Kezdőlap Régió Természettudományos oktatás a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskolában

Természettudományos oktatás a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskolában

Kandó

Természettudományos oktatás a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskolában

 

Iskolánk történetének első mérföldköve 1968. augusztus 1. volt, amikor kivált a 607. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetből, és elindította elektromos, fémipari, faipari, ruhaipari, informatikai és szolgáltatás területhez kapcsolódó szakmák elméleti és gyakorlati oktatását. Az évek folyamán képzésünk tovább gazdagodott szakközépiskolai, technikusi, művészeti osztályok indításával, míg 2008-ra szakmai önállósággal működő intézményegységgé váltunk. Iskolánk műszaki szakképző és szakközépiskola, ezért is fontosnak tartjuk a természettudományok népszerűsítését, a természettudományos tantárgyak magas színvonalú oktatását és a kapcsolódó versenyeken, rendezvényeken való szereplést, megjelenést.

Oktatásunkban kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy olyan használható tudást adjunk diákjainknak, amelyet biztonsággal tudnak alkalmazni új helyzetekben, szakterületükön és a mindennapi életben egyaránt. Ezek megvalósításához hozzájárul pedagógusaink magas szintű felkészültsége, megújuló ismereteik és gazdag módszertani kultúrájuk, továbbá eszközparkunk, amelyben modern informatikai eszközök állnak rendelkezésre tanuláshoz, szemléltetéshez egyaránt. Az elmúlt évek fejlesztésének eredményeként 26 teremben áll rendelkezésre interaktív tábla, internet elérhetőség.

A hagyományos órakereteken belüli oktatás mellett tanulóink érdeklődésének megfelelően szakköröket indítunk, tehetséggondozás keretében diákjainkat természettudományos versenyekre készítjük fel. Tanulóink szinte minden évben előkelő helyezéseket érnek el a Szakács Jenő megyei fizikaversenyen. A jó nyelvérzékkel rendelkező diákjaink angol nyelvű földrajzversenyen vesznek részt évek óta.

Szoros szakmai kapcsolatot ápolunk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával, a Vadasparkkal, az Erdőgazdasággal, az Arborétummal, a Bácsvíz Zrt-vel. Ezek rendezvényeire, vetélkedőire elvisszük diákjainkat. Évente több osztállyal látogatjuk a Biogáz Erőművet, a Természet Háza kiállításait, a Planetárium előadásait.

Iskolai szintű versenyeket rendezünk fizikából, ahol háromfős csapatok mutatkoznak be otthon előállított kísérletekkel. A Föld napjához kapcsolódva évente 10-12 osztály részvételével környezetvédelmi vetélkedőt szervezünk. Tanulóink a Diáknapon érdekes kémiai, biológiai kísérleteket láthatnak és végezhetnek a kémia és a biológia népszerűsítése céljából.

Részt veszünk a GAMF által meghirdetett versenyeken. A 2010/2011-es tanév folyamán a Nap-motor építő versenyen iskolánk csapata különdíjban részesült. A verseny célja volt a megújuló energiák közül a napenergia hasznosítása a lehető legjobb hatásfokú napmotorral.

A mérnöki tudományok, valamint a programozás iránt fokozottan érdeklődő diákok számára jó lehetőség, hogy tudásukat, kreativitásukat összemérjék LEGO robot programozásban. Részt vettünk a Gamf és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépészmérnöki Kara által szervezett versenyen is, ahol az előkelő III. helyezést értük el.

A Shell Eco-Marathon nemzetközi innovációs versenyen, amelyet a Shell vállalat oktatási intézmények számára hirdetett meg, harmadik éve indul csapatunk, Magyarországról egyedüli középiskolás csapatként. A verseny célja, hogy a csapatok egy liter benzin energiájának megfelelő üzemanyaggal vagy elektromos energiával minél nagyobb távolságra juttassák el járműveiket. Az elektromos hajtás kategóriában saját tervezésű, kivitelezésű járművel kell versenybe szállni. Eddigi legjobb eredményük 371 km/ kWh.