Kezdőlap Régió Polgármesterek az élhető településért – közösség egy élhető megyéért

Polgármesterek az élhető településért – közösség egy élhető megyéért

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat április 16-17-én tartotta a hagyományokkal rendelkező polgármesteri fórumát Tiszakécskén a Barack Hotelben. Az eseményen a megyei települések vezetőinek jelentős része, több mint száz polgármester részt vett. Rideg László közgyűlési elnök köszöntőjében elmondta, hogy a találkozó célja az információátadás, az önkormányzatokat érintő aktualitások megvitatása, eszmecsere és az együttműködések elősegítése annak érdekében, hogy közösen hatékonyan munkálkodjunk egy népesség- és képességmegtartó megyéért.

 

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott beszámolt a kormányhivataloknál bekövetkezett integrációs változásokról. Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Gyapjas János tű. alezredes a katasztrófavédelem hatósági feladatairól és az önkormányzatokkal való együttműködése lehetőségeiről tartott tájékoztatást.

 

Több előadás is a települési önkormányzatok foglalkoztatásban betölthető szerepét járta körbe. Így Dr. Kádár Géza a közérdekű munkában, míg Réthy Pál, a BM főosztályvezetője a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket vázolta. De Bocskay József, az Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat vezetője is rámutatott a szociális szövetkezetek foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési jelentőségére.

 

Szaló Zsófia az NGM, míg Dr. Mezei Dávid a Vidékfejlesztési Államtitkárság képviseletében ismertette azoknak a forrásoknak a körét, melyek 2015-től elérhetőek lesznek a település-, vidék- és gazdaságfejlesztés érdekében a Bács-Kiskun megyei településeken.

 

A tanácskozáson jelen lévők érintették az átalakuló szakképzés rendszerét, a polgárőrség és az önkormányzatok együttműködési lehetőségét is.

 

A szakmai előadásokon túl a bácsalmási szociális szövetkezet, a pi technológia mezőgazdasági alkalmazása, a zöld projektek közösségformáló hatásai és a homokhátsági Kert-Magyarország program, mint túl jó gyakorlatok bemutatására is sor került.

 

A rendezvény utolsó blokkja a nemzeti értékeink jegyében zárult. Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának vezetője és Borbély Lajos, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke arról az értékmentő munkáról számolt be, melyet több száz szakember folytat településeinken a nemzeti értékeink felkutatása, rendszerezése, dokumentálása és továbbörökítése érdekében. A szervezők a megyei értéktárba felvett termékek köréből kiállítást szerveztek. A vendégek a büszkeségeink között megtekinthették többek között a kalocsai hímzést, a Duna-Tisza közi borokat, a bukovinai székely szálán varrott hímzéseket, a szeremlei borsos kalácsot, Rimóczi László Grillázs termékeit, a szanki kézműves csokoládét és Kovács Miklós kékfestő termékeit. A nemzeti érték program támogatói elkötelezettségük jelképéül a vándor térképen helyezték el ujjlenyomatukat.

 

1 11 unnamed 1111 111