Kezdőlap Régió TESZEDD

TESZEDD

 

 

 

 

 

 

 

 

FELHÍVÁS

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

 

Az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából.

 

Az eseményre 2015. május 15-17. között kerül sor

szerte az országban.

 

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár ötödik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei.

Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre is juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra és felhagyna a szemeteléssel. Hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett az is a célunk, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére…

A TeSzedd! Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében megvalósuló a „Let’s Clean Up Europe!” („+Tisztítsuk meg Európát!”) kezdeményezéséhez 2014-ben csatlakozott hazánk, mely idén is kapcsolódik az összeurópai akcióhoz. A TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtő eseményt Európa többi országban május 8-10. között tartanak.

Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj!

Ehhez csak egy e-mail cím és egy általad választott jelszó megadására van szükség a Jelentkezem! menüpontban, a regisztráció gombra kattintva. Ha ez megtörtént, kapsz egy visszaigazoló levelet a megadott címre, kattints a benne lévő linkre, vagy másold be azt egy böngésző címsorába és ezzel erősítsd meg a regisztrációdat! Ha ezen is túl vagy, akkor már léphetsz is be a TeSzedd! Infopontba az e-mail címeddel és a jelszavaddal.

Regisztráltam és beléptem! Hogyan tovább?

Első lépésként azt kell eldöntened, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) csatlakozol egy találkozási ponthoz, vagy helyi koordinátorként Te magad hozol létre egy találkozási pontot. Ha előbbiről van szó, akkor „Új önkéntes csoportot”, ha utóbbiról, akkor„Új találkozási pontot” kell létrehoznod. Ha választottál, az aktuális felületen add meg a Rád vonatkozó adatokat.  Ehhez találsz segítséget a kitöltendő mezők mellett.

 

Mikor menjek…

Idén három nap közül is választhatsz. Szedhetsz szemetet május 15-én, 16-án vagy 17-én is. Gondold át, mikor érsz rá! Ha szeretnél, önkéntesként és helyi koordinátorként is, akár mindhárom nap jöhetsz, de fontos, hogy lehetőleg egy nap csak egy helyszínre jelentkezz vagy hozz létre találkozási pontot!

 

Ha már tudod, mikor érsz rá, keresheted is a számodra megfelelő helyszínt. Ha önkéntes leszel, előzetesen a „Hol szedjem?” menüpont térképes keresőjében tudsz tájékozódni arról, hol vannak hozzád közeli Találkozási pontok. A találkozási pont azt a helyszínt jelöli, ahonnan elindultok majd együtt az akció keretében szemetet szedni. Ha eldöntötted, melyik találkozási ponthoz csatlakozol, azt a regisztráció után, az „Új önkéntes csoport” létrehozásánál tudod kiválasztani. Ha helyi koordinátor leszel, Te hozol létre találkozási pontot, ott, ahol Te szeretnéd. Ehhez válaszolnod kell néhány kérdésre, és ha minden stimmel, és a rendszer jóváhagyja, a találkozási pontod felkerül a térképre. Ehhez találsz segítséget a kitöltendő mezők mellett.

Hogy jön ide a közösségi szolgálat (KÖSZI)?

Közösségi szolgálatot azoknak a középiskolás diákoknak kell teljesíteniük, akik  2016. január 1-je után kezdik meg az érettségijüket. Ettől az időponttól a KÖSZI az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele. A közösségi szolgálat olyan tevékenység, amivel a diákok másoknak, egy közösségnek segítenek, miközben saját személyiségüket, készségeiket is fejlesztik. Ennek teljesítésére sok területen van lehetőség, olyanokon, mint az egészségügy, oktatás, szociális munka ÉS a környezetvédelem. Ez alapján biztosítunk lehetőséget arra, hogy a kötelező 50 órányi közösségi szolgálat egy részét a diákok teljesítsék a TeSzedd! keretében. Az akció során 5 óra közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből egy óra a felkészítésen, három óra a szemétgyűjtésben és egy óra az akció utáni értékelésen való részvétel.

Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb 3 órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában. A közösségi szolgálat szervezője minden esetben – így a TeSzedd! kapcsán is – az iskola, így ott dől el, melyik diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. Az iskola határozza meg azt is, a három nap közül mikor bonyolítják a szemétszedést, és ott végzik a közösségi szolgálat kapcsán kötelező dokumentációt is: begyűjtik a jelentkezéseket a gyerekektől és a szülői hozzájárulásokat a szüleiktől. Az iskola a közösségi szolgálat igazolásához köthet az OKTF NHI-val megállapodást is, de ez nem törvényi kötelezettség.

 

További információ a http://szelektalok.hu/teszedd oldalon.