Kezdőlap Régió ÚTJÁRA INDULT A HÍRÖS AGÓRA

ÚTJÁRA INDULT A HÍRÖS AGÓRA

ÚTJÁRA INDULT A HÍRÖS AGÓRA
2015. 01. 21.

Elkezdődött a „HÍRÖS AGÓRA multifunkcionális közösségi központ létrehozása Kecskeméten” című fejlesztés, amelynek ünnepélyes nyitórendezvényét ma tartották a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A projektre 650,23 millió forint uniós és hazai támogatást nyert Kecskemét önkormányzata.

Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Bak Lajos, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója mutatta be a projektet. Elhangzott: a „HÍRÖS AGÓRA multifunkcionális közösségi központ létrehozása Kecskeméten”  című fejlesztés keretében egy multifunkcionális közművelődési, közösségi központ kerül kialakításra a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A kivitelezés a tervek szerint 2015 júniusában zárul. Az építészeti koncepciót a 7. Dimenzió Építésziroda Kft. készítette, a kivitelező a Lecpes Kft., amely közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a megbízást.
A Hírös Agóra keretében olyan térségi közművelődési intézmény jön létre, amely központi szerepet játszik a közművelődés, a civil szervezetekkel kialakított partnerség, az élethosszig tartó tanulás és a közművelődési tanácsadó szolgáltatás összefogásában. A projekt során az épület befogadóképessége, és elérhető szolgáltatásainak száma növekszik. Egyik fő célja a térség közművelődési életének gazdagítása. A projekt keretében egy olyan közös cél fogalmazódik meg, amely a települések együttműködését is elősegíti.
A projekt keretében látványos belsőépítészeti megoldások lesznek a színházteremben, megújul a padlóburkolat, a színpadburkolat, a zsöllyeszékek, a falburkolat, a hangszigetelt bejárati ajtók és az álmennyezet. Energiatakarékos és korszerű lesz a  színházteremben a színháztechnológia és az épületgépészet egyaránt. A fűtési-hűtési és gépi szellőzési rendszer teljesen átépül. A beépülő új légkezelési rendszer három funkciót lát el egyetlen gépegységgel: hűt, fűt, szellőztet. A beépített érzékelőknek köszönhetően ellenőrzi a légáramlást és például a nézőszámnak megfelelően optimalizálja azt, a komfortérzet figyelembe vételével. A teljes felújításon áteső mosdók új felszerelési tárgyai is a gazdaságos, környezetbarát működtetést szolgálják.
A projektben megvalósuló tértípusok az intézmény multifunkcionalitását segítik elő:
-szervezett és spontán közösségi programokhoz nyílt belső térszerkezet kialakítása
-a fenti térben internet kapcsolattal ellátott terminálok kialakítása; közösségi internet biztosítása, wifi kiépítése a teljes épületben
-társadalmi szervezetek befogadására alkalmas terek kialakítása
-munkaerő-piaci, ifjúsági és más közhasznú információs szolgáltató tér/pont kialakítása
-környezeti nevelési programok megvalósulását szolgáló terek kialakítása
-az új tanulási formák megvalósulására alkalmas terek kialakítása
– művelődési és szórakozási élményfunkciók ellátását korszerűen biztosító tér kialakítása (színházterem)
-kiállítótér a szórakozási és élményfunkcióhoz kapcsolódóan
-területi közművelődési tanácsadó szolgáltató funkció ellátása érdekében kialakított terek
-hagyományápoló és művészeti csoportok működtetésére alkalmas intézményi infrastruktúra, technikai feltételek
-egészségnevelési és életviteli programok megvalósulását szolgáló terek
Az építési jellegű fejlesztéseken túl a közművelődési szakmai tartalom is  megújul, amelynek köszönhetően a felújítandó intézmény fokozhatja népszerűségét.
Kecskemét vezetése fontosnak tartja, hogy a belváros szívében létrejöjjön egy multifunkcionális közművelődési, közösségi központ. A város a kulturális intézmények közös fejlesztésében is látja a népességmegtartó és népességvonzó erő és a turisztikai vonzerő növelését. A Hírös Agóra multifunkcionális közösségi központ létrehozása nem csak Kecskemét, hanem az egész kistérség fejlődéséhez hozzájárul majd. Ezzel egy olyan példátlan összefogás valósulhat meg a térségben, amely a lakosság számára a mindennapi élet számos területén is érezhető pozitív hatásokat fejt ki. Pozitív hatással lehet a gazdaságra a turizmus fellendítésével, a piacképes műveltséggel rendelkezők számának növelésével, a népművészeti hagyományok megőrzésével, az alkotókészség fejlesztésével. A megvalósítás a térség hátrányos helyzetű társadalmi csoportjai körében is javítja a művelődéshez való hozzáférés lehetőségeit, miközben egyik kiemelt célcsoportja az ifjúság.
A megvalósuló programok célja nem csak a minőségi szabadidős szolgáltatások biztosítása, hanem az Európai Unió felnőttképzési szakemberei által kidolgozott kulcskompetenciák fejlesztése is.

 

Hiros_Agora_00003 Hiros_Agora_00009 Hiros_Agora_00012 Hiros_Agora_00069 Hiros_Agora_00071