Kezdőlap Régió A Kecskeméti színjátszó Műhely örökbe fogadja a Noszlopy Gáspár park Katona József...

A Kecskeméti színjátszó Műhely örökbe fogadja a Noszlopy Gáspár park Katona József szobrát.

A Kecskeméti színjátszó Műhely örökbe fogadja a Noszlopy Gáspár park Katona József szobrát.

 

A Kecskeméti Színjátszó Műhelyről:

1998 óta működik a Hírös városban a Kecskeméti Színjátszó Műhely. Az elsősorban középiskolás diákokból álló csoportok az elmúlt 17 év során számos országos és nemzetközi versenyen bizonyították, hogy ebben a városban nagy hagyománya van a színjátéknak.

2014-ben a csoportok az ország különböző fesztiváljain összesen 6 Arany, 4 Ezüst, 2 Bronz minősítést és legalább 10 különféle (színészi, csoportos, rendezői) különdíjat hoztak haza Kecskemétre.

Tíz oldal is kevés lenne felsorolni azt a rengeteg elismerést és díjat, amit a kecskeméti csoportok bezsebelhettek az elmúlt évek során. Elég, ha az intézmények folyosóin végigsétál az érdeklődő, s máris kiszúrja a szemét a falakat mozaikként borító rengeteg bekeretezett oklevél. Továbbá tanúsítja az eredményeket az a sok Kecskemétről származó színész és színésznő akik most vezető szerepeket töltenek be többek között budapesti színházakban. Ilyen például Bata Éva aki a Vígszínház vezető színésznője, és birtokosa a Príma-Primissima Junior díjának, de találunk dramaturgokat, kritikusokat, színháztudománnyal foglalkozókat sőt filmeseket is.

A diákszínjátszó csoportok fesztiválszezonja márciusban kezdődik és elhúzódik egészen május végéig. Ebben az időszakban Kecskemét több rendezvénynek is helyet biztosít, ahol a régióból érkező előadásokat fogadja és szakmai zsűrizést biztosít a számukra. Az általános iskolák első nagy megmérettetése a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulója, a középiskolás korosztály a Tavaszi Fesztivál keretein belül megrendezésre kerülő Országos Diákszínjátszó Találkozó Regionális Fordulója. ezeknek a rendezvényeknek az Ifjúsági Otthon biztosít helyszínt. Ezután az arra érdemes csoportok továbbjutnak az országos találkozókra, majd ezután egy-egy előadást meghívnak olyan fesztiválokra, ahol maga a megjelenés kitüntetésnek számít. Ilyen például a Globe Fesztivál Szolnokon, vagy a Diákszínházi esték nevű sorozat a Budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vannak olyan csoportok, akik a határon túli városokba is eljutnak, hogy bemutassák előadásaikat. Júniusban a Ciróka Bábszínházban egy hétig zajló rendezvény keretében látható a Színjátszó Maraton, mely lehetőséget biztosít minden csoportnak, hogy a tanévben elkészült előadásukat az érdeklődő közönségnek, még utoljára bemutassa.

 

„Izmosodj meg, gondolat!” (K. J.) c. eseményről:

 

Sárosi Gábor a műhely vezetője és az Országos Diákszínjátszó Egyesület Elnöke szerint egy diákszínházzal foglalkozó szakembernek nem csak az a feladata, hogy a jövő generációját nevelje, és gondozza tehetségüket, hanem az is, hogy a diákok tisztában legyenek a helyi színháztörténeti múlt értékeivel. Éppen ezért fontos, hogy a diákok tevékenyen részt vegyenek emlékeink és közös értékeink őrzésében és ezt ne kötelezettségből tegyék, hanem szeretetből.

 

Sárosi Gábor:

„Elhatároztuk, hogy a Noszlopy parkban található, kissé elhanyagolt Katona József szobrot, „örökbe” fogadjuk, s innentől vállaljuk, hogy önkéntes munkánkkal segítjük a város ezen pici szegletének tisztán tartását, és ápolását. Április 3-án pénteken délután 13:00-kor a szobornál találkozunk a színjátszókkal és rendbe tesszük a szobrot és környezetét. Köszönhetően a Városgazdasági Kft-nek és Kecskemét Város Önkormányzatának, akik eszközökkel, virágokkal és kertészeti tanácsokkal látnak el minket, a munka is sokkal gyorsabb és könnyebb lesz. Reméljük hagyományt teremtünk, és mások is csatlakoznak majd hozzánk!”