Kezdőlap Régió Biztonsági jegy kerül a földrajzi jelzés nélküli borokra

Biztonsági jegy kerül a földrajzi jelzés nélküli borokra

Mezőgazdaság-borászat
Biztonsági jegy kerül a földrajzi jelzés nélküli borokra

borA KÉP CSAK ILLUSZTRÁCIÓ!

Budapest, 2014. november 18., kedd (MTI) – A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT)  tagjai számára kötelezővé tette, hogy biztonsági jegyet helyezzenek el a földrajzi jelzés nélküli borokra, amit a földművelésügyi miniszter kiterjeszt a piac további szereplőire is – közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

Az intézkedés lehetővé teszi a tiszta piaci helyzet kialakítását, valamint a teljes termékpálya nyomon követhetőségét, a földrajzi jelzés nélküli boroknál is – jegyzik meg.
A borászati termékek forgalomba hozatalát követően az ellenőrzés a HNT, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati igazgatóságának feladata lesz. Az ellenőrzés kiterjed a kis- és nagykereskedelmi forgalmazókra egyaránt.
A közleményben Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kifejtette, hogy a borágazaton túl más szakmaközi szervezetek is hasonló lépéseket fontolgatnak, így a tej- vagy a hús termékpályán is várható hasonló intézkedés.
Az ellenőrzési jegy ellenértéke 30 forint lesz, a kiszerelési egység minden megkezdett literére. Az ellenérték egy része az ellenőrzést más része pedig a hazai borászatok minőségfejlesztését szolgálja. A HNT köteles lesz a befizetett ellenőrzési díjból származó bevételt elkülönítetten bemutatni, valamint a felhasználást negyedévente a honlapján nyilvánosságra hozni.

ghg \ gte

MTI 2014. november 18., kedd 16:01