Kezdőlap Régió Fórum az egészséges táplálkozásért

Fórum az egészséges táplálkozásért

KECSKEMÉT
2014.11.06.

Fórum az egészséges táplálkozásért

Az egészség = érték, a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben címmel rendezett konferenciát csütörtökön az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra!” programja az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesülettel közösen a Katona József Megyei Könyvtárban.

A program a lakosság életminőségének javítása érdekében összeállított figyelemfelhívó eseménysorozattal és a szakemberek képzésével csatlakozott az állami prevenciós projektek célkitűzéseihez. Miközben a hazai organikus élelmiszerek bevezetését és alkalmazását kívánja elérni az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben, a vidékben rejlő és megtermelt értékek felhasználásával.

A rendezvényen többek között a téma szakértői, orvosok tartottak előadásokat, és beszédet mondott dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun megyei Kórház igazgatója.

A program a következő volt:

10:00-10:20 Köszöntő: Engert Jakabné kecskeméti önkormányzati képviselő

Megnyitó: Dr. Svébis Mihály – BKMK SZTÁOK Oktató Kórház, főigazgató

Köszöntő: Rausch Sándor – Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke

10:20-10:50 Megyei helyzetkép a lakosság egészségi állapotáról, különös tekintettel a nem fertőző civilizációs betegségekre (Dr. Lehoczki Károly – Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve)

10:50-11:20 Táplálkozás-egészségügyi előírások a közétkeztetésben (Gyertyánosné Hegedűs Helga – Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve)

11:20-11:50 A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében (Dr. Gyöngyi Zoltán Ph.D. – PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet, tudományos munkatárs)

11:50-12:20 Mitől bio a bio? – az ökotermékek beltartalmi értékeiről (Dr. Lakó Sándor – „Háztájit az asztalra!” programvezető, Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület)

12:20-12:50 Kiállítás és kóstoló a teljes értékű táplálkozás jegyében

12:50-13:20 A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek kezelése alatt (Dr. Boda Éva – BKMK Onkoradiológiai Központ, belgyógyász – klinikai onkológus főorvos)

13:20-13:50 A táplálkozás holisztikus vonatkozásai (Dr. Darnói Tibor – Dr. Fachet Kft. ügyvezetője, háziorvos, holisztikus orvos)

13:50-14:10 Mi (t) Evők legyünk? Helyi termékek a szentkirályi közétkeztetésben (Szabó Gellért – MNVH Elnökség tagja, Szentkirály polgármestere)

14:10-14:30 Az egészség = érték! A hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben (Lőrinczné Táborfi Julianna – ETE igazgató, dietetikus, egészségügyi menedzser)

14:50-15:00 Konzultáció, program értékelése – Lőrinczné Táborfi Julianna, programszervező.

A program kísérő eseményei voltak:

• élelmiszer bemutató és kóstoló,

• programhoz kapcsolódó tanácsadások, termék bemutatók.