Kezdőlap Régió Megkezdődik a termelés a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Megkezdődik a termelés a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Megkezdődik a termelés a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Indul a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake gyártása
• A kecskeméti gyár három modellre bővíti termelési portfólióját
• A CLA Shooting Brake a második olyan széria, amely kizárólag Magyarországon készül
• Markus Schäfer, Mercedes-Benz Cars termelésért felelős igazgatótanács tag: „Az új CLA Shooting Brake gyártásának megkezdésével világméretű termelési hálózatunkban sikerrel vettük új kompaktgenerációnk ötödik tagjának megjelenését.“

Mercedes-Benz_CLA_Shooting_Brake_00002 Mercedes-Benz_CLA_Shooting_Brake_00004 Mercedes-Benz_CLA_Shooting_Brake_00006 Mercedes-Benz_CLA_Shooting_Brake_00011 Mercedes-Benz_CLA_Shooting_Brake_00013 Mercedes-Benz_CLA_Shooting_Brake_00014
A Mercedes-Benz legfiatalabb gyára Magyarországon, Kecskeméten kevesebb, mint három évvel megnyitása után további fontos mérföldkőhöz érkezett: a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake gyártásának hivatalos megkezdésével a Mercedes-Benz CLA után immáron a második olyan széria gurul le a szalagról, amely kizárólag Kecskeméten készül. Thomas Geier gyárigazgató és csapata a gyártás megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnököt és Markus Schäfert, a Mercedes-Benz Cars termelésért felelős igazgatótanács tagját üdvözölhette.
„Az új CLA Shooting Brake gyártásának megkezdésével világméretű termelési hálózatunkban sikerrel vettük új kompaktgenerációnk ötödik tagjának megjelenését.“ mondta Schäfer. Az elmúlt évben kereken 150.000 B- és CLA-osztály készült Kecskeméten, a termelés 2012. évi megkezdése óta így már több mint 300.000 darab gördült le a szalagokról. A magyar gyár ezáltal lényegesen hozzájárul a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatában a különösen sikeres kompakt szegmens növekedéséhez. Az eladás 2014-ben 24,7 százalékkal 463.152 darabra emelkedett az A-, B-, CLA- és GLA-osztályban – a Mercedes még soha nem szállított vevőinek ennyi kompakt osztályú járművet egy évben. A kizárólag Kecskeméten gyártott CLA nagy sikereket ért el legfontosabb piacán, az Amerikai Egyesült Államokban. Több mint 27.000 eladott járművel az ottani értékesítés 2014-ben az előző évihez képest majdnem a duplájára emelkedett.
A Mercedes-Benz az elmúlt évben összességében annyi autót adott el, mint még soha. A csillagos márka 1.650.010 járművet szállított le vevőinek (+12,9%) és ezzel a negyedik egymást követő évben ért el rekordot.
„A kecskeméti csapat bebizonyította, hogy a ‚made by Mercedes-Benz in Kecskemét‘ igazi sikertörténet. Világszerte érvényes termelési szabványainknak megfelelően kezdettől fogva csúcsminőségű járműveket gyártunk itt”, mondta Schäfer. Köszönetet mondott továbbá a vállalat nevében valamennyi magyar partnernek a folyamatos és konstruktiv partnerségért: „Politikai partnereink, a közigazgatás és a társadalom által nyújtott támogatás nélkül nem tudtuk volna megírni ezt a kecskeméti sikertörténetet. Továbbra is számítunk erre a jó együttműködésre.” Jó példa a támogatásra az a több mint 90 millió eurós, kedvező kamatozású, úgynevezett exporttámogatási hitel, amelyet a vállalat a kecskeméti gyár jövőbeli további beruházásainak finanszírozására fordít majd.
Geier hozzátette: „Természetesen a gyár teljes csapata rendkívül büszke arra, hogy vevőink számára az egész világon kizárólag mi gyárthatjuk a CLA-t és immár a CLA Shooting Brake-t is. Tudatában vagyunk az ezzel járó felelősségnek és további csúcsteljesítménnyel folytatjuk majd eddigi sikereinket.”
A kecskeméti gyár beruházásainak összege ma már eléri a kereken egy milliárd eurót. A gyár felépítése 800 millió euróba került, ezt követően pedig a vállalat folyamatosan továbbfejlesztette a telephelyet, az elmúlt évben mindenek előtt a CLA Shooting Brake termelési előkészületeivel. Ezzel összefüggésben számos új munkatársat toboroztunk, akik intenzív képzésben részesültek, így az állomány 2014 végére mintegy 4.000 foglalkoztatottra emelkedett.
A Mercedes-Benz világméretű termelése a kompakt szegmensben
A Mercedes-Benz prémiumkategóriájú kompakt autói közös elsőkerékhajtású architektúrára épülnek, és jelenleg a rastatti és a kecskeméti gyár rugalmas gyártási hálózatában készülnek. Az új nemzedék első termékeként mindkét gyárban a B-osztály termelése kezdődött meg (Rastatt: 2011 szeptember, Kecskemét: 2012 március). Az új A-osztály 2012 júliusa óta Rastatt-ban készül. A kecskeméti gyár második terméke a CLA, amely 2013 januárja óta gördül le a szalagról. A kompakt SUV, a GLA gyártása 2013 decemberében vette kezdetét a rastatti gyárban. Az ötödik új kompakt modell, a CLA Shooting Brake 2015 januárától Kecskeméten készül. A rastatti gyár 2012 októbere óta, a kecskeméti pedig 2014 májusától termel három műszakban. A közös architektúrának köszönhetően valamennyi telephelyen tetszőleges sorrendben és darabszámban állítható elő az összes típus, így a mennyiséget mindenkor az aktuális piaci keresletnek megfelelően lehet elosztani a hálózaton belül.
2013 augusztusa óta az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre azáltal, hogy szerződéses gyártó lett a finn gyártási specialista, a Valmet Automotive. Ezen túlmenően 2015 első félévében indul a GLA gyártása a kínai piac számára Pekingben, a BBAC (Beijing Benz Automotive Corporation – a Daimler és kínai partnere, a BAIC Motor vegyes vállalata) telephelyén.
A Mercedes-Benz CLA Shooting Brake
Az új Mercedes-Benz CLA Shooting Brake a lehető legideálisabb szabadidős hasznosítást teszi lehetővé, ugyanakkor nem nélkülözi a CLA igényes és egyedi formatervezését. A tető kontúrja most is laposan folytatódik hátrafelé, ezzel egyidejűleg azonban az utasok feje felett nagyobb a térkínálat, mint a négyajtós kupéban. A CLA Shooting Brake egyelőre két diesel- és négy benzinmotorral, valamint 4MATIC összkerékhajtással kapható és csupán kereken 600 euróval kerül többe, mint a négyajtós kupé. A CLA Shooting Brake 2015. január 15. óta rendelhető, és az első járművek 2015 márciusában érkeznek az európai márkakereskedőkhöz. A kezdőmodell a CLA Shooting Brake kínálatában a 90 kW (122 LE) teljesítményű CLA 180 (29.809,50 euro, valamennyi ár a gyártó által ajánlott ár Németországban, amely 19% általános forgalmi adót tartalmaz). Emellett megtalálható a 115 kW (156 LE) teljesítményű CLA 200 (32.725 euró), valamint az egyaránt 155 kW (211 LE) teljesítményű CLA 250 (39.746 euró), a CLA 250 4MATIC (41.947,50 euró) és a CLA 250 Sport 4MATIC (45.577 euro). A jelentős dinamika iránti érdeklődést a csúcsmodell, a vonzó műszaki csomaggal kínált CLA 45 AMG Shooting Brake (57.268,75 Euro) elégíti ki.