Kezdőlap Régió A KELEMEN KVARTETT

A KELEMEN KVARTETT

A KELEMEN KVARTETT

 

A Kelemen Kvartettet 2010-ben Kelemen Barnabás Kossuth-díjas, és felesége Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművészek, valamint Katalin testvére, Kokas Dóra csellista és zeneakadémiai növendékük, Homoki Gábor hegedű-, brácsaművész alapította.

Kelemen_kvartett_00001 Kelemen_kvartett_00002

A vonósnégyes az indulás óta eltelt csaknem öt évben fellépett London, Párizs, Berlin leghíresebb színpadain, hatalmas sikerrel járta be Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kína nagy koncerttermeit, megnyerték a legnagyobb nemzetközi kvartettversenyek első helyezéseit Melbourne-ben és Pekingben. Idén júniusban pedig a 3 évente megrendezésre kerülő Paulo Borciani versenyen diadalmaskodtak Olaszországban. A zsűriben helyet foglaló világhírű zongoraművész, Martha Argerich a Kelemen Kvartett Mozart és Haydn játékát életre szóló élményként jellemezte.
A nemzetközi sajtó az utóbbi idők „legfelvillanyozóbb vonósnégyesének” titulálta az együttest.

 

Olyan művészekkel játszottak együtt,mint Joshua Bell, Pekka Kuusisto, Joseph Lendvay, Maxim Rysanov, Gidon Kremer, Steven Isserlis és Nicolas Altstaedt a vonósok, illetve Frankl Péter, José Gallardo és Rados Ferenc a zongoristák közül.

 

Gidon Kremer saját svájci fesztiváljára hívta meg őket rezidens kvartettként. 2012-ben felléptek a Lockenhaus Fesztiválon rezidens kvartettként és a berlini Filharmóniában adtak bemutatkozó koncertet. 2013-ban a South Cork-i Fesztiválon vendégeskedtek, majd ugyanaz év szeptemberében „beugrással“ debütáltak a híres londoni Wigmore Hallban, ahová a koncert sikerét követően az elkövetkező 3 évben 4 koncertre visszahívták őket. 2014-ben többhetes ausztrál és kínai koncertkörúton vesznek részt.  2015. március 15-én a New York-i Carnegie Hall-ban mutatkoznak be, de fellépnek az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint India, Kína, Új-Zéland és Amerika nagyvárosaiban is.

 

Igazi kuriózum, hogy az együttesben mindhárom hegedűs brácsázik is, gyakran cserélgetve a 3 szólamot, így belülről megismerve a művek háromnegyedét.

 

Homoki Gábor a közelmúltban bizonytalan időre megvált a csapattól, helyét Varga Oszkár vette át, aki 5 éve Kelemen Barnabás és Kokas Katalin zeneakadémiai növendéke, szintén hegedül és brácsázik, szólistaként és kamarapartnerként pedig számos nemzetközi koncertteremben fellépett már.

 

A decemberi turné különlegessége, hogy mindhárom koncerten Fenyő László gordonkaművész csatlakozik a csapathoz. Fenyő László a csellisták világ-elitjéhez tartozik. Mind a közönség, mind a kritikusok az egyik legizgalmasabb, legfelkavaróbb művészként ünneplik. Lélegzetelállító technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhetően minden koncertje különleges élményt nyújt, ahol a zene mindig új, eddig ismeretlen arcát mutatja meg a hallgatóknak.

Kelemen_kvartett_00003 Kelemen_kvartett_00004