Kezdőlap Régió Hamarosan nyitva áll az Aranykapu Kecskeméten

Hamarosan nyitva áll az Aranykapu Kecskeméten

Hamarosan nyitva áll az Aranykapu Kecskeméten

Az „Aranykapu Térségi Hagyományőrző Adventi Vásár” kecskeméti helyszínével zárja erre az évre rendezvényeit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. Térségi kézművesekkel, gazdákkal és kulturális csoportokkal varázsolnak a szervezők ünnepi hangulatot a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Tükörtermébe, ide várja az Aranykapu szeretettel minden vendégét, ami december 19 – 23-a között, minden nap 10 – 19 óráig áll nyitva! Az eseménysor 19-én, pénteken 10 órakor rövid megnyitóval veszi kezdetét.

A helyi termékeket mindenki kedvére megkóstolhatja a gazdák jóvoltából, a kézművesek pedig bemutatóval készülnek, ahol alkalom nyílik a karácsonyi ajándékok helyszínen történő elkészítésére is a mesterek segítségével. Az Egyesület egyik fő célkitűzése a hagyományok megőrzése és továbbörökítése, ezért a kézműves foglalkozások díjmentesek, hogy minél többen megismerjék ezeket a hagyományos technikákat.

A vendéglátók külön figyelmet fordítanak arra, hogy a hidegből betérő vendégek azonnal átmelegedhessenek, így az érkezők számára forró teával készülnek a vásár ideje alatt. A tea mellé egy-egy puszedli is jár, ami nagyobb mennyiségben meg is vásárolható az ünnepi asztalra. Mindemellett a térségi termékek legjava lesz terítéken a vásár alkalmával: házi készítésű pékáruk, mézeskalács, lekvárok, fajtamézek, méhészeti termékek, mézes puszedli, fürjtojás olajos magvak, homoktövis készítmények, bio őrlemények, laskagomba, sőt, a térségben található levendulamezőről származó illatzsákok is kaphatóak majd.

A termelői termékeken túl, a kézműves mesterek szintén legszebb portékáikkal érkeznek: tiffany lámpa, öntött gyertya, egyedi textil termékek (takarók, párnák, kulcstartók, pénztárcák, fürdető kötények), karácsonyi kopogtatók, karácsonyfadíszek, gyöngyből készült karkötők, nyakláncok, fülbevalók, gyógynövényes kecsketejes szappanok, szövések, nemez ékszerek, horgolt karácsonyfadíszek, tálak, bőrdíszműves áru, egyedi, kézzel készített kerámiák.

A vásár ideje alatt 18 különböző helyi kulturális csoport illetve előadó „örömprodukciókkal” töltik be a teret, így teremtve igazi bensőséges légkört, ünnephez illő hangulatot. Az előadások javát különböző korú kecskeméti iskolás csoportok és felnőtt produkciók adják, de érkeznek csoportok Lajosmizséről is. A karácsonyi bemutatók többségét kórusművek, zenei produkciók alkotják, azonban a műsor összeállításban szerepel még bábszínház, betlehemes előadás és tánc is.

Ez az újszerű, fesztivál jellegű adventi eseménysor nem jöhetne létre segítség, együttműködés és összefogás nélkül, közös célok, jövőkép és elképzelések híján. Kecskemét Megye Jogú Város Önkormányzata nemcsak partnerségével támogatja az öt napos ünnepi vásárt, hanem a városi adventi programok egyikének helyszínéül választotta. Az Aranykapu várja 20-án – szombaton – a Kossuth téri adventi gyertyagyújtáshoz összegyűlteket szeretetvendégség keretében forró teával és zsíros kenyérrel, baráti légkörben, karácsonyi hangulatban.

A rendezvény fő támogatója a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi regionális irodája. A regionális iroda fő feladata a régió identitásnövelése, a vidék felzárkóztatása és ismertté tétele, a régiós szolgáltatók minőségi turisztikai termékek kialakítására és szinten tartására való ösztönzése, ami megegyezik az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület törekvéseivel, és maga a fesztivál jellegű adventi vásár is hasonló célból jött létre. Támogatásukat elnyerve, megtalálhatóak lesznek a helyszínen kedvezményes belföldi utazásokról, ünnepi turisztikai ajánlataikról szóló és egyéb turisztikai programokat kínáló ismertető anyagaik a vásár öt napja alatt.

Mindezen programok mellett, adománygyűjtési akciót is szervez az Egyesület az esemény keretében rászoruló családok részére, együttműködve a Városi Szociális Közalapítvánnyal. A „Hozz zoknit!” akció a konkrét gyűjtésen túl figyelemfelkeltő funkcióval is bír, hogy vegyük észre, vannak családok, ahol a mások számára minimális életfeltételek is csak nagy küzdelem árán érhetők el. A gyűjtőtartályt az Artesia Galéria és Műhely külön erre az alkalomra készíti, hogy a gyakorlati hasznán túl, szimbóluma is legyen az adománygyűjtés konkrét felajánlásain túlmutató eszmének.

Együttműködő partnerek:

Kecskemét Megye Jogú Város Önkormányzata
Magyar Turizmus Zrt. – Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság
Városi Szociális Közalapítvány
Artesia Galéria és Műhely

További részletek folyamatosan:

www.facebook.com/akegyesulet
www.aranyhomok.hu

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

adventi_vasar2014_plakat_a3_vegleges_kio

KULTURÁLIS PROGRAMOK

December 19. Péntek
Fellépés időpontja Fellépő Produkció címe
10 óra MEGNYITÓ
Kecskeméti Református Általános Iskola 4. c. osztálya A pásztorok öröme
11:00-11:15
11:15-11:23 Kocsis Pál Középiskola – Judittal egyeztetve

Barna Beatrix és Halasi Balázs (Arany János Ált. Iskola) Karácsonyvárás

Hallelujah
12:00-12:20
Református Gimnázium Kamarakórusa Kórusművek Adventre
14 óra Hírös Néptánc Tanoda és Református Általános Iskola közös produkciója Tinnyei Betlehemes
16 óra Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar Adventi jókívánság
17 óra Damjanich csillagai Az elveszett betű; Karácsonyi dallamok; Télapó tánc

December 20. Szombat
Fellépés időpontja Fellépő Produkció címe
14 óra M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola Hangverseny az adventi vásár alkalmából

Felkészítő tanárok: Kozák Magdolna, Kuna Lajos, Molnár Pál, Sajti Péter, Sajtiné Szemerédi Anna, Vincze Tünde
15:00-15:10
15:10-15:20 Lajosmizsei Városi Kamarakórus

Lajosmizsei Fekete István Általános Iskola Gyermekkara Karácsonyi dallamok lelkünk húrjain
16 óra Szabó Mátyás és hangszerei Hangölelés

December 21. Vasárnap
Fellépés időpontja Kult. csoport neve Produkció címe
11 óra Furfangos Paraván Móra Ferenc: Didergő király; bábelőadás
14 óra Mátyás Király Citerazenekar Népzenei műsor
15 óra Virtuóz Duó (Ádám Blanka, Atkári Réka) Ifjú népzenészek bemutatója
16 óra Sípos Gábor Gergő és Családja Karácsonyi műsor
17 óra Sípos Gábor Gergő és barátai Karácsonyi műsor

December 22. Hétfő
Fellépés időpontja Kult. csoport neve Produkció címe
16 óra Kecskeméti Színjátszó Műhely / Bóbita csoport Weöres Sándor: Rongyszőnyeg
17 óra Kecskeméti Végh Mihály Református Énekkar Adventtől adventig

*A programtáblában változás előfordulhat