Kezdőlap Régió KULTURA

KULTURA

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

 

e-mail: [email protected]

web: www.nepiiparmuveszet.hu

tel:76/327-203

 

Nyitva tartás:     V.1 – X. 30-ig keddtől szombatig, 10–17 óráig

XI.1 – IV. 31-ig keddtől szombatig, 10–16 óráig

 

Zárva vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon.

 

 

 

PROGRAMAJÁNLÓ

  1. április

 

Előzetes:

Németh János Kossuth-díjas szobrász, keramikus kiállítása

Megnyitó május 8-án (pénteken) 15 órakor

PROGRAMOK:

Húsvéti tojásírás

Kérjük, legfeljebb 5 db kifújt vagy főtt tojást hozzanak magukkal.

Április 3-án (pénteken) 14-16 óráig és április 4-én (szombaton) 11-14 óráig.

Ára: 500,- Ft/fő.

 

HÁY COME BECK

 

Április 7-én 17.30 órakor

 

Beck Zoltán a 30Y frontembere és Háy János író, költő estje: kettős figyelem, közös játék versekkel, dalokkal és novellákkal.

 

Jegyek elővételben kaphatóak nyitvatartási időben.

 

 

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

 

A varázserejű hímes tojás

 

 

A kiállítás a Népi Iparművészeti Gyűjtemény hímes tojás kollekciójából nyújt ízelítőt. A tojáshímzők munkáit bemutató tárlaton hazánk jeles néprajzi tájainak motívumkincseit a különböző technikákkal (karcolt, írott, viaszolt, maratott, drótozott, pingált, áttört és patkolt) díszített alkotásokon keresztül ismerhetik meg a látogatók.

 

Látogatható március 24-től április 11-ig.

 

 

 

Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

 

Polyák Ferenc (1945–2013) földműves családból származott. Gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

 

Látogatható 2015. április 30-ig.

 

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

 

– fazekasság, hímzés, faragás, népi kismesterségek –

 

 

FARAGÁS

A különböző szaru-, csont- és fafaragásokat zömmel pásztoremberek készítették. A kiállított tárgyakon a különféle díszítési technikák mindegyikét felfedezheti a szemlélő, a karcolást, domború faragást, a szaru- illetve fémberakásos technikát és a spanyolozást is. A geometrikus-, növényi- és virágornamentika, valamint a figurális ábrázolások egyaránt kedveltek voltak a faragásokon.

 

 

NÉPI KISMESTERSÉG

 

A népi kismesterség nagyon sokszínű ága a népi iparművészetnek, hiszen mindaz idetartozik, ami a többi négy szakágba (fazekasság, hímzés, szövés, faragás) nem. Többnyire olyan mesterségekről van szó, amelyek a parasztság speciális tárgyi igényeit szolgálták ki. A házilag nem előállítható tárgyak létrehozásához tanult mester-emberekre volt szükség.

A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a ruházkodást szolgáló iparágak képviselői, a fémmel dolgozó mesterek, a bőrművesek, a különféle szálas anyagokat – vessző, csuhé, gyékény, szalma – felhasználó alkotók, és egyéb további szakmák képviselői is.

 

 

 

 

 

HÍMZÉS

 

A népi hímzés új formában, új felhasználásokban jelenik meg mai életünkben. Végleg kilépve a paraszti közösség határai közül, társadalmunk valamennyi rétegének szükségletévé, otthonának, környezetének díszévé vált. Így lett a régi ruhadarabok díszéből városi, falusi otthonok díszes függönye, falvédője, terítője, díszpárnája.

Megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat az állandó kiállítás hímzés terme. Népviseletbe öltöztetett babák és további néprajzi tájegységek hímzései gazdagítják a tárlatot, hiánypótló leírások és térképek segítik a tájékozódást.

 

 

FAZEKASSÁG

A közel kétszáz alkotás bemutatása nem a földrajzi tagolódás szerint történik, hanem a használat helye és az egyes tárgyak funkciója szerint. Bepillanthatunk többek között a tisztaszobák, a konyhák, a kamrák világába, de láthatunk példákat a fazekas munkák használatára a lakodalom, a vallásos élet vagy a gyerekjátékok területén is.

 

 

KAMARA KIÁLLÍTÁS

 

 

  • Kalotaszeg
Zana Dezső (1920-1986), Kecskeméthez erősen kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott a városra. A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködés-kultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

 

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 között dr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

 

BELÉPŐDÍJ: 600,- Ft, Kecskemét Kártyával 480,- Ft, kedvezményes: 300,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.himzés