Kezdőlap Régió Finisben „ Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat!

Finisben „ Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat!

Finisben „ Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat!

Még bő másfél hónapig, március 10-ig tart „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat, addig javasolhatja háziorvosát!

 

 

Tab után Orgovány is megmozdult. 1021 olvasó lájkolta az egyik népszerű közösség portálon” Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat egyik legkedvesebb, legnépszerűbb tabi ajánlását. A szervezők örömmel tettek kivételt, amikor sok- sok idős néni, és bácsi postán küldött levelét másolták be, és töltötték fel a portálra az internetes pályázatok közé. Idézet a levélből:

„ Tisztelt Zsűri!
Kérjük, hogy ezen írásbeli beadványunkat az internetes jelöléssel egyenértékűként szíveskedjenek elbírálni, mivel mi többnyire idős betegek vagyunk, akiknek az internet kezelése, ha egyáltalán van,nem olyan egyszerű. A következőkkel indokoljuk javaslatunkat:
A fiatal Honos Anasztázia doktornő és testvére 3,5 éve kerültek ide több mint 300km-es távolságból, Magyarország egyik legnagyobb városából. Nagyon gyorsan beilleszkedtek, mi betegek nagyon hamar megkedveltük őket. Éjt nappallá téve dolgoznak, nem egyszer vásár és ünnepnapokon is.
Nagyon tetszik nekünk, hogy a doktornő bizony nagyon sokszor feláll a székéből, vérnyomást mér , injekciót ad, infúziót köt be. Hogy mi ebben a szokatlan? Hát az, hogy a többi háziorvos legalábbis itt Tabon nem éppen ebben a szellemben tevékenykedik. Mi betegek imádjuk a doktornőt, szívesen látjuk Önöket Tabon, vagy Kapolyon, vagy Somogymeggyesen. Ismerkedjenek meg a doktornő és testvére munkájával személyesen is. Minket, betegeket kérdezzenek, hiszen a doktornő lelkiismeretes, áldozatos munkáját mi nap, mint nap megéljük , saját bőrünkön tapasztaljuk…….”

A levél végén 160 olvasható és 20 olvashatatlan reszkető kezű aláírás következik. Legalább ennyire mozgósították az orgoványi doktornő ajánlói 3000 fős falucskájuk lakosait, hiszen a hírt, hogy Orgovány díszpolgára is a jelöltek között 1800-an lájkolták. Idézet az egyik orgoványi ajánlásból:

„Takács doktornő a mi családorvosunk is, a 8 éves lányomtól a 89 éves nagyanyámig mindannyian az ő páciensei vagyunk. Nagymamámat az elmúlt fél évben két alkalommal élesztette újra, mert leállt a keringése. Míg a mentő megérkezett infúziós kezelésben részesítette, megmentve az életét. A mai napon is járt nálunk, mint ahogyan minden héten jött eddig ellenőrizni a hónapok óta ágyban fekvő mamánkat. Megállapította, hogy tüdőgyulladása lehet, ezért szakmailag javasolta, hogy kórházban kezeljék őt tovább azután, hogy infúzióra kötötte, mert a kiszáradás jelei mutatkoztak rajta magas láza miatt. Elfogadtuk javaslatát, mert bízunk benne. Most várjuk a mentőket. Ő a mi Katikánk, akire mindig, minden körülmények között számíthatunk, legyen az életmentés, vagy közösségi élet. Örülünk, hogy ő a háziorvosunk, és tudjuk, hogy nála jobbat keresve sem találnánk!”

 

 

Ugye önnek is van egy jó háziorvosa, és egy jó története? Ahogyan pályázati kiírásban olvasható, hálás betegek, egyének, de kollektívák- kórházak, kórházi osztályok, önkormányzatok, polgármesteri hivatalok, civil szervezetek, szakmai érdekképviseletek – ajánlásaira is számítanak a szervezők.

Aki úgy dönt, hogy a tabiakhoz és az orgoványiakhoz hasonlóan szeretné megajándékozni kedvenc háziorvosát egy elismeréssel, és esetleg hozzájuttatni „Az év praxisa a Kárpát medencében” díjhoz, az 2015. március 10-ig írhatja meg, és küldheti be történetét a pályázat portájára.

Ötödször dördült el a startpisztoly, és indult útjára „Az év praxisa a Kárpát – medencében „pályázat. A meghirdető, az Országos Alapellátási Intézet célja most is ugyanaz, mint a megelőző években. Helyreállítani, erősíteni a háziorvosok és a nővérek megbecsülését, presztízsét. A szervezők idén is az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és az orvosok kitartó, szolgálatkész munkájára szeretnék irányítani a szélesebb nyilvánosság figyelmét a határon innen és a határon túl.

A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri elnöke Dr. Balogh Sándor az OALI főigazgatója, tagjai: Becker Ágnes az MTVA szerkesztője, Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Csuja Imre színművész dr. Lenkefi Ida az Egis belkereskedelmi igazgatója, dr. Molnár Mária háziorvos, a tavalyi pályázat hazai nyertese, valamint Dr. Bedros J. Róbert, Dr. Farsang Csaba, Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Kásler Miklós, Dr. Kiss Róbert professzorok.

A sztorik értékelése után a zsűri az általa legjobbnak ítélt 10-10 történetet javasolja a második körbe. A toplistás történeteket abc sorrendben olvashatják az érdeklődők, és

az olvasók szavazatai döntik majd el a sorrendet.

A pályázat hivatalos weboldala a http://www.azevpraxisa.hu/ címen érhető el. Az ajánlásokat 2015. március 10-ig várják a szervezők.