Kezdőlap Régió Tokióban is ott lesz a parakenu

Tokióban is ott lesz a parakenu

Tokióban is ott lesz a parakenu

Rióban debütál, de már egészen biztos, hogy Tokióban is szerepelni fog a paralimpia programján 2020-ban a parakenu. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság  (IPC) hétvégi igazgatótanácsi ülésén Abu Dhabiban arról is döntés született, hogy három férfi és három női kajakos számban osztanak majd érmeket jövőre Rióban, viszont V-1-es, vagyis kenus versenyszámot nem rendeznek majd Brazíliában.

„Nagyon örülünk neki, hogy Rióban debütálni fog a parakenu és a triatlon a paralimpián” – mondta az ülés után Xavier Gonzales.

Az IPC vezére hozzátette, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség rengeteget tett azért, hogy véglegesítse a sportolók orvosi klasszifikációs rendszerét, amióta 2010 decemberében kiderült, hogy a parakenu szerepelni fog a játékok programján.

„A kajakosok osztályozási rendszere rendben van, a három kategória világos és átlátható, azonban a V-1-es, vagyis a kenus kategóriában ez még javításra szorul, erre pedig már nem lesz idő a milánói kvalifikációs világbajnokság kezdetéig. Ezért csak kajakos versenyszámokat fogunk megrendezni a 2016-os riói paralimpiai játékokon.”

Az IPC hétvégi ülésén eldőlt az is, hogy összesen 22 sportág fog szerepelni a 2020-as tokiói paraolimpia programján, köztük a parakenu is. A riói programhoz képest változás, hogy kikerül a labdarúgás és a vívás, viszont 2020-ban bekerül a sportágak közé a tollaslabda és a taekwondo is.

„Nagyon örülök neki, hogy a sportág szerepel a 2020-as játékok programján is – reagált Weisz Róbert, az MKKSZ parakenu vezetőedzője. Az azonban meglepetés, hogy a kenusok nem versenyezhetnek a következő paraolimpián, mert ennek a döntésnek nem volt semmilyen előjele, de ettől még Tokióban ott lehet ez a szakág is. Sajnálom többek közt Juhász Tamást, aki tavaly ígéretesen szerepelt kenuban, a döntésnek azonban vannak nyertesei is, Bencze János előtt például ezzel megnyílt a szereplés lehetősége.”

További információ: www.kajakkenusport.hu

Sajtókapcsolatok
Balogh Péter Dávid [email protected], +36-30-708-8099