Kezdőlap Régió Bács-Kiskun Megyei Polgármesterek 2014. évi Fóruma

Bács-Kiskun Megyei Polgármesterek 2014. évi Fóruma

k+Âz+Âns+ęg 9 k+Âz+Âns+ęg 11 Kis 2 Kov+ícs 2 Maczk+- 4

Bács-Kiskun Megyei Polgármesterek 2014. évi Fóruma

Az októberi önkormányzati választásokon immár öt évre választottunk polgármestereket, önkormányzati testületeket. A megválasztott tisztségviselők hivatalba lépése és működésük kezdete nagyjából egybeesik a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak elindulásával is. Az újonnan megválasztott testületek sikere nagyban függ attól, hogy milyen eredményességgel valósulnak meg az egyes településeken a fejlesztések és milyen arányban jönnek létre új munkahelyek.

Hisszük, hogy a megye fejlődésében, a lakosság életminőségének növekedésében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak a katalizátor szerepét kell betöltenie. Hatással kell lennünk azokra a folyamatokra, amelyek a megye előrelépését, gyarapodását szolgálják. Élére kell állnunk minden olyan kezdeményezésnek, mely az itt lakók életét jobbá, a megyét pedig élhetőbbé teszik.

Ezek jegyében került sor 2014. november 6-án és 7-én a kiskőrösi Vinum Hotelben a Bács-Kiskun megyében már hagyományokkal rendelkező önkormányzati ciklusnyitó továbbképzésre.

A rendezvényen a megye több mint 100 településének polgármestere, valamint a megyei közgyűlés számos tagja részt vett. Az esemény a tapasztalatcseréről, a friss információk átadásáról, a terület és a vidékfejlesztési témák megvitatásáról, valamint a közösségépítésről szólt.

Erre a továbbképzésre Bács-Kiskun megyei születésű, vagy a megyéhez köthető tevékenységű előadókat hívtunk, hogy lehetőséget adjunk a velük való közelebbi megismerkedésre. Olyan kiemelt érdeklődésre számot tartó témákról kaphattak a jelen lévők tájékoztatást, mint a turizmusfejlesztés, élelmiszergazdaság fejlesztése, operatív programok tervezése. Az együttműködésre mutatott be jó gyakorlatot Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere és Maczkó József, Kelebia polgármestere a megye déli részén körvonalazódó ökoturisztikai fejlesztés kapcsán.

A meghívott előadók közt szerepelt:
•    Bányai Gábor, Bács-Kiskun megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés korábbi elnöke;
•    Kovács Ernő a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott;
•    Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára;
•    Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára;
•    Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára;
•    Dr. Nemcsok Dénes Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára;
•    Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára;
•    Prof. Dr. Ferencz Árpád, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánja.

A sajtó munkatársai számára a rendezvény második napján sajtótájékoztatót tartott az új megyei elnök, Rideg László. A média számára szervezett tájékoztatón részt vett Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár is.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a továbbiakban is településeink segítségére legyünk, ezért a fórumot 2015 tavaszán a településvezetők igényei alapján folytatni kívánjuk.

Rideg László
elnök
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat