Kezdőlap Régió Alapítványi programok a tehetségekért

Alapítványi programok a tehetségekért

Alapítványi programok a tehetségekért

A Kecskeméti Útravaló Alapítvány idei tervei

 

 

 

Az 1999-ben alakult Kecskeméti Útravaló Alapítvány fő célkitűzése, hogy segítséget nyújtson a kecskeméti SOS Gyermekfaluban élő gyermekeknek, fiataloknak tehetségük kibontakoztatásában, életpályájuk kiteljesítésében. A 2011 óta regisztrált tehetségpontként és a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács tagjaként működő alapítvány számos érdekes programmal hívta fel magára a figyelmet a megyei tehetségsegítő műhelyek sorában, és az elkövetkező időszakban is a regionális tehetséggondozás egyik zászlóshajója kíván maradni. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Média és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja. A kuratórium tagjai Dr. Zombor Gábor az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Merász József ügyvezető.

 

 

Az eredményes tehetséggondozás egyik pillére a közös felfedezés örömével járó műhelymunka, ami a tehetséges gyermekek, fiatalok számára az őket leginkább érdeklő ismeretanyag alkotó és további önképzésre ösztönző elsajátítására kínál lehetőséget. A Kecskemét Útravaló Alapítvány ezért is tekinti alapvető céljának olyan tehetségműhelyek létrehozását és működtetését, amelyek színes programjaik révén hozzájárulhatnak a kecskeméti SOS Gyermekfaluban nevelkedő gyermekek, fiatalok tehetségének kibontakoztatásához. A 2014-ben elindított tehetségműhelyek programjait az előző év tapasztalatait figyelembe véve, a Gyermekfaluban dolgozó pedagógusok, nevelők véleményre is építve a gyermekek, fiatalok érdeklődésére, a körükben tapasztalható valós igényekre hangolva állították össze az Alapítvány munkatársai. Az elmúlt év egyik kellemes tapasztalata volt, hogy programjainkkal meg tudtuk szólítani a pályaválasztás előtt álló fiatalokat is, akik az intézményi látogatások eredményeként tudatosabban választhattak maguknak a kínálkozó továbbtanulási lehetőségek közül.

 

Ebben az évben is három tehetségműhely munkájába kapcsolódhattak be az érdeklődő diákok. Ezek közül is kiemelkedik a művészeti műhely zenei, irodalmi és vizuális nevelési programjaival. A zenei program keretében a tehetséges gyermekek, fiatalok zenei fejlesztésért felelős pedagógusok vezetésével hangversenyeken, a Kodály Örökség Program különböző rendezvényein vesttek részt és látogattak el olyan intézményekbe, mint a Kecskeméti Kodály Intézet és a Leskowsky Hangszergyűjtemény. Az irodalmi program részeként a színjátszás iránt érdeklődő fiatalok megismerkedhettek a Kecskeméti Katona József Színház kulisszatitkaival, a színészmesterség fortélyaival. Ennek a programnak a megvalósításában együttműködő partnerünk az ugyancsak tehetségpontként működő Színészek az Ifjúságért Alapítvány. A vizuális nevelési program részeként a tehetséges fiatalok olyan kecskeméti alkotóműhelyek munkájával ismerkedhettek meg, mint amilyen a Kecskemétfilm Kft. és a Kecskeméti Alkotóműhely. És ugyancsak a program részeként tudtuk megszervezni az immár egy éve működő fotószakkör első önálló kiállítását is, amelynek témája a város és a természet.

A művészeti műhely mellett nagy népszerűségnek örvend a diákok körében a városismereti tehetségműhely is, amely a helytörténet, helyi kultúra iránt érdeklődő gyermekek számára kínál érdekes és változatos programokat Kecskeméten. A gyermekek, fiatalok ennek keretében megismerhették a város nevezetességeit, fontosabb intézményeit, illetve előadásokat hallgathatnak meg a kulturális örökségről, a város történetéről és jelenéről. A programban ismert kecskeméti szakemberek, közéleti személyiségek mellett közreműködtek a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ munkatársai is.

 

Ugyancsak nagy népszerűségnek örvend harmadik tehetségműhelyünk, a testkultúra műhely is, amelynek egyik fontos eleme a Hirös Táncklubbal közösen megvalósított tánctanfolyami programunk. Emellett munkatársaink vezetésével több szabadidős program keretében népszerűsítjük a testmozgást és az egészsége életmódot a gyermekfalu ifjú polgárai körében.

 

Tehetségműhelyeink mellett a gyermekfaluban élő fiatalok pályaválasztását is megkönnyítendő különböző üzemlátogatások keretében ismertettük meg az érdeklődő diákokat a Kecskeméten működő nagyvállalkozások tevékenységével, az új ipari technológiákkal.

 

Az Útravaló Alapítvány mentori hálózat kiépítésével, szakmai konferenciák szervezésével szeretné megerősíteni és népszerűsíteni tehetséggondozási tevékenységét. Célunk, hogy az általunk végzett tehetségsegítő tevékenység valóban modellértékűvé váljon, amihez viszont a jövőben is nagy szükségünk az Alapítvány munkáját segítő támogatásokra. Ezért is szeretném ezúton is megköszönni a sok segítséget, amit támogatóinktól, így mindenekelőtt Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatától, Dr. Zombor Gábor államtitkártól, az Útravaló Alapítvány kuratóriumi tagjától, Mák Kornél alpolgármestertől, a Nemzeti Együttműködési Alaptól, a DIGI Kft-től, a BÁCSVÍZ Zrt-től, a Verbau Kft-től, a Fornetti Kft-től és a K&Z Horizontál Kft-től kaptunk. Emellett szeretném megköszönni az SOS Gyermekfalu területi igazgatójának, Kézi Zoltánnénak és az Alapítvány munkatársainak, Dr. Chiovini Máriának, Horváth Ibolyának és Kunstár Adriennek a céljaink megvalósításáért végzett áldozatos munkájukat.