Kezdőlap Régió Pí technológia Bács-Kiskunban

Pí technológia Bács-Kiskunban

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

piii p pi pii

Környezetkímélő eljárások a növénytermesztésben és állattenyésztésben

 

Egyre többen alkalmazzák Bács-Kiskun megyében a mezőgazdasági termelésükben a pí technológiát. Az új technológia lényege, hogy egy berendezés segítségével a vizet, melyet állatok itatására, a föld előkészítésére, vagy vetőmagok kezelésére használnak pí vízzé alakítják át. A pí víznek alacsonyabb a viszkozitása, magasabb a felszíni feszültsége és más a frekvenciája. Tulajdonságaiban megközelíti az organizmusok sejtvizét, molekula szerkezete stabil.

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tanulmányutat szervezett gazdálkodók, települési önkormányzatok és szakmai szervezetek számára, hogy a téma iránt érdeklődők bepillantást nyerhessenek a technológia szántóföldi termesztés és víziszárnyas tenyésztés során szerzett tapasztalataiba. A vendégeket Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kísérte Dr. Vakulya István kiskunfélegyházi és Hadfi Szilviusz bócsai gazdaságába.

 

Vakulya István elmondta, hogy immár 30 éve gazdálkodik és harmadik éve alkalmazza 730 hektáros területén a technológiát. Nem csak a talajt, hanem a vetőmagot is kezeli pí vízzel. Tapasztalata szerint gyors és homogén csírázás érhető el az eljárás eredményeként, és a homokos talajba a talajélet is visszatért. Legalább 10 százalékos hozambővülés tapasztalható, míg a termelés költségei nem emelkednek. De drasztikus változást a 4. évtől remél. Véleménye szerint a következő lépésként a vertikum kiszélesítése a feladat, azaz ugyanezzel a technológiával állatot tenyészteni és alapanyagot feldolgozni.

 

Szabó István kertészetében, fólia alatt még látványosabb eredményeket ért el. Nem csak a hozam, hanem a magtöbblet is sokszorosára nőtt, míg a tenyészidő lerövidült. Beszámolt arról is, hogy a talaj szerkezete látványosan javult nála is, a növények ellenállóbbak lettek a betegségekkel szemben. Véleménye szerint a pí technológia és egyéb új módszerek alkalmazásával 8-10 évben belül helyreállítható lenne a kihasznált földek 60-as évekbeli állapota.

 

A tanulmányút második állomása a Bócsára vezetett, Hadfi Szilviusz kacsatelepére. Hadfi 9 éve foglalkozik víziszárnyas tenyésztésével, és lassan 1 éve alkalmazza a pí technológiát az állatok tartásában. Első ütemben a szárnyasok itatását oldotta meg pí vízzel. Tapasztalatai alapján elmondható, hogy az állomány egészségesebb és homogénebb, az állatok nagyobbak. Még jobb eredményeket vár attól, ha a takarmányozást is ugyanezzel a módszerrel előállított eledellel oldhatja meg. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a piacot is fel kell készíteni egy új, minőségi termék fogadására.

 

A megyei önkormányzat célja a tanulmányúttal az volt, hogy minél szélesebb kört ismertessen meg ezzel a környezetkímélő technológiával, a termelés érintettjeit pedig egy asztalhoz ültesse. Végső soron a cél, hogy a fogyasztóhoz egészségesebb élelmiszerek kerüljenek.