Kezdőlap Régió Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Energia-óraátállítás

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Budapest, 2014. október 21., kedd (MTI) – Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli időszámítás, amely március 29-éig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyári időszámításnak köszönhetően becslésük szerint évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása – 120 gigawattóra – takarítható meg. Hozzátették: Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.
A közleményben kifejtették: az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást. Hozzátették: az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez – összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek – nem okoz többletfogyasztást.
A Mavir szakembereinek becslése szerint az ország villamosenergia-fogyasztása a nyári időszak alatt naponta 1,5-3 százalékkal, vagyis 2-4 ezer megawattórával alacsonyabb.

bszg \ ppd

MTI 2014. október 21., kedd 13:47

A KÉP CSAK ILLUSZTRÁCIÓ!

index