Kezdőlap Régió BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ ONKOLÓGIAI BETEGELLÁTÁSÁNAK FEJLESZTÉSE A SUGÁRTERÁPIÁS ESZKÖZPARK KORSZERŰSÍTÉSE ÁLTAL (TIOP-2.2.6-12/1/A-2013-0006)

BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ ONKOLÓGIAI BETEGELLÁTÁSÁNAK FEJLESZTÉSE A SUGÁRTERÁPIÁS ESZKÖZPARK KORSZERŰSÍTÉSE ÁLTAL (TIOP-2.2.6-12/1/A-2013-0006)

 

2014. november 6.

BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR OKTATÓ KÓRHÁZA

 

Sajtóközlemény

BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ ONKOLÓGIAI BETEGELLÁTÁSÁNAK FEJLESZTÉSE A SUGÁRTERÁPIÁS ESZKÖZPARK KORSZERŰSÍTÉSE ÁLTAL (TIOP-2.2.6-12/1/A-2013-0006)

 

A Bács-Kiskun Megyei Kórház a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetésre került „Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével” című konstrukcióban nyert vissza nem térítendő támogatást. A támogatási szerződés 2014. júliusában került megkötésre, az új eszközök beszerelése várhatóan 2015. tavaszán kezdődik. A munkálatok végeztével 1,245 milliárd Ft értékű beruházás valósul meg.

 

A fejlesztés célja a Bács-Kiskun Megyei Kórház komplex onkológiai betegellátásának fejlesztése a sugárterápiás eszközpark korszerűsítésével, megújításával. A fejlesztésnek köszönhetően a kórház hozzájárul a regionális és megyei onkológiai és sugárterápiás centrum hálózatrendszerének kialakításához. A hatékonyabb egészségügyi ellátás hosszú távon eredményes, növeli az onkológiai ellátást igénybe vevő lakosság egészségnyereségét, hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház alapvető célja, hogy elérhetővé tegye a térségben és az ellátási területen kívül élő, daganatos betegségben szenvedők számára a legmagasabb technikai színvonalú, progresszív betegellátást. Ennek elengedhetetlen része, hogy megfeleljen az egyre nagyobb technológiai fejlődésből eredő kihívásoknak, valamint hosszútávon is fenntartsa a minőségi betegellátás magas színvonalát. Ma már a fejlett technológiák megengedik, hogy a sugárterápia minden betegre, daganattípusra, annak helyzetére és méretére igazított legyen, javítva a túlélést és minimalizálva a súlyos mellékhatások kockázatát. Kórházunkban a legtöbb beteg ma is gondosan megtervezett kombinált kezelésben részesül – beleértve a kemoterápia, műtét, sugárterápia és/vagy célzott terápia alkalmazását, hogy megkapja a gyógyulás legkedvezőbb lehetőségét. Intézményünk kiemelkedik a várólistát illetően, a betegek rövid időn belül hozzájutnak a szakszerű kezeléshez. A meglévő sugárterápiás eszközpark viszont egyrészről már csak jelentős karbantartási és javítási költséggel üzemeltethető, másrészről egyre nehezebben biztosítható általa az intézmény céljához igazodó, magas minőségű komplex onkológiai ellátás.

 

A korszerűsítésre kerülő géppark lehetőséget teremt az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának még magasabb színvonalú, komplex ellátására. A projekt eredményeként egy európai szintű onkológiai betegellátó rendszer valósítható meg az alábbi korszerű eszközök beszerzésével:

 

  • NAGY TELJESÍTMÉNYŰ LINEÁRIS GYORSÍTÓ
  • BETEGADMINISZTRÁCIÓS ÉS KEZELÉSELLENŐRZŐ RENDSZER
  • INTEGRÁLT BESUGÁRZÁS-TERVEZŐ RENDSZER
  • CT SZIMULÁTOR
  • BRACHYTERÁPIÁS AFTERLOADER BERENDEZÉS
  • PÁCIENSRÖGZÍTŐ ESZKÖZÖK
  • DOZIMETRIAI BERENDEZÉSEK
  • POZÍCIONÁLÓ ESZKÖZÖK
  • CISZTOSZTATIKAI BIZTONSÁGI KABINET (2 DB)
  • 4D ULTRAHANG

 

A kórházban 15 éve működik sokszakmás onkológiai konzílium a daganatos betegek hatékony kezelésének megtervezése érdekében. Ez a – daganatellenes kezelésben közreműködő szakmák közötti – mindennapos, közvetlen kapcsolat a betegek érdekét szolgálja. A kórház diagnosztikai és onkológiai-sebészeti szakmáival együttműködve hatékonyabb kezelést tud biztosítani számos daganat-lokalizációban, előtérbe helyezve a szerv-, illetve funkció megtartó kezeléseket. A korszerű besugárzás-tervező és betegadminisztrációs rendszer beszerzése a dolgozók munkáját elősegíti, feladataikat rövidebb idő alatt és pontosabban tudják végezni. A projekt célja, hogy a jelentős részben megújuló sugárterápiás géppark hosszú távon is biztosítani tudja a jelenleg is magas színvonalú ellátás folytatását, illetve javítsa az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának szakszerű ellátását.

Print DSCN3288_kicsi DSCN3297_kicsi DSCN3298_kicsi