vonulását a természetkedvelők a most először e-InfoPont segítségével is nyomon követhetik az Orosháza melletti kardoskúti Fehér-tónál. Október végén a szokásosnál jóval több délre vonuló daru pihen a területen – tájékoztatta a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója az MTI-t.

Tirják László igazgató elmondta: az e-InfoPontot európai uniós támogatással építették ki. Kiemelte: országosan egyedülállónak számít, hogy a puszta közepére napelemekkel működő érintőképernyős kommunikációs pontot létesítettek.
A rendszer segítségével a természetkedvelők tájékoztatást kapnak a madarak viselkedéséről, életmódjáról, a vonulási területekről és a kardoskúti Fehér-tó és környéke természeti értékeiről.
Hozzátette: jelenleg több mint ötezer daru pihen a tavon, számuk november közepére várhatóan meghaladja a tízezret. A darvak őszi vonulása a Fehér-tónál egyedi és különleges élményt nyújt, egyre több természet kedvelő keresi fel a madárvonulási helyet. A daruvonulás csúcspontja november közepe, ilyenkor alkonyattájt akár 10-20 ezer madár is „behúz” a tó és környékére éjszakázni.
A Körös-Maros Nemzeti Park novembertől minden szombaton alkonyat előtt 2-3 órával várja az érdeklődőket a kardoskúti állattartó telephez bevezető út melletti kilátónál. Az érdeklődők szakemberek kíséretében élhetik át a daruvonulás különleges látványát és hangulatát.
A kardoskúti Fehér-tó évszázadok óta az északról délre vonuló madarak kedvelt megállóhelye. A szikes tó területén szívesen pihennek és éjszakáznak a vonuló darvak, a környező, learatott kukoricatáblákon gazdag táplálékot találnak, megerősödve indulhatnak el az előttük álló hosszú útra.

brg \ brr

MTI 2014. október 22., szerda 6:50

vonulo darvak