Kezdőlap Régió KÉPZÉSEK A KULTURÁLIS FEJLESZTÉSÉRT – KECSKEMÉT ÉS VONZÁSKÖRZETÉBEN

KÉPZÉSEK A KULTURÁLIS FEJLESZTÉSÉRT – KECSKEMÉT ÉS VONZÁSKÖRZETÉBEN

2014/12/31
Kecskeméti Ifjúsági Otthon

KÉPZÉSEK A KULTURÁLIS FEJLESZTÉSÉRT – KECSKEMÉT ÉS VONZÁSKÖRZETÉBEN
Több mint 24 millió forint támogatást nyert Európai Uniós forrásból kulturális szakemberek képzésére a Kecskeméti Ifjúsági Otthon vezette konzorcium. A projekt keretében többek között nyelvtanfolyamok, informatikai, illetve pályázatíró képzés, OKJ-s kulturális szakképzések, szemléletformáló képzések valósultak meg.

A TÁMOP-3.2.12-12/1-2012-0042 számú projekt kétéves időtartama alatt a Kecskeméti Ifjúsági Otthon valamennyi szakmai munkakörben foglalkoztatott munkatársa részesült oktatásban, a konzorciumi partnerek részéről is aktív volt a részvétel a képzéseken.

A programban konzorciumi partnerként vett részt a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. Népi Iparművészeti Gyűjteménye, a Kecskeméti Planetárium, a kerekegyházi Katona József Művelődési Ház és Könyvtár, valamint az Orgoványi Művelődési Ház és Könyvtár.

A kedvezményezett intézményekben dolgozó kiválóan képzett kulturális szakemberek otthonosan mozognak a közművelődés minden területén: művészeti nevelés, tehetséggondozás, ismeretterjesztés, a néphagyományok átörökítése.

A képzések témakörei széles palettát öleltek fel: így nyelvi képzések között 250 órás angol, 240 órás német valamint kulturális szakmai angol nyelvi tanfolyam valamint akkreditált jelnyelvi kurzus szerepelt.  Megismerhették  a résztvevők az erdélyi közművelődés múltját és jelenét, foglalkoztak a pályázatírással és projektvezetéssel kapcsolatos ismeretekkel és gyakorlatokkal. Kulturális menedzser tanfolyamon, valamint kulturális rendezvényszervező rész–szakképesítést nyújtó képzésen OKJ-s bizonyítványt szerezhettek a hallgatók. A projekt lehetőséget teremtett a korszerű munkavégzési, valamint szervezetfejlesztési kompetenciák növelésére, szolgáltatásfejlesztési és értékteremtési gyakorlatok, hatékony munkavégzési módszerek elsajátítására is.
Az elsajátított informatikai szoftver ismeretek a kulturális szakemberek irodai munkavégzéshez nyújtanak segítséget.

A konzorcium vezető Kecskeméti Ifjúsági Otthon sokoldalú és gazdag közművelődési szolgáltatást biztosít mindenekelőtt a gyerekek és fiatalok számára a kisgyermekek hétvégi játszó programjaitól kezdődően a táborozáson át a nyitott ifjúsági szolgáltatásokig.
Képességfejlesztő, tehetséggondozó, ismeretterjesztő foglalkozásai a műfajok széles skáláját kínálják.  Programjaival segíti, kiegészíti a nevelési és oktatási intézmények munkáját.
Az intézmény számos műhely, művészeti csoport, öntevékeny közösség otthona. A tehetséges fiatalok művészeti találkozók, kiállítások, koncertek irodalmi estek keretében mutatkozhatnak be közönség előtt Az intézmény üzemelteti a megye egyedüli art moziját valamint a Parádfürdői Ifjúsági Tábort és Erdei Iskolát.
A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. Népi Iparművészeti Gyűjteménye a több mint 200 éves egykori „Serházban” 30 éve szolgálja sokoldalúan a népművészet, népi iparművészet ügyét. Az állandó és időszaki kiállításokon rendszeresen mutatják be a Kárpát-medencei magyarság hagyományos és élő népművészetét, de kitekintést adnak  a képzőművészet, iparművészet területére is. Rendeznek szakági konferenciákat, találkozókat, gasztronómiai programokat, a gyerekek számára kézműves foglalkozásokat, múzeumi órákat, nyári táborokat.

A Kecskeméti Planetárium szakemberei elsősorban olyan csillagászati-űrkutatási témájú, a tanítást segítő ismeretterjesztő műsorokat, rendhagyó órákat tartanak, melyekben csillagos égbolt vetítése és 3-dimenziós szemléltetések is segítik a jobb megértést. E műsorokban a planetáriumi vetítőgép segítségével képzeletben fölgyorsítható az idő: több nap telik el gyors egymásutánban, miközben a nappalok és éjszakák váltják egymást. Az Északi Sarktól az Egyenlítőig bármely északi földrajzi szélességről, s bármely évszakban bemutatható a csillagos égbolt, így az évszakok váltakozásának az oka is jól szemléltethető. A nagyközönségnek meghirdetett szórakoztató műsorok is a Világegyetem megismerését és jobb megértését szolgálják.

A kerekegyházi Katona József Művelődési Ház és Könyvtár a város központjában helyezkedik el két különböző épületben. Az intézmény a város közművelődési és közgyűjteményi feladatait látja el. Ezentúl szervezi és koordinálja az önkormányzati rendezvényeket és részt vesz a helyi értéktár bizottság munkájában.

Az Orgoványi Művelődési Ház és Könyvtár a település közösségi életének egyik központjaként biztosít  kulturális, közművelődési és szabadidős szolgáltatásokat a lakosság számára. Tevékenysége központjában a gyermek programok állnak: tánc, dráma, filmvetítés, kézművek foglalkozások, játszószoba. Felnőttek számára értékes kulturális programokat kínálnak a színpadi bemutatók és kiállítások. Könyvtára 2015-től Könyvtár, Információs és Közösségi Helyként működik a Katona József Könyvtár szolgáltató helyeként.

A képzési program során megszerzett ismeretek emelik a résztvevő szervezetek munkájának szakmai színvonalát. A munkatársak egyéni kompetenciáinak fejlesztése révén, hozzájárulnak a hatékonyabb és eredményesebb közművelődési szolgáltató munkához.
Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege: 24 738 681 Ft.
Projektvezető: Józsa Katalin

 

foto_kicsi_1 foto_kicsi_2 foto_kicsi_3 foto_kicsi_4 foto_kicsi_5 KatonaJozsef_kerekegyhaza kio1 KKMM NepiIpLogo Orgovany_logo plani_logo