Kezdőlap Régió Használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítése Kecskeméten

Használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítése Kecskeméten

Használt sütőolaj lakossági gyűjtésének
népszerűsítése Kecskeméten

Egy liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz haszálhatatlanná. Ilyen és ehhez hasonló riasztó adatok késztették Kecskemét önkormányzatát arra, hogy szorgalmazza és támogassa a használt sütőolaj lakossági gyűjtésének népszerűsítését Kecskeméten.

A témában ma tartott sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Vörös Viktor, a Design Kft. ügyvezetője és Tábi Krisztián, a Design Kft. másodnyersanyag értékesítője.
Elhangzott: az önkormányzat szerződést kötött a Design Kft.-vel, amelyben a cég vállalta, hogy 3 középfokú köznevelési intézményben tart szemléletformáló előadásokat a témában. A társaság hat intézményben (Bolyai gimnázium, Bányai gimnázium, Széchenyi szakközépiskola és szakiskola, Magyar Ilona Általános Iskola, Arany János Általános Iskola, Kecskeméti Főiskola homokbányai kollégiuma, ) gyűjtőpontokat alakít ki, ahol a lakosság leadhatja a használt sütőolajat. A gyűjtóedény lehet akár üveg, akár műanyag palack, a göngyöleget ugyanis a társaság ugyanúgy válogatja és kezeli majd saját telephelyén. Az iskolák a Design Kft.-től a begyűjtött mennyiség után térítési díjat kapnak, mégpedig literenként 15 forintot. Az akció sikere érdekében a társaság további olyan intézmények jelentkezését várja, amelyek gyűjtőpontokká válhatnak.
A sajtótájékoztató résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy a használt sütőolaj ugyan nem minősül veszélyes hulladéknak, de a nem megfelelő kezelés következtében súlyos környezeti károkat okozhat. Magyarországon több társaság is foglalkozik sütőolaj begyűjtésével és kezelésével, ám ezek döntően az ipari szektort és a vendéglátóhelyeket célozzák meg szolgáltatásukkal. Ezért is számít példaértékűnek az az összefogás, amely Kecskemét önkormányzata és a Design Kft. között létrejött, hiszen ez esetben a háztartásokra került a hangsúly. A kampány céljai: a kecskeméti háztartásokban képződő használt sütőolaj minél szélesebb körben történő visszagyűjtése a Design Kft. eszközrendszerének és logisztikájának segítségével, mind lakossági mind intézményi szinten, a kecskemétiek figyelmének felhívása az elhasznált sütőolaj elhelyezésének veszélyeire, továbbá a köznevelési intézményekben tartandó előadások keretein belül a következő generáció szemléletformálása a hulladékokkal kapcsolatos viszonyunkról.
Sikeres kampány esetén a Design Kft. pályázatokon kíván indulni, ezzel is új kecskeméti munkahelyeket teremtve.
A Design Kft-ről: a cég 1990-ben alakult vállalkozás. 1998 óta üzemelteti kecskeméti telephelyét az Ipar u. 6. szám alatt. A központi telephelyükön történt beruházások kivitelezésével mára a legmagasabb műszaki követelményeknek megfelelő európai szintű kezelő telepet alakítottak ki, amely esztétikailag és morálisan is illeszkedik a környezetközpontú szemlélethez. Céljuk, hogy minél több saját hulladék-feldolgozó technológiával rendelkezzenek (Hasznosítói státusz megszerzése minél több hulladékáram esetén), amely következtében a hulladékok végső kezelőivé válhatnak. Jelen esetben a használt sütőolaj kezelését tűzték ki célul. A társaság a jövőben is elsődleges feladatának tekinti a partnerek maradéktalan kiszolgálását, üzletkörének és szolgáltatásainak bővítését. A Design Kft. napjainkban több, mint 6000 partnerrel áll szerződéses kapcsolatban. Az elmúlt 20 év folyamatos törekvései és kitartó munkája hozzásegítette őket a jelenleg is meghatározó piaci részesedéshez, a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos szolgáltatások területén elért elismertséghez valamint a magas minőség fenntartásához a szoros piaci verseny ellenére is. Dinamikus fejlődés alapja, hogy szervezeti egységeik (kereskedelem, szállítmányozás, hulladéktárolás, hulladékkezelés) összehangoltan, pontosan tudnak együttműködni.DSCN3324_kicsi DSCN3333_kicsi