Kezdőlap Régió Tiszta vizet a pohárba

Tiszta vizet a pohárba

Tiszta vizet a pohárba

Tiszta vizet a pohárba

Az elmúlt időszakban sok helyen, sok minden megjelent a kecskeméti röplabda csapattal kapcsolatban. A tulajdonossal igyekszünk „tiszta vizet önteni a pohárba” elkerülendő a további feltételezéseket, találgatásokat.

A tulajdonos kiszállt … a tulajdonos nem tartja a szavát … és ezek a leginkább nyomdafestéket tűrő írások, kommentek, amelyek az utóbbi időben a GORTER KRC-vel kapcsolatban napvilágot láttak. Kiszállt a tulajdonos?

 

A tulajdonos nem szállt ki. Továbbra is a GORTER Fémipari Zrt. tulajdonát képezi a Kecskeméti Röplabda Kft.. A tulajdonos képviselője azt jelentette be, hogy a gazdasági helyzetre való tekintettel a GORTER Fémipari Zrt., mint tulajdonos nem tudja tovább finanszírozni a Kecskeméti Röplabda Kft. költségeit. Nagyon leegyszerűsítve, nem tud további pénzt utalni 2015. január 01. után.

Egyébként kérdezem én, miért kellene nekem tovább milliókat áldoznom egy olyan közegben, ahol teljesen mindegy mit teszek, úgyis csak a negatív megjegyzéseket hallgatom? Ugyanakkor nem gördítek akadályt az elé, ha valaki vagy valakik át kívánják venni a tulajdont, és tovább kívánják működtetni a Kecskeméti Röplabda Kft.-t

 

Nagyon sok helyen elhangzik a „politika” szó, van, ahol egyenesen azt írják a röplabdát kívánta felhasználni politikai célokra. Ön hogyan látja, mennyiben játszott szerepet a politika a helyzet kialakulásában?

 

Nem azért lett az általam vezetett GORTER Fémipari Zrt. a tulajdonosa a kecskeméti röplabdának, hogy ezzel politikai ambícióimat támogassa, hiszen már 2012 júliusától tulajdonos, amikor még meg sem fordult a fejemben, hogy független jelöltként induljak a választásokon. Pontosan ezen okok miatt próbáltam a kampányom ideje alatt a sportot minden esetben szigorúan elválasztani a politikától! Eleinte úgy gondoltuk, hogy komoly gondokat fog jelenteni a röplabdának. Tévedtem! A jelenlegi városvezetés nem úgy kezelte, és kezeli a röplabda ügyeit, mint ha ellenfele lenne politikailag. Jelen pillanatban is azon dolgozunk közösen, hogyan lehetne megoldani a kialakult helyzetet. A vállalkozás közelében dolgozó minden egyes személy, a város vezetőkkel konzultálva komoly erőfeszítéseket tesz, hogy továbbműködjön a méltán HÍRÖS kecskeméti röplabda.

 

Szeptemberben úgy nyilatkozott (a bejelentés során), hogy 2015 áprilisáig, a bajnokság befejezéséig támogatja a csapatot. Mik jártak akkor az Ön fejében? Mi az oka annak, hogy januártól elállt a csapat további támogatásától?

 

Ahogyan azt már az első kérdésre is válaszoltam, mint tulajdonos az elmúlt években jelentős anyagi támogatásban részesítettem a Kecskeméti Röplabda Kft. Ezek a reklámszolgáltatások meg is jelentek, hiszen a vállalkozás nevén szerepelt, és szerepel a csapat a nemzetközi, nemzeti bajnokságban és kupában. Tulajdonképpen nagyon egyszerű oka van a bejelentésemnek. A GORTER Fémipari Zrt. jelenlegi gazdasági helyzete nem engedi meg azt, hogy az elmúlt évekhez hasonló 10 milliós nagyságrendben vásároljon reklámszolgáltatást a Kecskeméti Röplabda Kft.-től. A gazdasági érdekek felülírták a szív érdekét.

 

Sokan bírálják azért is, hogy a csapat kilépett a nemzetközi porondra. Miért vállalta, ha tudta, hogy ez jelentős kiadással jár? Nem lett volna jobb nem nevezni, visszalépni?

 

A nemzetközi porondon való részvételt el kellett dönteni még 2014 júliusában, hiszen a nevezési határidő köti az egyesületeket. Akkor még két vállalkozás volt tulajdonos, támogató. 2014 augusztusában szembesültem azzal, hogy a másik tulajdonos úgy döntött értékesíteni kívánja tulajdonát. Így került a teljes tulajdon a GORTER Zrt. kezébe. Ekkor már a nevezés be volt adva, és visszalépés esetén komoly szankciókkal kellett volna szembesülnie a Kecskeméti röplabdának, úgy, mint két évre kizárás a nemzetközi porondról, pénzbüntetés. Arról nem is beszélve, mivel ez egy „profitorientált” vállalkozás, a vállalkozásban értéket a játékosok képviselik. Ahhoz, hogy a játékosok eladásából jelentősen magasabb bevételt lehessen elérni, mindenféleképpen meg kellett mutatniuk magukat a nemzetközi kupasorozatok valamelyikében. Megjegyzem, ennek meg is van az eredménye, hiszen komoly érdeklődés mutatkozik egyes játékosok átigazolására külföldi csapatok részéről. Szóval a befektetés előbb-utóbb meg fog térülni.

 

A nemzetközi szereplés a „pénztelenség” oka?

 

NEM! Mint azt már mondtam a nemzetközi szereplés egy befektetés, melynek előbb vagy utóbb meg kell térülnie. A „pénztelenség” oka az, hogy GORTER Fémipari Zrt. egyedül maradt a csapat finanszírozásában. Szeptember óta azon dolgozunk, hogy támogatókat, reklámozókat szerezzünk Kecskemét és vonzáskörzetéből, hiszen ez a sport mégiscsak a HÍRÖS város sportja. Sajnos az eltelt közel fél évben egyetlen kecskeméti vállalkozás sem állt mellénk, nem vásárolt tőlünk reklámfelületet. Persze tisztelet annak a pár kisvállalkozásnak, akik megtették. Véleményem szerint szégyen a város vállalkozásaira nézve hogy a második legnagyobb reklámtámogatónk a JAS Budapest Zrt. Arról van szó, hogy a kecskeméti nagyvállalkozások országos szövetségeket támogatnak ahelyett, hogy szűkebb környezetük sportvállalkozásait támogatnák. Ez így nem jó. Ezért kell kialakítani a városnak a sportkoncepcióját, amiben valamiféle megoldást kell erre a problémára találni. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen sportvezető, akinek ez komoly fejfájást okoz.

 

Milyen költségvetéssel számolt a szezon kezdetekor, amikor kiderült, hogy „egyedül” maradt?

 

Jelenleg Magyarországon, csapatsport szinten a röplabda az, amely alacsony költségvetéssel is nemzetközi szinten tud teljesíteni. Egy 50-55 milliós éves költségvetésű csapat, mint a Kecskeméti, gond nélkül eredményeket tud elérni a nemzetközi kupaporondon külföldi játékos igazolása nélkül. A korábbi Polgármester szavait idézve: „A város azon sportokat tudja és fogja csak támogatni, melyeknek a költségvetésének minimum a felét saját forrásból teremti meg.” Igaza van! Az adófizetők pénzét nem szabad erre költeni. Ez a Kecskeméti Röplabda Kft.-nél teljesül, hiszen a város által adott költségvetési támogatás a teljes éves költségvetés 20%-a.

 

Nem kevés pénzről beszélünk, amelynek nagy részét a sajátjából tett be a klubba. Mennyi lenne az ideális költségvetés egy ilyen eredményeket produkáló csapat számára és mennyivel kellene több egy esetleges jobb nemzetközi szerepléshez?

 

Az előbbiekben már megadtam a választ. 50-55 millió forint. Egy éves 80-100 milliós költségvetésből már olyan röplabda csapatot lehet Kecskeméten építeni, amely komoly esélyekkel indulhatna a nemzetközi kupasorozatok valamelyikének legjobb négybe kerülésével, mely nem csak a kecskeméti röplabda ünnepe lenne, hanem Kecskemét városáé, és az egész Magyar röplabda sporté. Arról nem is beszélve, hogy a jelenleg a csapatnál pallérozódó még ifi, és junior korú sportolók olyan szintű kihívás elé lennének állítva, ami később a csapatnak megtérülne anyagiakban. Úton útfélen azt hallom, hogy az utánpótlás nevelésre kell költeni. Ez részben igaz. Csakhogy. A mai anyagias világban, amikor az utánpótlásedzők lasszóval fogdossák össze a sportolásra a gyerekeket szerintem nem ez a megoldás. Azt látom, hogy nincsenek példaképek a fiatalok előtt, akik miatt elkezdjenek egy sportot. Szerintem először magyar sportpéldaképeket kell építeni. Mindezt azért, hogy az a fiatal, aki sportolni szeretne, azt tudja mondani: „X Y sportoló a példaképem és miatta választottam ezt a sportot, mert olyan szeretnék lenni, mint ő és annyit keresni”. Mindaddig, amíg ez a rendszer nem épül ki, addig nem várhatjuk el, hogy a gyerekek felálljanak a számítógép elől és elmenjenek mozogni, sportolni.

 

Mi a jelenlegi helyzet? Lesz olyan támogató, aki potenciált lát a csapatban? Körvonalazódik valamilyen szinten a „hogyan tovább”?

 

Jelenleg az Önkormányzat, a Magyar Röplabda Szövetség és mindenki, aki szereti a röplabdát azon dolgozik, hogy legyen új tulajdonos, támogató, reklámszerződő. Előrehaladott tárgyalások folynak országos vállalkozásokkal. Bízom benne hogy nagyon rövid időn belül megoldódnak a gondok, és a kecskeméti röplabda sport meg tudja tartani elsőbbségét mind a Kupában, mind a Bajnokságban. Már csak azért is, mert az utánpótlás nevelés folyamatos a KESI-ben. 4 utánpótlás korú sportoló játszik jelenleg is a felnőtt csapatban, míg további 2 sportoló ott kopogtat a nagycsapat ajtaján.

 

Sikeres szereplés a bajnokságban, a kupában, a nemzetközi porondon. Hogyan látja Ön, mint tulajdonos az eddig elért eredményeket?

 

Az eddig elért eredmények hűen bizonyítják, hogy jó irányba haladunk, hiszen évek óta ilyen eredményeket nem tudhatott magáénak a kecskeméti röplabda. A csapat sikeres volt a 2013/2014-es szezonban, és a 2014 és nemzetközi kupaporondon is meglepetést tudott okozni a Dinamo Bukarest kiejtésével. Megjegyzem, egy olyan csapatot vertünk ki a kupa sorozatból, amelynek éves költségvetése többszöröse a miénknek. Nagyon kemény munka folyik jelenleg is annak érdekében, hogy megőrizze elsőségét vagy a kupában, vagy a bajnokságban, esetleg mindkettőben.

Minden tiszteletem a játékosoké, az edzőké, a csapat mellett tevékenykedő személyeké, és kiváltképpen a szurkolóké, akik a kialakult helyzet ellenére is legjobb tudásukat nyújtják és támogatják a csapatot. Mint mondtam bízom benne, hogy lesz folytatás, és ismét bebizonyíthatja ez a csapat, hogy Magyarország legjobb röplabda csapata.