Kezdőlap Régió Végéhez közeledik a „Hazatérnek… 1914-2014” című kiállítás Kecskeméten

Végéhez közeledik a „Hazatérnek… 1914-2014” című kiállítás Kecskeméten

Intsünk búcsút nekik együtt!

„Lassan zárul a vasajtó két szárnya…” – szól a régi katonanóta. Valahogy így vannak ezzel a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai is, akik előbb megálmodták, majd széles körű összefogással elkészítették a „Hazatérnek… 1914-2014” című kiállítást. A fél év alatt itt megfordult több mint tízezer látogató érdeklődése felülmúlt minden eddigit a Cifrapalota életében is! Kiállításunk olyannyira népszerűvé vált, hogy azt máshová is meginvitálták. Néhány nap múlva tehát dobozokba, s ládákba „masíroznak” a tárgyak, aztán Szeged lesz őseink és hőseink újabb állomáshelye. De mindezek előtt úgy van rendjén, ha még egyszer megszólítjuk a családi és nemzeti múlt e jelentős időszaka iránt érdeklődőket. Bárkit, aki úgy gondolja, hogy magának is összegyűlt a „muníciója”: szívesen hoz el egy-egy tárgyat, megőrzött vagy éppen most gyűlő emlékkép-sorokat, vagy szívesen osztaná meg velünk érzelmeit és itt vagy másutt szerzett élményeit, családi emlékeket. Vagy egyszerűen csak kíváncsi a Nagy Háború történek egy-egy részletére.
Ehhez hívtunk el két olyan értő és érzékeny személyiséget, akik jártasak a hadtörténelemben s búvárlói a családok magántörténelmeinek. Dr. RAVASZ István alezredes (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, kiemelt főtiszt) és Dr. KATONA Csaba (Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, tudományos munkatárs) válaszolnak az Önök által alakított beszélgetés kérdéseire.
A beszélgetést megelőzően a búcsúzó kiállítás két vezető rendezője: SZABÓNÉ BOGNÁR Anikó és Dr. VÉGH KATALIN vezetésével még egy utolsó, rendhagyó sétát teszünk a megfáradt bakák nyomában: BOGNÁR GABRIELLA és MATÓ ADRIENN népdalokkal jár majd elől teremről-teremre.
Mindezt 2015. JANUÁR 30-ÁN, PÉNTEKEN DÉLUTÁN 4 ÓRAI kezdettel tartjuk a CIFRAPALOTA kiállításaiban s a Díszteremben, remélve, hogy minél többen eljönnek hozzánk egy kiállítás rendhagyó, közös búcsúztatására!
Programunk ingyenes.

Bucsuzó_n Lassan zárul a vasajtó két szárnya