Kezdőlap Régió Újra Mr.Univerzum lett a kecskeméti testépítő

Újra Mr.Univerzum lett a kecskeméti testépítő

Újra Mr.Univerzum lett a kecskeméti testépítő
Harmadszor lett Mr.Univerzum, azaz világbajnok Kovács Ferenc kecskeméti testépítő a november 23-án Helsinkiben megrendezett WABBA Universe versenyen. Kovács Ferenc közel húsz éve foglalkozik testépítéssel, 2005 óta indul versenyeken. Először 2010-ben, másodszor pedig 2013-ban lett Mr.Univerzum, mindkétszer a 174-179 centiméter magasságúak kategóriájában. Most viszont nemcsak a saját kategóriájában, hanem az abszolút versenyben is győzött, ami annyit jelent, hogy közel kétszáz versenyző között találták a legjobbnak a pontozóbírák.
A viadalon a testépítőknek rengeteget kellett feszíteniük. A selejtezőben, majd a hatos döntőben az alapfordulatok és kötelező pózok – például dupla bicepsz szemből, hátulról, hátizom, oldalsó bicepsz-tricepsz – bemutatása mellett egy rövid zenés műsort is elő kellett adniuk. A kilenc bíró egyébként pusztán a látvány és az arányok alapján pontoz és dönt. Természetesen számít az izomtömeg, de az is, hogy ki mennyire szálkás, kidolgozott. Azaz egyáltalán nem biztos, hogy egy nagyobb testalkatú induló nyer. A 177 centis, 96 kilós, 52-53 centis bicepsszel rendelkező, civilben személyi edzőként dolgozó „bádibílder” egyébként egész életében sportolt: kosarazott, atletizált, végül aztán az edzőteremben ragadt. Napi két edzést tart: reggelente szobabiciklizik, délután pedig súlyzózik. Fekvenyomva 130-140 kilóval szokott szériázni. Csak néha iktat be egy-két pihenőnapot. Szigorú napirend szerint él, amibe nem férnek bele éjszakába nyúló szórakozások.
A versenyről elmondta: noha kívülről a laikusoknak nagyon egyszerűnek is könnyűnek tűnhet – pláne, hogy minden versenyző mosolyog, a valóságban nagyon megerőltető, és a végén előfordul, hogy a testépítők izmai begörcsölnek, esetleg el is ájulnak. A viadalt megelőző egy-két napban ugyanis a testépítők egyáltalán nem isznak folyadékot. A kecskeméti testépítő 3 hónapig diétázott a Mr. Univerzum előtt. A fehérjebevitelre nagyon kell figyelni, ő napi 1,5 kiló húst eltüntetett, főleg pulykát, marhát, bélszínt és tonhalat. Ezenkívül tojásfehérjéből, zöldségből, salátából és rizsből állt az étrendje. Mindent natúran, párolva vagy grillezve fogyaszt, semmi szósz vagy panír. Édességigényét fehérjeturmixokkal csillapítja, ezenkívül vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavval egészíti ki étkezését.
Kovács Ferenc nem koplal, sőt: a gyors anyagcsere miatt naponta 7-8 alkalommal eszik. A vébégyőzelemért nem járt pénzdíj, Ferenc exkluzív karórát kapott a Mr. Univerzum cím mellé. A kecskeméti testépítő sikeres évet zárt, mert októberben Magyarország legnagyobb testépítő versenyén, a Superbody-n diadalmaskodott, itt is megnyerte az abszolút kategóriát, majd az olasz Trofeo Due Torri nemzetközi versenyen is győzött a nehézsúlyban.

Forrás: Baon.hu

IMG_2436_kicsi