Kezdőlap Régió Kecskemét Megyei Kórház

Kecskemét Megyei Kórház

Kecskemét Megyei Kórház

A laparoszkópos „kulcslyuk” sebészet fejlődése Kecskeméten.
Közel 38 millió forintos sebészeti eszközt kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház

Nagyvonalú adománnyal nyújtott segítséget a Duna Aszfalt Kft. a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítványnak. Az intézetben évente 18400 műtéti beavatkozást végeznek, ebből az Általános Sebészeti Osztály közel 3000 műtétet végez. Az új eszközöknek köszönhetően Általános Sebészeti Osztályon jelentősen lecsökken a várólista, az ápolási napok száma, és a betegek felépülési ideje is lerövidül. Az intézmény általános sebészei egy modern full HD kamera rendszeren keresztül, egy 26 colos LED monitorra kivetítve képet kapnak a műteni kívánt területről. A berendezés egyszerre segíti az orvosok munkáját, miközben a betegekre is tekintettel van.
Márciustól jelentősen kevesebb időt kell a pácienseknek a kecskeméti megyei kórházban tölteniük sebészeti műtétjük után, hála a Duna Aszfalt Kft. eszközadományának, amellyel a cég a Bács-Kiskun Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztályát támogatja. A legkorszerűbb eljárást megvalósító laparoszkópos eszköz segítségével nem csak a várólista csökken, hanem maga a beavatkozáskor keletkező seb is. Csupán 1-2 centiméteres vágásra van szükség ahhoz, hogy a műtétet végző orvos az eszköz segítségével a bőrön és hasfalon keresztül egy piciny kamerát eljuttasson a vizsgálandó szervhez.
A laparoszkópos műszert főként epekőműtéthez, vakbél, lágyéksérv, vékonybél és vastagbél eltávolításhoz, továbbá a lépkivételhez használják, ezen kívül a diagnózis felállításában is segíti a sebészorvosok munkáját. A sebészeten kívül alkalmazható még az urológiában, és a szülészet-nőgyógyászati beavatkozásoknál.
A műtét alatt az orvosok egy 26 colos LED monitoron keresztül éles Full HD felbontású képet kapnak a beteg belső szerveiről és a műteni kívánt területről. A műtéti terület megvilágítását a LED fényforrás biztosítja, amely energiatakarékosabb, mint a korábban használt xenon fényforrás. A laparoszkópos műtéteknél nagyon fontos az úgynevezett pneumo-peritóneum létrehozása, és fenntartása, hogy a sebész lásson a hasüregben, és legyen tér az eszközökkel való manipulációhoz. Ezt az inszufflátor által bevezetett széndioxid gázzal érik el. A Caiman egy bipoláris, komputer vezérelt véredény forrasztó készülék, mely 66 C° forrasztja az ereket, minimális széli hőterjedéssel. Vértelen preparálást biztosít nyitott, és laparoszkópos műtéteknél.
A műtétekhez szükséges technikai berendezéseket egy laparoszkópos állványon helyezik el, ami könnyebb mozgathatóságot biztosít,
Az adomány még 4 komplett műszerkészletet is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy több műtétet lehessen elvégezni naponta. Azért nagyszerű ez a berendezés, mert egyszerre képes segíteni az orvosok munkáját, közben pedig a betegekre is tekintettel van. A kórház Főigazgatója Dr. Svébis Mihály elmondta, hogy az évente lebonyolított körülbelül 3000 sebészeti műtét kb. 40% -nál fogják használni ezt a laparoszkópos műtéti eszközt.
A Duna Aszfalt adományának értéke 37 750 000 forint.

Kecskemét, 2015. március 3.

Az eszközről bővebben:
Full HD monitor: 26 colos Full HD LED monitor
Full HD kamera, optika: a legmodernebb CMOS chippel ellátott: a monitor minden pixelének leképezése jelen van a chipben. 30 fokos optika lehetővé teszi a hasüregben való tájékozódást, a műtét során.
A Full HD képminősége 2,1 Mpixel, térérzetet javítja, megközelíti a 3D technológiát. A képarány 16:9. Progresszív pásztázást tesz lehetővé.
LED fényforrás: a hasüreget világítja meg. Hosszabb élettartamú és a fenntartási költsége kevesebb, mint a xenon fényforrásoknak
Inszufflátor: A laparoszkópos műtéteknél nagyon fontos az úgynevezett pneumo-peritóneum létrehozása, és fenntartása, hogy a sebész lásson a hasüregben, és legyen tér az eszközökkel való manipulációhoz. Ezt az inszufflátor által bevezetett széndioxid gázzal érik el.
A műtétek jelentős hő vesztéssel járnak, ami arányos a beavatkozás időtartamával, a gáz hőmérsékletével, és nedvesség tartalmával. A hő vesztést a 37-42 fokra melegített széndioxid gázzal lehet pótolni a laparoszkópos műtétek során.
Caiman: bipoláris, komputer vezérelt véredény forrasztó készülék, mely 66 C° forrasztja az ereket, minimális széli hőterjedéssel. Vértelen preparálást biztosít nyitott, és laparoszkópos műtéteknél.

nyiri_ut_adomanyatadas_00001 nyiri_ut_adomanyatadas_00006 nyiri_ut_adomanyatadas_00012 nyiri_ut_adomanyatadas_00015 nyiri_ut_adomanyatadas_00017 nyiri_ut_adomanyatadas_00018 nyiri_ut_adomanyatadas_00023 nyiri_ut_adomanyatadas_00029 nyiri_ut_adomanyatadas_00032 nyiri_ut_adomanyatadas_00035