Kezdőlap Régió Utolsó ülését tartotta ma Kecskemét képviselő-testülete

Utolsó ülését tartotta ma Kecskemét képviselő-testülete

Utolsó ülését tartotta ma Kecskemét képviselő-testülete

Nem emelkednek jövőre az autóbusz viteldíjak, lesz kisgyermekes bérlet és a Kunság Volán marad a szolgáltató. Egyebek között erről is döntött ma Kecskemét közgyűlése. A részletek:

Nem kell garázsadót fizetniük a látási fogyatékosoknak

A látási fogyatékosokra is kiterjesztette a közgyűlés a gépjárműtárolókra vonatkozó építményadó mentességet. Mint ismeretes, a mentesség korábban bizonyos típusú építményekre vonatkozott, ezt egészítette ki a kecskeméti képviselő-testület idén júniusban azzal, hogy az adót a súlyos mozgáskorlátozottaknak, illetve az őket szállító hozzátartozóknak nem kell megfizetniük.
A mostani döntéssel a jövőben adómentességet kapnak azok is, akik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének arcképes igazolványával rendelkeznek, vagy vakok személyi járadékában, vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, vagy aki után – látási fogyatékosságára való tekintettel – magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak.

Jövőre már lesz kisgyermekes bérlet

A helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatosan hozott több döntést a közgyűlést. Ezek egyike, hogy továbbra is a Kunság Volán Autóbuszközlekedési Zrt.-t bízza meg a város a helyi személyszállítás közszolgáltatás biztosításával, 2016 végéig. A közszolgáltatás ellátására ugyanis a város pályázatot írt ki, ám arra jelentkező nem volt. Ilyen esetben a vonatkozó jogszabály lehetővé teszi az úgynevezett közvetlen megbízást, de annak időtartama legfeljebb 2 évre szólhat.
Döntés született a menetrendet érintő jövő évi változásokról is, amelyek érintik a 2, 12D, 13, 13K, 19, 22, 23 és 29-es vonalakat.
A közösségi közlekedést használóknak jövőre nem kell áremelkedéstől tartaniuk, a közgyűlés változatlanul hagyta a jegyek és bérletek árait. A bérletek köre kiegészül a havi és 30 napos összvonalas kisgyermekes bérletekkel, amelyek kedvezménytartalma megegyezik a nyugdíjas és tanuló bérletek kedvezményének tartalmával.

Racionalizálják a közművelődési intézmények működését

A közművelődési intézmények integrációjának előkészítéséről döntött a közgyűlés, a javaslatnak április végéig kell elkészülnie. A kulturális intézmények működését immár 2009 óta kíséri figyelemmel az önkormányzat, korábban is voltak változások, most azonban ismét szükséges az infrastruktúra, a tartalmak és a szervezeti felépítés újragondolása.
A javaslatnak tartalmaznia kell, hogy miként láthatja majd el racionálisabban a feladatát a jelenleg önálló Kecskeméti Ifjúsági Otthon, a gazdaságilag hozzá tartozó HELPI Ifjúsági Iroda és a Planetárium. Vizsgálni kell azt is, hogy az intézmények vagy egyes feladataik miként integrálhatók az „Agora” pályázat keretében megújuló Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ keretei közé.

Új városrész a Homokbánya területén

A Homokbánya területén lévő, ingyenes önkormányzati tulajdonba adott (korábban állami tulajdonú) ingatlanok hasznosításáról olvashatott beszámolót a gérmium.
A hasznosítás tavaly már elkezdődött. Az önkormányzat a Homokbánya területén zöld város mintaprojekt kialakítását tervezi, amelynek fő eleme a különböző megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek felmérése, az ezekre épülő technológiák pályázati támogatással történő megvalósítása. A mintaprojekt környezetvédelmi és gazdasági előnyei mellett oktatási, kutatási és bemutatási célra is szolgálhat.
A hivatal főépítészi osztálya elkészítette az előzetes beépítési tanulmányt. A területen egy mintegy 8000 embert befogadó városrész jöhet létre, jelentős zöldfelületekkel, mintegy 730 lakással, az oktatás fejlesztéséhez kapcsolódó szolgáltató létesítményekkel. Biztosítva lesznek a mindennapi élethez szükséges szolgáltatások is, amelyek lehetőséget adnak a kisvállalkozások megjelenésére és a foglalkoztatás növelésére is.

DSCN2427_kicsi