Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Probstner János átvette az Európai Polgári Díjat

2015. február 13-án adta át Szanyi Tibor EP-képviselő az Európai Polgári Díjat Probstner János, a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítója részére a kecskeméti Városháza dísztermében rendezett díjátadó ünnepségen.

Az ünnepséget Fehér Lili, a Bányai Júlia Gimnázium tanulójának zongorajátéka nyitotta meg, majd Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője mutatta be a 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat. Az Európai Parlament e díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és szervezeteket díjaz, akik és amelyek a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához járulnak hozzá, vagy az Európai Unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki.

Ezután Probstner Jánost helyi elöljárók, művésztársai és kollégái méltatták. Elsőnek Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester mutatott rá köszöntőjében, hogy a művész alkotásai szerves részét képezik Kecskemétnek, majd Király József kecskeméti képviselő mutatta be a művész munkásságát, kiemelve a Kecskeméti Nemzetközi Kerámiastúdió megalakítását és a Kecskeméti Kerámiaművészeti Triennále megszervezését. Csenkey Éva művészettörténész rámutatott, hogy a művészetre értelmezhető európai értékek, mint az előrevivő újítás, a korszerűség mind megjelennek Probstner János munkásságában. A művész alkotótársa, Farkas Gábor hangsúlyozta, hogy a keramikus művész nemzetközi hírnévre tett szert és megfelel az Európai Polgári Díj definícióját adó értékeknek.  A művésztársak nevében Pázmány B. Antal azt emelte ki, hogy Probstner János a Kecskeméti Nemzetközi Kerámiastúdióba meghívott alkotók révén lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar művészek neves nemzetközi művészekkel együtt alkothassanak egy olyan korban, amikor a magyar művészek nem utazhattak külföldre.

Szanyi Tibor EP-képviselő, a díj felterjesztője beszédében hangsúlyozta, hogy a képviselői hivatás része a polgárok akaratának képviselete, így az arra alkalmas személyek jelölése is az Európai Polgári Díjra is, mely küldetésnek  örömmel tett eleget Probstner János felterjesztésével és a díj személyes átadásával. A képviselő laudációja után ünnepélyesen átadta az Európai Polgári Díjat Probstner János, keramikusművész részére.

Probstner János köszönőbeszédében így mutatott rá a fáradhatatlan alkotói, oktatói, vezetői munkásságának egyik lehetséges forrására: „Egyszerűen csak európainak születtem.” Az eseményt Kobzos Kiss Tamás Kossuth-díjas előadóművész zenei előadása zárta.

 forrás: http://www.europarl.hu/hu/hirek/rendezvenyeink/2015_programok/2015_02_13.html